Nieuwsbrief september 2021

Dierenarts Hans Sickmann afwezig, dierenkliniek blijft gewoon geopend!

Dierenarts Hans Sickmann is afwezig van 5 t/m 25 september. Monique van Paassen is die hele periode wel aanwezig. Buiten de openingstijden kan het wel gebeuren dat u voor spoedgevallen wordt doorverwezen naar het Evidensia-Dierenziekenhuis in Nieuwegein.

Hypertrofische Cardiomyopathie bij de kat

Deze hartaandoening bij katten wordt steeds vaker gediagnostiseerd. Niet zozeer doordat het vaker voorkomt, maar door de verbeterde diagnostische methoden.

De hartspierwand van de linker, of van de beide hartkamers is verdikt en daardoor is de inhoud van het hart kleiner dan normaal. Het gevolg is dat de efficiëntie van het hart verminderd is. Dit uit zich in eerste instantie in een verslechterd uithoudingsvermogen, maar dat is voor ons mensen vaak lastig vast te stellen. De complicaties die kunnen optreden zijn des te erger en duidelijker waarneembaar: de bloeddruk kan stijgen, niet alleen de bloeddruk die we normaal kunnen meten, maar ook in de bloedsomloop van de longen. Er kan stuwing op gaan treden met als gevolg vochtuittreding in de longen (longoedeem) of achter de longen (pleurale effusie of hydrothorax genoemd). De kat is dan erg benauwd en kan zelfs stikken. De hartboezem kan opgerekt raken als de kamer het bloed niet vlot genoeg doorpompt. Het bloed blijft dan langer in de hartboezem staan en door abnormale wervelingen in die hartboezem kunnen beschadigingen optreden van de binnenbekleding van de hartboezem (jet-lesions). Door de combinatie van de laatste twee kunnen kleine bloedstolseltjes ontstaan (of soms zelfs grote), die lokaal in het hart of elders in het lichaam kunnen vastlopen met ernstige gevolgen, zoals plotselinge hartdood of trombo-embolie (in longen, in de ledematen of achter in de aorta, de grote lichaamsslagader).

Bij het klinisch onderzoek van een kat met Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) horen we vaak een hartruis en/of een zogenaamd galopritme, maar dat is lang niet altijd zo! Anderzijds betekent het horen van een hartruis niet altijd dat er sprake is van HCM. De onderzoekend dierenarts zal bij verdenking vaak besluiten tot een nader onderzoek, zoals de meting van de bloeddruk, een bloedonderzoek (zogenaamde proBNP test), röntgenfoto’s en/of echografisch onderzoek van het hart. Dat laatste wordt meestal uitgevoerd door gespecialiseerde cardiologen.

Veel vormen van HCM hebben een erfelijke achtergrond. Serieuze kattenfokkers laten hun fokdieren onderzoeken op HCM voordat ze er mee gaan fokken. Sommige vormen van HCM zijn ook met een DNA-test op te sporen. HCM kan ook ontstaan door gebrek aan Taurine. Dit is voor de kat een essentieel aminozuur dat alleen in vlees zit. Vegetarische katten lopen daardoor grote kans om HCM te ontwikkelen. De behandeling van deze vorm van HCM is dan gericht op het verstrekken van Taurine en deze vorm van HCM kan dan ook weer genezen!

Er zijn medicijnen die helpen om de gevolgen van HCM te verminderen of te voorkomen, zoals bloedverdunners, medicijnen die het hart rustiger laten kloppen (beta-blokkers), medicijnen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) en vochtafdrijvers (diuretica).

Kattenziekte uitgebroken

Een dierenasiel in het midden van Nederland is gesloten vanwege een uitbraak van Kattenziekte. Ook op andere plaatsen is deze ernstige ziekte vastgesteld. Dit betrof altijd katten die niet gevaccineerd waren. Het virus dat deze ziekte veroorzaakt is erg stabiel en blijft in de omgeving dus lang aanwezig.  De symptomen van Kattenziekte zijn: braak- en diarreeklachten met uitdrogingsverschijnselen. De katten voelen zich erg ziek en gedragen zich dus erg sloom. Het virus tast ook het afweerapparaat aan, waardoor er vaak secundaire infecties optreden. Het sterftepercentage is hoog. Er is een goed vaccin tegen Kattenziekte die minstens 3 jaar bescherming biedt tegen het Kattenziekte-virus.

Is uw kat nog niet gevaccineerd tegen deze ziekte? Maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak! Voorkomen is (vele malen) beter dan genezen!

Purina ProPlan Expertcare Nutrition helpt mee uw huisdier gezond te houden!

Zoals reeds in de vorige nieuwsbrief is gemeld, kunt u nu de premium voeders van Purina bij Dierenkliniek Duurstede tegen zeer voordelige tarieven kopen. Maar wat maakt deze voeders zo uniek?

 Ten eerste is het aandeel dierlijke eiwitten in dit voer veel groter dan in andere voeders, waarin veelal goedkopere eiwitten zijn verwerkt van plantaardige oorsprong. Ten tweede worden deze dierlijke grondstoffen later in het productieproces toegevoegd dan gebruikelijk en daardoor ondergaan ze een minder intensieve verhitting dan gebruikelijk. De kans op het ontstaan van kankerverwekkende reststoffen wordt daardoor geminimaliseerd. Ten derde, en daarin is deze Purina-reeks uniek, is er een coating van colostrum op de brokjes aangebracht. Deze bevatten tal van afweerstoffen (IgA) die meehelpen om de lokale weerstand in het maagdarmkanaal te verhogen. Bovendien is aangetoond dat honden, die dit colostrum hadden toegediend gekregen, beduidend meer afweerstoffen ontwikkelen na een vaccinatie dan honden die geen colostrum hadden gekregen.  Met andere woorden: honden die Purina ProPlan Expert Care Nutrition voer verstrekt krijgen, hebben meer weerstand tegen ziekten!
Uit research is gebleken dat honden die ProPlan Expert Care Nutrition voer te eten krijgen gemiddeld langer leven dan honden die ander voer kregen.

Wilt u meer informatie over dit unieke voer voor honden en katten? Onze assistentes helpen u graag!

Cyanidevergiftiging bij een paard in Duitsland

Recent is er een paard in Duitsland overleden aan Cyanidevergifting na het eten van een grote hoeveelheid kersen. Net zoals in veel andere steenvruchten, bevatten de pitten van kersen veel zogenaamde cyanogene glycosiden die in het maagdarmkanaal omgezet worden in het zeer giftige Cyanide. Het desbetreffende paard werd bij een paardenkliniek aangeboden met koliekklachten en daarop geopereerd. In maag en darmen werden grote hoeveelheden kapot gekauwde kersenpitten aangetroffen en het dier overleed tijdens de operatie.

Aangezien er hier in Wijk bij Duurstede en omgeving veel kersenboomgaarden zijn waarin mogelijk ook paarden geweid worden, leek deze waarschuwing wel op zijn plaats.

Fokken met gezelschapsdieren? Ken de regels!

Van de NVWA ontvingen wij flyers met bovengenoemde titel. In deze flyers, die bedoeld zijn voor fokkers van honden en katten, wordt voorlichting gegeven over de regels die gelden bij het fokken. De hoofdregel is: Fokken mag nooit ten koste gaan van de gezondheid of het welzijn van de ouderdieren en hun nakomelingen. Zo is het verboden om te fokken met teven die niet natuurlijk gedekt kunnen worden vanwege anatomische afwijkingen of met teven die niet via de natuurlijke weg kunnen bevallen. Voor kortsnuitige honden geldt zelfs een verplichte veterinaire keuring. De dierenarts controleert de teef dan op lengte van de neus, de mogelijkheid om de ogen te kunnen sluiten, de neusopeningen, de aan- of afwezigheid van een neusplooi en dergelijke. Bij goedkeuring ontvangt u een certificaat.

De genoemde flyers liggen in onze wachtkamer en kunt u gratis meenemen. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de genoemde regels en hoe de NVWA hierop handhaaft.