Dierenarts Hans Sickmann tijdelijk afwezig.
Van 9 september t/m 1 oktober is dierenarts Hans Sickmann afwezig. In die periode neemt Monique van Paassen zijn taken over. Op de vrijdagen is er een (ervaren) waarnemend dierenarts aanwezig.
Even voorstellen
Maartje Gadella en Najade Schepel zijn beiden studenten Diergeneeskunde. Zij helpen nu mee als invalkracht dierenarts-assistente om het tekort aan assistentes in de vakantieperiode op te vangen.
Oktober: de maand van de oudere kat
Ook oude katten verdienen een goed leven. Katten hebben de eigenschap om niet gauw te laten merken als ze iets mankeren. Veel ouderdomsproblemen worden daarom niet onderkend en blijven onbehandeld. Daarom organiseren veel dierenartsenpraktijken, in samenwerking met het Farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim, in de maand oktober de “maand van de oudere kat”.
In die maand wordt er extra voorlichting gegeven over kwalen die oudere katten kunnen krijgen en hoe ze te voorkomen en/of te behandelen.
Speciaal voor katten vanaf 7 jaar tijd kunt u een geriatrisch consult afspreken bij Dierenkliniek Duurstede. Dat kan altijd, niet alleen in de maand van de oudere kat. Dit consult neemt ongeveer een half uur tijd in beslag. De dierenarts stelt dan eerst een aantal vragen en voert een lichamelijk onderzoek uit. Daarna wordt de bloeddruk gemeten en tenslotte wordt een klein bloedmonster afgenomen. U krijgt alle uitslagen direct na afloop te horen.
Veel voorkomende ouderdomskwalen zijn:
- Nierfalen (hoe eerder dat opgespoord wordt, hoe langer de levensverwachting is)
- Suikerziekte
- Te hard werkende schildklier
- Artrose (slijtage) van de gewrichten
- Te hoge bloeddruk door verschillende oorzaken (hoge bloeddruk is schadelijk voor hart, nieren, hersenen en ogen).
Alles wordt duurder, ook de dierenarts
De media staan er vol van. De inflatie is sterk gestegen. Ook de dierenartstarieven zijn afgelopen jaar gestegen. Wij doen er alles aan om die stijging te beperken, maar ook wij ontkomen er niet aan om onze stijgende kosten door te berekenen. Bent u bang dat u de dierenartsrekening in te toekomst niet (meer) kan betalen? Sluit dan zo snel mogelijk een dierziektekostenverzekering af. Dan is uw huisdier verzekerd van adequate diergeneeskundige hulp. Er zijn enkele goede verzekeraars die diverse pakketten aanbieden. Het is belangrijk om goed de polisvoorwaarden te lezen alvorens te besluiten welk pakket je kiest. Tevens is het belangrijk om tijdig een verzekering af te sluiten en niet pas als je huisdier iets mankeert. In principe neemt een verzekeraar alleen gezonde huisdieren in verzekering.
Het Dier en Zorgplan: niet verplicht maar wel aanbevolen
Steeds meer honden- en katteneigenaren kiezen voor het Evidensia Dier en Zorgplan. Tegen een vaste maandelijkse vergoeding wordt uw huisdier dan tweemaal per jaar gecontroleerd door de dierenarts, krijgt de jaarlijkse vaccinaties en alle benodigde antiparasietenbestrijding. Daartoe krijg je dan steeds een email met de uitnodiging om de middelen te komen halen of om met je huisdier bij de dierenarts te komen. Bijkomende voordelen van het Dier en Zorgplan: extra korting op de aanschaf van diervoeders, korting op gebitreiniging, korting op preventief bloedonderzoek, korting op urine-onderzoek en verder is het consult bij de paraveterinair (nagels knippen, gebitcontrole, voedingsadvies) gratis. Speciaal voor oudere huisdieren is er ook een Plus-abonnement: behalve alle zojuist genoemde voordelen is dan een jaarlijkse gebitreiniging gratis, evenals een jaarlijks bloedonderzoek en -urineonderzoek.
Wilt u meer informatie? Bij onze assistente kunt u een folder vragen of bezoek de website van het Dier en Zorg Plan.
Via genoemde website kunt u zich ook aanmelden voor het Dier en Zorgplan.
Teken in opmars
De meest voorkomende teek is de Ixodes ricinus (Schapenteek) die o.a. Ziekte van Lyme kan overbrengen. Maar er worden steeds meer andere teken gevonden die ook andere ziekten kunnen overdragen. Veel dierenartsen beschikken nu, dankzij de firma MSD Animal Health, over een app waarmee ze de tekensoorten kunnen differentiëren. Deze gegevens worden vervolgens centraal opgeslagen om voor wetenschappelijke (medisch, diergeneeskundig) doeleinden te kunnen worden gebruikt. Heeft uw huisdier, één of meerdere teken opgelopen? Laat die dan door de dierenarts verwijderen. Die kan de teek dan onderzoeken en adviezen geven over de voorkoming van nog meer tekenbeten.
De vossenlintworm
Bij vossen komt een lintworm voor, genaamd de Echinococcus multilocularis. Deze leeft in de dunne darm en wordt slechts ca 1 cm lang en bestaat uit één of enkele geledingen. Deze lintworm zuigt zich met zijn kop vast aan het darmslijmvlies en voedt zich met weefselsap uit dat darmslijmvlies. Hij produceert grote aantallen eitjes die met de ontlasting van de vos in de struiken terecht komen. Kleine knaagdieren kunnen de eitjes binnenkrijgen met het eten van gras waar die eitjes opzitten. Uit die eitjes komen dan larven die via de darmwand het lichaam van hun tussengastheer binnendringen en zich nestelen in de organen zoals de lever of de hersenen. Daar vormt zich dan een blaasworm waarin weer nieuwe larven ontstaan die ook weer blaaswormen om zich heen vormen en dat gaat alsmaar door. Die kleine knaagdieren worden dan ziek en vormen vervolgens een gemakkelijke prooi voor een nieuwe vos en zo is de cirkel rond. Het grote probleem is dat niet alleen de kleine knaagdieren de tussengastheer zijn, maar ook andere dieren en mensen kunnen als tussengastheer optreden. Die ontwikkelen dan ook van die blaaswormen met uiteindelijke fatale gevolgen. De incubatietijd bij de mens is 10 a 20 jaar. De ziekte wordt vooral gezien in Midden- en Oost-Europa, maar de vossenlintworm is ook al vastgesteld in Nederland nabij onze oostgrens in Groningen en in Limburg.
Ons advies aan iedereen: Eet geen rauwe vruchten (bramen, bosbessen, wilde frambozen) uit gebieden waar vossen voorkomen en dan zeker niet in Oost-Nederland. Door invriezen of koken gaan de eitjes dood. Ook rauwe groenten uit moestuinen waar vossen (kunnen) komen vormen een risico. Honden kunnen ook als gastheer van deze lintworm optreden. Daarom adviseren wij om honden die in het buitenland geweest zijn (of in Oost-Nederland) te ontwormen bij thuiskomst en 1 maand later nogmaals. Honden die permanent in Oost-Nederland verblijven dienen maandelijks ontwormd te worden.