Cherry eye

Regelmatig worden wij geconsulteerd voor een rood knobbeltje dat plotseling in de binnenooghoek van een hond verschijnt en meestal niet meer verdwijnt. (cherry eye) Soms verdwijnt het voor korte tijd om even later weer terug te komen.
Bij nadere beschouwing zien we dat het aan de oogzijde van het derde ooglid zit.  In feite is er sprake van een goedaardige vergroting van een traanklier. De vergroting ontstaat geleidelijk maar openbaart zich plotseling doordat er onvoldoende ruimte meer is om het op zijn normale plaats te houden.  Het “plopt”dan ineens naar buiten en je ziet het dan als een roodgekleurd balletje zitten. Daarom wordt het in de volksmond vaak “Cherry eye” (kersenoog) genoemd.
We zien de cherry eye vooral optreden bij de kortsnuitige rassen (Cavalier King Charles spaniels, bulldoggen, Cane Corso’s e.d.). Blijkbaar hebben deze honden minder ruimte om het traankliertje te herbergen.

Cherry eye

Er zijn verschillende mogelijkheden van aanpak. Eén ervan is het simpelweg verwijderen van het traankliertje, maar volgens enkele onderzoeken verhoogt dit de kans op het ontstaan van Keratoconjunctivitis Sicca (“Droog oog”) als gevolg van verminderde traanproductie.  Daarom zijn er operatietechnieken ontwikkeld om de traanklier te sparen en die terug te zetten op de plaats waar die thuishoort. Vaak lopen deze operaties op teleurstellingen uit vanwege de recidieven die veel gemeld worden.  Dierenkliniek Duurstede doet al langere tijd onderzoek naar het effect van het verwijderen van de “cherry eye” op de traanproductie. Op dit moment lijkt dit effect voor sommige rassen erg mee te vallen.

01-06-2016