Nieuwsbrief november 2021

Even voorstellen

Sinds kort volgt Leanne Kosterink haar externe stage Diergeneeskunde ter afronding van haar studie. De stage neemt in totaal 8 weken in beslag. Het kan dus zijn dat u door haar geholpen zal worden, maar altijd onder toezicht van één van onze dierenartsen.

Nieuwe test om honden te titeren

Sinds kort maken wij gebruik van een nieuwe methode om honden te titeren op Distemper (Hondenziekte), Hepatitis Contagiosa Canis en Canine Parvovirus. Vaccinatie van honden tegen deze drie ziektes is alleen maar nodig als ze onvoldoende afweerstoffen hebben. Als een dierenarts of een eigenaar terughoudend is met vaccineren, dan kan het titeren uitkomst bieden op de vraag of vaccinatie tegen deze ziektes echt wel nodig is. Een andere reden kan zijn om te controleren of een vaccinatie voldoende afweerstoffen heeft opgewekt. Dat kan vooral van belang zijn bij pups.

De vorige test vroeg zeer veel tijd van de assistente om die correct uit te kunnen voeren. De nieuwe test is veel minder bewerkelijk en bovendien veel sneller. De eigenaar kan tijdens het consult wachten op de uitslag, zodat dan ook meteen gevaccineerd kan worden als het nodig is. De betrouwbaarheid van de test is gelijkwaardig of misschien zelfs beter dan de oude test.

IVC Evidensia Dierenverzekering wordt beëindigd

De huisdierenverzekeringspolissen van Evidensia worden niet meer automatisch verlengd. De verzekeringsmaatschappij, waarmee Evidensia de overeenkomst had gesloten, heeft opgezegd. Alle polishouders zijn inmiddels al geïnformeerd. IVC Evidensia heeft nu besloten om geen nieuwe relatie met een verzekeringsmaatschappij meer aan te gaan maar zich puur te focussen op hetgeen waarvoor het is opgericht: verbetering van de diergeneeskundige dienstverlening.

Evidensia Dierenziekenhuizen overbelast

Het lijkt in de diergeneeskundige zorg dezelfde kant op te gaan als in de humane zorg: Veel dierenziekenhuizen raken overbelast. Er is een tekort aan dierenartsen en nu zelfs ook van paraveterinairen. Door de COVID-perikelen zijn opleidingen gestagneerd en dat heeft ook bijgedragen aan de tekorten. Evidensia is nu druk bezig met het zoeken naar oplossingen om ervoor te zorgen dat de diergeneeskundige zorg die nodig is, geleverd kan blijven worden. Vooralsnog ondervinden wij zelf nog weinig problemen, hoewel het soms wel lastig is om patiënten door te verwijzen.

Wist u dat….

het mogelijk is om bij Dierenkliniek Duurstede uw teef laparoscopisch te laten steriliseren en dat die operatie wordt uitgevoerd volgens het 2-portal systeem? Onze dierenarts Astrid Rijkenhuizen, die gespecialiseerd is in kijkoperaties bij honden en bij paarden, heeft maar twee openingen nodig om de eierstokjes te verwijderen. Zij voert deze operatie niet alleen bij Dierenkliniek Duurstede uit, maar ook in andere dierenklinieken en beschikt dus over veel ervaring. Vooral bij grotere honden is het verstandig om de sterilisatie door middel van een kijkoperatie uit te laten voeren. De kans op complicaties is kleiner en de hersteltijd na de operatie is korter dan bij de conservatieve methode.

Sterilisatie van de poes

Poezen worden gesteriliseerd vanaf een half jaar leeftijd. Een kijkoperatie in plaats van de conservatieve methode heeft geen toegevoegde waarde, omdat het sneetje bij de conservatieve methode net zo klein is als bij een kijkoperatie en bovendien heb je bij de kijkoperatie minstens twee sneetjes nodig.

Vroeger werd vaak de antikrolsheidpil of -prik gebruikt, maar die methodes zijn eigenlijk grotendeels verlaten vanwege de grote kans op ongewenste bijwerkingen zoals het ontstaan van melkkliertumoren. Helemaal niets doen is meestal ook geen optie, omdat poezen dan snel ongewenst drachtig kunnen worden en bovendien gemakkelijk virussen oplopen zoals Kattenaids.

Moet uw poes gesteriliseerd worden? Dan kunt u het beste telefonisch een afspraak maken.

Bent u van plan een hond (of een pup) aan te schaffen?

Zorgt u er dan voor dat u goed beslagen ten ijs komt. U mag uitsluitend een hond kopen die voorzien is van een chip en een EU-dierenpaspoort en de desbetreffende hond moet geregistreerd zijn bij de RVO. Dat is een wettelijke verplichting die per 1 november is ingegaan. Koopt u een hond of een pup buiten de Europese Unie? Dan dient u, als importeur, zichzelf bij de RVO te laten registreren en vervolgens, als de hond in Nederland is aangekomen, moet u met de hond bij de dierenarts een nieuw dierenpaspoort aanvragen. Als u een hond koopt die al vóór 1 november in Nederland was, dan moet daar een EU-dierenpaspoort bij geleverd te worden. Direct na de aankoop/overname dient u de registratiegegevens van de hond aan te passen.  

Voor nadere informatie kunt u terecht bij: www.rvo.nl/hond-kopen

Polydipsie/Poly-urie

Deze woorden betekenen: veel drinken en veel plassen. Met deze klacht worden veel patiënten bij de dierenarts ter consult aangeboden. Maar wat is eigenlijk de normale hoeveelheid water die een hond of een kat mag drinken?

Normaliter drinkt een hond of een kat 40 ml per kg lichaamsgewicht per dag. Dat is inclusief de hoeveelheid vloeistof (melk of water) die aan de voeding wordt toegevoegd. Een hond van 20 kg drinkt normaliter dus 0,8 liter verdeeld over de dag. Onder bepaalde omstandigheden, zoals inspanning of warmte, kan die hoeveelheid oplopen tot 10 % van het lichaamsgewicht (dus 2 liter voor die hond van 20 kg). Als de waterbehoefte meer is dan die 10 %, dan is er sprake van polydipsie.

De oorzaken voor polydipsie kunnen velerlei zijn: Suikerziekte, onderliggend nierlijden of Ziekte van Cushing zijn enkele mogelijke oorzaken. Aan de dierenarts de taak om dat uit te zoeken.

Drinkt uw hond of kat meer dan 10 % van zijn/haar lichaamsgewicht? Maak dan een afspraak bij de dierenarts! Langer wachten kan resulteren in verergering van de klachten en het echt ziek worden van je huisdier. Als het lukt, neem dan gelijk een urinemonster mee. Want onderzoek van dit monster levert gelijk al veel belangrijke gegevens op!