Dikke kop

Plotseling een dikke kop..

Ooit gezien dat een hond ineens een snoet heeft die bijna 2 x zo dik is als normaal? Dit wordt meestal veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie.  Door contact met een stofje waar de hond allergisch voor is ontstaat vochtophoping in en onder de huid. De hele snoet zwelt op en soms ook de hele kop. We noemen dat vaak: een nijlpaardhoofd. Of een gladde kortharige vacht vertoont ineens allemaal hobbeltjes, urticaria, als gevolg van plaatselijke zwellinkjes. In de volksmond heet deze aandoening: Netelroos.

Zo’n allergische reactie kan het gevolg zijn van contact met bepaalde planten, vooral buiten. Ook kan een voedingsmiddel de oorzaak zijn, net als sommige mensen rode vlekjes krijgen na het eten van bijvoorbeeld chocolade.  Ook wespen- en muggensteken kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Katten kunnen na een mep tegen een insect gestoken worden en dan een dikke poot krijgen. Als een hond of kat bij het vangen van een insect in de bek gestoken wordt kan een zwelling in bek of keel problemen geven.

Als een milde overgevoeligheidsreactie geen overlast veroorzaakt is het voldoende een huisdier goed in de gaten te houden. Na een aantal uren zakt het vaak spontaan weer af. Bij een duidelijke insectenbeet helpt afkoeling van het gezwollen gebied. Als de zwelling te erg is, als een dier benauwd lijkt te worden, als een zwelling na een aantal uren nog niet verminderd is of als de huidveranderingen met jeuk samengaan is het beter met het dier naar de dierenarts te gaan.  Meestal kan de dierenarts door middel van een injectie zorgen dat een allergische reactie snel afzakt.

01-05-2016