Hotspots

In de zomer komen er vaak baasjes met hun honden op het spreekuur die een flinke lokale huidontsteking hebben. Vooral aan de wangen worden vaak zogenaamde hot spots aangetroffen en vaak lopen de honden die op korte tijd nadat ze hebben gezwommen.
Een hot spot begint meestal door een primaire oorzaak, bijvoorbeeld een vlooienbeet of doordat een plekje vacht slecht opdroogt na het zwemmen. Daardoor beginnen gisten en bacteriën lokaal zich te vermeerderen en de huid raakt ontstoken. Vervolgens ontstaat er jeuk, waardoor de hond flink gaat bijten en/of krabben aan die plek waardoor de huid nog meer gaat ontsteken. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel; meer jeuk, meer krabben, meer huidbeschadiging en meer ontsteking en dan weer meer jeuk, etc.
In korte tijd kan de huid ernstig aangetast raken en zonder behandeling kunnen bacteriën via de beschadigde huid het lichaam binnendringen en een sepsis (bloedvergiftiging) veroorzaken met de dood als gevolg.
Het is dus zaak om tijdig de dierenarts te consulteren, liefst nog dezelfde dag dat de eerste verschijnselen van een hot spot worden waargenomen.
Hot spots kunnen vaak voorkomen worden.
Ten eerste natuurlijk door een goede vlooienbestrijding. Er zijn bij de dierenarts tegenwoordig zeer effectieve en veilige middelen tegen vlooien te koop.
Honden schudden zich na het zwemmen altijd goed uit, maar honden met veel haar aan de wangen zoals Golden Retrievers, kunnen het beste nog extra goed afgedroogd worden bij de kop (oorflappen en wangen vooral goed afdrogen).

01-03-2017