Nieuwsbrief oktober 2019

Verbouwing Dierenkliniek Duurstede

Op het moment van het schrijven van deze nieuwsbrief is de verbouwing van onze dierenkliniek volop bezig. Wij verwachten dat de verbouwing op het moment van het lezen van deze nieuwsbrief vrijwel ten einde is gekomen. Er is dan een nieuwe, aparte opnameruimte voor honden gerealiseerd. De beide behandelkamers zijn opgefrist en de kleurstelling is hier en daar aangepast. De wachtkamer is voorzien van nieuw meubilair en er is een nieuwe kidscorner en een coffeecorner voor onze klanten. Een scherm voorziet u van actuele informatie. Voor katten staat er nu een speciale kattentoren waarop u uw kat kunt plaatsen tijdens het wachten in de wachtkamer. Hier voelt uw kat zich veilig tijdens het wachten. De verlichting in de wachtkamer en in de hehandelkamers is vervangen door moderne LED-verlichting.

De oude banken die in de wachtkamer stonden zijn geschonken aan basisschool de Windroos. De kinderen zijn daar erg blij mee, want ze kunnen nu gezellig buiten zitten als het mooi weer is.

Consult op afspraak niet duurder dan een spreekuurconsult

Dierenkliniek Duurstede heeft nog steeds inloopspreekuren. Vooral voor diegenen die besluiten om na of voor hun werk even langs de dierenarts te gaan is dat een prettig systeem. Echter steeds meer mensen kiezen bij ons ervoor om een tijdstip af te spreken, zodat hun wachttijd nihil is. U kunt  telefonisch een afspraak maken, maar het is ook gemakkelijk om online via onze website www.dierenkliniekduurstede.nl een afspraak te plannen. Het tarief voor een afspraakconsult is hetzelfde als die voor tijdens het inloopspreekuur.

50 % kennismakingskorting van Royal Canin

Naast de dieetvoeders kunt u nu ook de Vet Care Nutrition onderhoudsvoeding van Royal Canin voor uw hond of kat kopen bij Dierenkliniek Duurstede. Bij aanschaf van een eerste zak van deze Vet Care Nutition Voer hebt u recht op maar liefst 50 % kennismakingskorting. Verder krijgt u een spaarkaart mee zodat u bij verdere aankoop recht hebt op de 10+1 actie. Bent u geabonneerd op het DierenZorgPlan? Dan ontvangt u daarbovenop ook nog eens steeds 10 % korting bij iedere aankoop van Royal Canin bij Dierenkliniek Duurstede.

Royal Canin is één van de grootste (zo niet de grootste) producent van diervoeders. Dit merk onderscheidt zich van andere merken door de enorme researchafdeling die ervoor zorgt dat de kwaliteit van dit voer altijd gegarandeerd is. Wij denken dat deze kennismakingskorting een aantrekkelijke actie is om kennis te maken met dit kwaliteitsproduct.

Veel honden gestorven in Noorwegen

In Noorwegen (in en rondom Oslo, maar ook in Trondheim) zijn veel honden ziek geworden door vermoedelijk een virusinfectie. De honden vertoonden bloederig braken en diarree en er zijn veel honden aan deze ziekte overleden. Tot nu toe is nog niet bekend welk virus de ziekte heeft veroorzaakt. Bent u van plan om de komende tijd met uw hond naar Noorwegen te gaan? Misschien is het dan verstandig om geen risico te nemen en uw hond thuis te laten. Als dat geen optie is, dan wordt geadviseerd om contact met andere honden, maar vooral ook met ontlasting van andere honden, te vermijden.

Ouderdomsartrose bij katten

Veel katten worden op latere leeftijd stijf en stram. Ze krijgen steeds meer moeite om over de schutting te springen of zelfs om op een stoel te springen. Iets waar ze vroeger geen moeite mee hadden. Ook hun eigen vachtverzorging wordt minder, want het buigen van de rug gaat moeizaam en is pijnlijk. Heel vaak worden deze klachten veroorzaakt door artrose in de heupgewrichten en/of van de tussenwervelgewrichten. Honden die artrose in één of meerdere gewrichten hebben, gaan meestal kreupel lopen, maar katten tonen dat meestal alleen maar in eerdergenoemde klachten. Het is dan verstandig om de dierenarts te consulteren, want vaak is het ongemak bij deze katten goed of grotendeels weg te nemen. Een ouderdomscheck  is voor uw oude kat vanaf 10 jaar toch altijd verstandig, want er kunnen ook andere zaken ontdekt worden waar de dierenarts vaak veel aan kan doen. Tweemaal per jaar een gezondheidscheck lijkt vaak, maar is op een kattenleven echt wel een minimum. Katten die geabonneerd zijn via het DierenZorgPlan worden steevast tweemaal per jaar door de dierenarts gecontroleerd, zonodig inclusief een bloedonderzoek waarmee o.a. vroegtijdig aankomend nierfalen of schildklierproblemen ontdekt kunnen worden.

Op=Op actie Orbiloc veiligheidslamp

U kunt bij Dierenkliniek Duurstede de Orbiloc veiligheidlampjes voor uw hond kopen voor 14,95 (normale prijs 23,95 euro) zolang de voorraad strekt. De Orbiloc veiligheidslampjes zijn bekend vanwege hun hoge kwaliteit; stootvast, waterdicht, duidelijk zichtbaar en 3 jaar garantie. De LED-lamp verbruikt zeer weinig stroom en de batterij gaat lang mee. Als u er snel bij bent, hebt u ook nog keus uit de kleuren rood, geel, wit, groen of blauw.

PETscan 2.0

Bij onze honden komen veel erfelijke afwijkingen voor die het leven voor de honden die zo een afwijking hebben behoorlijk kan verpesten. Denk bijvoorbeeld aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie, het BOAS syndroom bij kortschedelige honden etc.etc.

Enkele jaren geleden heeft de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren opgericht met als doel de ziektegevallen, die mogelijk een genetische oorzaak hebben, te verzamelen. Zo wordt geprobeerd te signaleren of een bepaalde afwijking veel voorkomt en dan wordt er een keus gemaakt welke afwijking verder genetisch onderzoek noodzakelijk maakt. Als dat zo is, dan wordt gekeken welk genetisch defect in de DNA verantwoordelijk is voor de erfelijke afwijking, zodat uiteindelijk gerichter gefokt kan worden om erfelijke afwijkingen te voorkomen. Er zijn inmiddels al een aantal DNA-testen ontwikkeld dankzij het Expertisecentrum. Het verzamelen van de afwijkingen gebeurt via PETscan waarmee de aangesloten dierenklinieken (op dit moment 130) de afwijkingen bliksemsnel kunnen doorgeven. Dit gebeurt geheel anoniem en voldoet dus aan de Algemene Verordening Persoonsgegevens. Ook Dierenkliniek Duurstede beschikt over PETscan en draagt dus bij aan het terugdringen van erfelijke ziekten.

Inmiddels is er een nieuwe versie van PETscan: PETscan 2.0. Het gebruiksgemak is voor ons verbeterd, maar ook andere ziekten (infectieziekten e.d.) kunnen ermee doorgegeven worden. Deze data worden gedeeld met het departement Infectieziekten en Immunologie en op die manier ontstaat er een real-time monitoring van infectieziekten bij gezelschapsdieren.

Het is inmiddels gebleken dat sommige erfelijke afwijkingen bij honden door een afwijking in het DNA worden veroorzaakt die ook bij mensen voorkomt. Dit betekent dat onze honden dan ook model kunnen staan voor de mens en aldus een bijdrage kunnen leveren aan het erfelijkheidsonderzoek bij de mens.