Mijten

Mijten zijn kleine beestjes die behoren tot de spinachtigen. De meeste soorten zijn zo klein dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn en alleen onder de microscoop kunnen worden aangetoond.
Veel mijten brengen hun hele levenscyclus op het dier door en leggen dus niet, zoals de vlo dat doet, hun eieren in de omgeving. Infecties met mijten zijn meestal goed te bestrijden. Dat kan met een wasmiddel met een mijtdodende werking en tegenwoordig vaak ook met een injectie of met een pipetje op de huid.
De oormijt komt op deze website onder ooraandoeningen aan de orde, maar er zijn ook verschillende soorten mijten die op en in de huid leven.

Cheylletiella
Deze mijten leven in de oppervlakkige huidlagen en veroorzaken daar heel veel huidschilfers en jeuk.
We zien deze mijtjes het meest bij konijnen en een enkele keer ook bij hond of kat. Bij de mens kan een overgevoeligheidsreactie optreden, waardoor de mijtinfectie bij het huisdier ook bij mensen soms huidklachten en jeuk veroorzaakt.

Sarcoptes
Dit is de echte schurftmijt, die een enkele keer bij de hond wordt gezien. De ziekte wordt Scabiës genoemd. Meestal gaat het dan om honden die uit een minder hygiënische omgeving komen en met meerdere honden samengeleefd hebben.
De infectie ontstaat door de besmetting van hond op hond.
De infectie is niet echt besmettelijk voor de mens, maar de mijten kunnen mensen wel bijten en daardoor jeukende pukkels veroorzaken.
Bij de hond graven deze mijten zich diep in de huid in en veroorzaken naast veel jeuk ook verdikking van de huid, korsten en ontsteking.

Demodex
Deze mijtjes zijn altijd wel in de huid aanwezig en ze veroorzaken meestal geen verschijnselen. Als ze in grote aantallen aanwezig zijn, en vooral als een dier onvoldoende weerstand heeft, kan Demodex huidklachten geven.
In de meest voorkomende vorm betekent dit kaalheid, vooral op de kop en rond de ogen. Deze milde vorm gaat met behandeling meestal wel over, al kan het nodig zijn om meerdere weken lang te behandelen.
Als een dier echt een tekort in het weerstandssysteem heeft, kan Demodex een ernstig beeld veroorzaken, met naast de kaalheid ook huidontsteking over het hele lichaam. Deze ernstige vorm is veel moeilijker en soms helemaal niet te bestrijden.

Ook bij cavia’s en bij ratten en muizen komen schurftmijten voor die soms veel jeuk en korstjes over het lichaam kunnen geven. Meestal is deze schurftmijt ook goed te bestrijden.

01-03-2017