Vlooien

Kleine bruine, springende diertjes tussen de haren van de hond of de kat betekent: vlooien. Maar ook als u ze niet vindt, sluit dat een vlooienbesmetting niet uit. Uw oog valt maar op een klein stukje huid en een vlo is heel snel een stukje verder op.
Bovendien brengt de vlo maar een klein deel van zijn leven door op de gastheer. Eitjes en larfjes bevinden zich altijd in de omgeving van een dier, in uw huis dus.
Vlooien verraden hun aanwezigheid vaak door de aanwezigheid van vlooienpoep, zwart-bruine korrels tussen de haren.
Soms vindt u op de ligplaats van een dier speldenknop kleine witte bolletjes, de vlooieneitjes. De vlo moet, om zich voort te kunnen planten, bloed zuigen bij een hond of kat.
Bij honden en katten met een vlooienallergie wordt een enkele vlooienbeet gevolgd door een allergische reactie, die dagenlang een geïrriteerde huid en jeuk veroorzaakt.
Een ander gevolg van de vlooien kan het overbrengen van een lintworm zijn. De vlo is de zogenaamde tussengastheer voor de lintworm en de hond of kat kan besmet worden als er, met het reinigen van de eigen vacht, een vlootje wordt opgegeten.

Vlooien kunnen drager zijn van vervelende ziekteverwekkers, zoals de bacterie die Kattenkrabziekte veroorzaakt . Katten kunnen, door het schoonlikken van de eigen vacht, vlooienpoepjes in de mond krijgen die deze bacteriën bevatten. Vervolgens kan een ieder, die door de kat gelikt (of gekrabd) wordt, Kattenkrabziekte oplopen.

Vlooienbestrijding is dus belangrijk; bij allergische dieren moet de vlooienbestrijding er bovendien op gericht zijn om iedere vlooienbeet te voorkomen. Vlooien moeten zowel in het huis als op de dieren (alle honden en katten in een huis) worden bestreden.

Producten
Voor de bestrijding van vlooien zijn er tal van producten in de handel met sterk uiteenlopende effectiviteit. Er bestaan vlooienbanden, vlooiendruppels, tabletten en er bestaat ook een injectiepreparaat die gedurende een half jaar de voortplanting van vlooien blokkeert (alleen voor katten). Vlooienbestrijding dient het hele jaar plaats te vinden, omdat vlooien zich binnenshuis gewoon kunnen blijven voortplanten.

Interieurspray tegen vlooien.
Middelen speciaal voor bestrijding van de vlooien in het huis leveren wij nog maar zelden. Met gebruik van een goed middel op het dier wordt de vlooienbesmetting in huis bijna altijd voorkomen.
Indien u, al of niet door onvoldoende vlooienbestrijding, toch geconfronteerd wordt door een vlooienplaag, dan kan een interieurspray uitkomst bieden. Er dient dan wel bedacht te worden dat die spray alleen volwassen vlooien en (als het een goede spray betreft) ook de larfjes, maar er bestaat geen effectief middel tegen de vlooienpopjes. Deze zullen dus, ondanks een spraybehandeling van het huis, toch de komende weken blijven uitkomen en de vlooien zullen u en/of uw huisdier bespringen.

Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur.
Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

01-06-2016