Even voorstellen:
Sophie van den Berg is op 2 juni haar afstudeerstage voor de studie Diergeneeskunde bij onze dierenkliniek begonnen. Vanwege de Corona-pandemie hebben wij enkele maanden geen stagiaires ontvangen, maar inmiddels hebben we toestemming om weer stagiaires, onder strikte voorwaarden, toe te laten. Enige tijd geleden is Iris haar stage voor de opleiding tot paraveterinair ook al bij ons begonnen.
Onze Corona-maatregelen
In de enkele voorgaande nieuwsbrieven hebben wij u ook al mededeling gedaan over de maatregelen die wij hebben genomen om u en onze medewerkers te beschermen tegen het Coronavirus. Inmiddels hangt er ook een plexiglas-scherm boven de balie en een plastic doorzichtig scherm naast de behandeltafel. De inloopspreekuren zijn afgeschaft; consultatie van de dierenarts kan nu uitsluitend op afspraak. Afspraken kunt u (bij voorkeur) online maken via onze website. Als er echter haast is, dan is het verstandig om even te bellen! Bij de ingang staat een desinfectiezuil. Wij verzoeken u direct bij binnenkomst en eventueel ook bij het weggaan, even de handen te ontsmetten. Op uw verzoek hebben wij eventueel ook plastic handschoenen en mondmaskers. Verder geldt natuurlijk zoals overal: 1,5 meter afstand houden en als u zich ziek voelt: thuisblijven!
Onze algemene voorwaarden zijn aangepast
Per 1 juni j.l. hanteren wij nieuwe algemene voorwaarden. U kunt deze vinden op onze website!
Warm weer: de één vindt het geweldig, de ander heeft er last van
Dat geldt voor mensen, maar zeker ook voor dieren. De meeste huisdieren hebben een lagere comfortzone dan wij mensen. Dat wil zeggen dat ze zich bij lagere temperaturen beter voelen dan wij. Dat heeft vooral te maken met hun (soms dikke) vacht. Dat betekent dat ze het al gauw warm hebben bij warm weer en zoveel mogelijk de koele plekken opzoeken. Een hond (of kat) die het warm heeft, gaat hijgen. Katten en vooral honden kunnen veel minder goed transpireren dan mensen. De meeste zweetklieren bij honden en katten bevinden zich in hun teenballen. Die kunnen bij warm weer dus vochtig of zelfs nat zijn (vooral bij katten). Paarden kunnen juist wel goed zweten over het hele lichaam. Ze gaan daardoor niet gauw hijgen bij warmte, maar wel zweten. Koeien zitten wat dat betreft tussen honden en paarden in. Vogels die het warm hebben gaan hijgen en houden de vleugels wijd van het lichaam om zoveel mogelijk warmte kwijt te raken. Schapen kunnen het snel warm krijgen door hun dikke vacht en proberen de warmte ook vooral kwijt te raken door te gaan hijgen. De kortschedelige hondenrassen kunnen veel minder goed de warmte kwijt raken door hijgen en kunnen dus gauw oververhit en bovendien ook nog erg benauwd worden.
Dieren die warm weer heerlijk vinden zijn de vlooien en teken. De voortplantingssnelheid neemt toe, maar ook hun bewegingssnelheid. Ze kunnen dus sneller hun gastheren bespringen. Een effectieve bestrijding is een must om problemen voor te zijn.
De reuzenteek
Vorig jaar zijn er in Nederland 2 meldingen gedaan van de vondst van de zogenaamde Reuzenteek (Hyalomma marginatum). Vooral onze hoefdieren zijn aantrekkelijk voor deze teken, maar ook mensen kunnen belaagd worden. Deze teken zijn groter dan de teken die we gewend zijn in Nederland en ze zijn goed te herkennen aan de gestreepte pootjes. Ze kunnen zich zeer snel verplaatsen en hebben ogen (andere teken zijn blind). Ze kunnen hun gastheer echt achtervolgen. De vrouwtjes zuigen bloed bij hun gastheer, de mannetjes zoeken hun gastheer alleen maar op om met de vrouwtjes te kunnen paren.
Van de reuzenteek is bekend dat die het Krim-Kongovirus bij de mens kan overbrengen, een ernstige ziekte die gepaard gaat met koorts en met bloedingen. Het is dus zaak om alert te blijven!
Hebt u uw konijn al laten vaccineren?
Vooral in de loop van de zomer en in de herfst sterven veel konijnen aan Myxomatose of aan het zogenaamde VHD-virus. Eenmaal per jaar een vaccinatie tegen deze twee ziekten is voldoende om deze ziekten te voorkomen. Dus als uw konijn(en) nog niet is/zijn gevaccineerd, maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak!
Op vakantie naar buitenland is binnenkort weer mogelijk. Vergeet uw huisdieren niet!
Voor honden, katten en fretten die mee gaan naar het buitenland geldt een verplichte vaccinatie tegen Hondsdolheid. Deze dieren dienen begeleid te worden met een EU-dierenpaspoort en ze moeten gechipt zijn. Verder is het goed om maatregelen te treffen tegen teken en wormen. Vooral bij thuiskomst en 1 maand later moeten honden ontwormd worden met een middel dat lintwormen en hartwormen afdoodt. Gaat uw hond mee naar Zuid-Europa? Gebruik dan een middel dat ook afwerend is tegen zandvliegjes (die kunnen Leishmaniasis overbrengen). Onze assistentes kunnen u helpen!
Gaat uw hond niet mee op vakantie maar naar een dierenpension? Laat hem of haar dan vaccineren tegen Besmettelijke Hondenhoest (een neusdruppelvaccinatie). Ook katten kunnen het beste een neusdruppelvaccinatie krijgen alvorens ze naar het pension gaan. In beide gevallen liefst 1 a 2 weken voordat ze uit logeren gaan.
Ziekte van Legg-Calvé-Perthes
Bij jonge kinderen komt deze ziekte aan de heupkop gelukkig zelden voor. Een enkele keer zien we het ook bij jonge honden en dan meestal van een klein ras. In feite sterft er een deel van de heupkop af doordat het toevoerende bloedvaatje dicht is gaan zitten. Wat daar de oorzaak van is, is niet helemaal duidelijk. Dat geeft (soms ernstige) pijnklachten en kreupelheid. Zonder behandeling blijft de patiënt invalide. De meest gebruikelijke behandeling bij de hond is een heupkopresectie. De heupkop wordt dan operatief verwijderd. Er ontstaat dan vrijwel altijd een zogenaamde neartrose; een soort nieuw gewricht, waardoor de pijn verdwijnt en de mobiliteit weer terugkomt.
Huidkanker bij katten
Katten met witte oorschelpen zijn extreem gevoelig voor het ontwikkelen van huidkanker. Eigenlijk is dat alleen maar te voorkomen door ze bij zonnig weer binnen te houden. De huidkanker begint altijd heel sluipend. De randen van de oorschelpen worden wat rood en zetten iets op. Er kunnen korstjes op ontstaan. Dit is nog maar het voorstadium van huidkanker. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat er echt huidkanker (Plaveiselcelcarcinoom) ontstaat. Oorschelpamputatie, geheel of gedeeltelijk, is dan de beste remedie.