Nieuwsbrief november 2019

Even voorstellen…

Op dit moment volgt Simone Witkamp haar eindstage voor haar studie Diergeneeskunde bij Dierenkliniek Duurstede. We hebben haar al keren kennen als een zeer prettige, deskundige aanstaande collega!

Dierenarts Hans Sickmann afwezig van 3 tot en met 10 november

In die periode zal dierenarts Monique van Paassen zijn taken overnemen. Tijdens de avond- en nachtdiensten kan het gebeuren dat u doorverwezen wordt naar de Spoedeisende Hulp van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein.

Verbouwing van dierenkliniek is vrijwel helemaal afgerond

Ontzettend blij zijn wij met de vernieuwing van onze dierenkliniek. Vooral de wachtkamer is erg mooi geworden door de moderne en smaakvolle uitstraling (die reactie hebben we ook al van veel klanten gekregen).
De balie is volledig vernieuwd evenals de bijbehorende kasten. De kidscorner wordt goed bezocht door de jongelingen en inmiddels staat er een nieuwe koffieautomaat waar u als klant gratis een kop koffie uit kunt halen.
Het wachtkamerscherm wordt binnenkort geïnstalleerd. Het zal u van relevante en actuele informatie voorzien. De muur van de wachtkamer krijgt binnenkort  een grote foto waarop  de huisdieren van onze medewerkers afgebeeld staan. Een unicum in Nederland! Hieronder ziet u alvast een voorproefje!

In de wachtkamer staat een ruime, open kast waarin u de belangrijkste voeders van Royal Canin op een overzichtelijke wijze uitgestald ziet staan. Daar staan, naast de meest verkochte dieetvoeders, ook de onderhoudsvoeders van de Vet. Care-lijn van Royal Canin.
Er is een nieuwe hondenopname gemaakt met grote, verwarmde hondenhokken. Hierdoor kunnen we nu ook grote honden een comfortabele ligplaats bieden die bovendien gescheiden is van de katten/konijnen opname.
De tweede behandelkamer heeft een nieuw werkblad en extra kasten gekregen. Er is dimbare  verlichting aangebracht om op gepaste wijze, in alle rust, afscheid te kunnen nemen van huisdieren aan het eind van hun leven.

Bent u nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen!

O dierenarts, mijn hond plast in huis!

Een ongelukje kan natuurlijk altijd wel eens gebeuren, maar als een hond vaak in huis plast, dan is er iets aan de hand. We spreken dan van: incontinentio urinae.
De vraag die je jezelf als eigenaar natuurlijk moet stellen: laat ik mijn hond wel vaak genoeg uit? Een gezonde volwassen hond kan soms verbazingwekkend lang zijn plas ophouden, maar er is natuurlijk altijd een grens. Pups moeten nog leren hun plas op te houden en die uitsluitend buiten te doen. Dat is gewoon te trainen.
De eerste vraag die de dierenarts tijdens het consult aan de eigenaar stelt is: drinkt uw hond normaal of veel? Want soms drinkt de hond abnormaal veel en produceert daardoor meer urine dan gewoonlijk. Dan is het vaak lastig om de plas lang genoeg op te houden.
Maar als bovengenoemde oorzaken uitgesloten zijn, dan probeert de dierenarts altijd te weten te komen of er sprake is van actieve incontinentie of passieve incontinentie. Eerstgenoemde is de groep honden die bewust, staande, de plas doet. In het tweede geval merkt de hond niet dat die urine verliest, of pas nadat die de urine heeft verloren.

Actieve incontinentie zien wij bijvoorbeeld bij blaasontsteking of er is sprake van een gedragsprobleem. Passieve incontinentie kan aangeboren zijn (bijvoorbeeld door een verkeerde aanleg van de ureter; dat is de verbinding tussen de nier en de urineblaas), maar kan ook verkregen zijn. In het laatste geval is er meestal sprake van een slecht sluitende kringspier achter de urineblaas. Vooral bij gesteriliseerde teven, meestal op latere leeftijd, zien we dat de sluitspier onvoldoende begint te werken waardoor de teef passief urine verliest, onder andere tijdens de slaap. Meestal kan dit probleem verholpen worden door medicatie te geven. Ook bij oudere reuen zien we wel eens passief urineverlies, al of niet veroorzaakt door een prostaatvergroting. Een enkele keer zien we dat teven wel netjes de plas op kunnen houden en buiten normaal een plas doen, maar als ze dan binnen in huis gaan liggen, verliezen ze op dat moment een hoeveelheid urine. Dit wordt dan meestal veroorzaakt doordat ze een verzakte vagina hebben waarin zich tijdens het plassen wat urine ophoopt. Bij het liggen stroomt deze urine vanuit de vagina naar buiten. We spreken in zo een geval van urovagina. Dit probleempje is een heel stuk te verminderen door steeds na afloop van de wandeling buiten even de buikstreek van de hond flink omhoog te tillen waardoor de opgehoopte urine op dat moment naar buiten stroomt.

Heeft uw hond last van ongewenst urineverlies in huis? Onze dierenarts helpt u graag om dit probleem te verhelpen. Als u komt, vergeet u dan niet een urinemonster mee te nemen? Liefst zo vers mogelijk!

Heeft uw hond last van vuurwerkangst?

Dan is het nu al tijd om maatregelen te treffen! Niet alle honden en katten hebben last van vuurwerkangst. Volgens deskundigen zijn er drie factoren van belang bij het ontstaan van vuurwerkangst: Ten eerste erfelijke factoren (in bepaalde families komt vuurwerkangst vaker voor dan in andere families), ten tweede de omstandigheden tijdens de eerste levensperiode van een pup; een goede moederzorg tijdens de eerste acht levensweken is belangrijk voor een pup om in de rest van zijn/haar leven met stresssituaties om te gaan. Ten derde kan vuurwerkangst ontstaan door een ernstig traumatische ervaring, vooral op jonge leeftijd. Vuurwerkangst uit zich bij honden als wegkruipgedrag, met de tong spelen/overmatig likken, een lage staart- en kopstand, wijde pupillen en hijgen.

Wat kunt u als baasje doen om de gevolgen van vuurwerkangst te verminderen? U kunt zich aanmelden voor trainingen bij hondenscholen. Vooral voor jonge honden kan dit erg effectief zijn om vuurwerkangst te voorkomen, mits de training op de juiste wijze wordt gegeven.  Honden waarvan bekend is dat ze veel last hebben van vuurwerkangst hebben baat bij het geven van een medicijn (Clomipramine) dat op voorschrift van de dierenarts verstrekt kan worden. Daar dient dan wel tijdig mee begonnen te worden, namelijk minstens 6 weken tevoren. Verder kunnen geurstoffen met rustgevende werking gebruikt worden (Adaptil voor honden en Feliway voor katten). Er zijn ook voederadditieven verkrijgbaar die mee kunnen helpen om de stress te verminderen, zoals Zylkène capsules. Op oudejaarsdag is het goed om uw hond goed uit te laten op een rustige plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Laat hem lekker spelen, zodat hij lekker moe wordt. Op oudejaarsavond de gordijnen sluiten en de televisie gewoon aan doen. Verder geen aandacht besteden aan uw huisdier. Kruipt hij tegen u aan? Laat dat dan maar gewoon toe. Kruipt hij weg naar een stil plekje? Dat is dan blijkbaar voor uw huisdier de beste manier om de stress te reduceren. Voor de jaarwisseling zelf is het mogelijk om kalmeringsmiddelen door de dierenarts voor te laten schrijven.