Nieuwsbrief oktober 2023

Blauwtongziekte weer in Nederland

Na vele jaren te zijn weg geweest, is er nu weer Blauwtongziekte uitgebroken. Het is al uitgebreid in het nieuws geweest. Vooral schapen zijn er erg gevoelig voor, maar in principe zijn alle herkauwers, zoals runderen en geiten, vatbaar voor dit virus. De ziekte wordt overgebracht door knutten, zeer kleine vliegjes, die vooral in de schemer- en nachtelijke uren actief zijn. Schapenhouders proberen hun dieren te beschermen door spot on preparaten tegen ectoparasieten te gebruiken, maar volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren hebben die nauwelijks effect tegen de genoemde knutten. De beste maatregel die genomen kan worden om de ziekte te voorkomen is het opstallen van de dieren in de periode dat de knutten actief zijn; tijdens de schemer- en nachtelijke uren. Een goede therapie tegen Blauwtongziekte is er niet. Koortsremmende medicatie en intensieve zorg (voeren van slobber, zonodig door dwangvoedering) zijn maatregelen die meehelpen aan de genezing. Het ziekteverloop varieert van zeer mild tot dodelijk. De ziekteduur is 1 a 2 weken (of korter als het dier komt te overlijden). De ziekteverschijnselen zijn: aanvankelijk hoge koorts, blaasjes op neus en lippen die snel verdwijnen doordat ze kapot gaan. Dan komen er korstjes op neus en lippen. De tong kan soms erg opzetten. Alle slijmvliezen kunnen ontstoken raken (oogslijmvlies, mondslijmvlies, neusslijmvlies maar ook van het maagdarmkanaal met als gevolg koliek en diarree). Ook de kroonranden (de overgang van klauwhoorn naar huid) kunnen ontstoken raken. De dieren zijn erg slecht ter been omdat ook de spieren ontstoken raken. Er kunnen complicaties ontstaan, zoals longontsteking (in dat geval zijn antibiotica noodzakelijk) of vliegenmadenziekte. De verwachting is dat, zodra het kouder weer wordt, de knutten zullen verdwijnen zodat er daarna voor de rest van het jaar geen nieuwe gevallen bij gaan komen. Blauwtongziekte is meldplichtig, maar is niet besmettelijk voor mensen.

Oktobermaand-actiemaand

In de maand oktober kunt u onderhoudsvoer bij alle praktijken van Evidensia kopen met 50 % korting. Echter maximaal 1 zak per klant en de klant mag zelf kiezen welke verpakkingsgrootte. De aanbieding geldt voor Vet Essentials van Hill’s en voor Expert Care van Purina. De actie geldt voor zowel nieuwe klanten als voor bestaande klanten. Een mooie kans om kennis te maken met een voer van topkwaliteit voor een lage prijs!

Hebt u al kennis gemaakt met onze nieuwe assistente?

Sinds enkele weken hebben we een nieuwe (paraveterinair) dierenartsassistente: Nina. Ze werkt ook in een andere dierenartspraktijk en heeft dus al wat werkervaring. We wensen Nina een leuke tijd toe bij onze dierenkliniek!