Nieuwsbrief januari 2020

Het team van Dierenkliniek Duurstede wenst u een voorspoedig nieuwjaar!

Terugblik op 2019

Er is veel gebeurd in onze dierenkliniek afgelopen jaar. Er heeft een flinke, inpandige, verbouwing plaatsgevonden. De wachtkamer heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Er is een nieuwe Coffeecorner, een nieuwe Kidscorner, een nieuwe balie en het meubilair is vernieuwd. Voor de katten staat er een kattentoren, waardoor ze met veel minder stress in de wachtkamer kunnen wachten. Er is een nieuwe hondenopname gekomen met ingebouwde verlichting en verwarming. Verder hebben we de beschikking gekregen over een nieuw bloedanalyse-apparaat.
Voor onze klanten is het DierenZorgPlan geïntroduceerd, een abonnement op preventieve diergeneeskundige zorg. Hierdoor kunt u op een zeer voordelige manier gebruik maken van de preventieve zorg die wij u kunnen bieden: de jaarlijkse vaccinaties, de regelmatige behandelingen tegen endo- en ectoparasieten en de gezondheidschecks vallen onder dit abonnement. Daarnaast nog wat extra voordeeltjes! Voor meer informatie: zie www.dierenzorgplan.nl
Waar niets aan is veranderd, is ons team: Monique van Paassen en Hans Sickmann zijn uw dierenartsen. Onze paraveterinairen zijn nog steeds Denise, Jenneke en Nathalie. En onze vaste invalassistente is Diana. Al vele jaren staat dit team voor u klaar en hopelijk blijft dat zo nog lange tijd!
Ons team weet zich gesteund door de Evidensia-groep, die nu sinds een fusie omgedoopt is tot IVC Evidensia groep. Afgelopen zomer heeft deze groep het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein geopend. Dit ziekenhuis heeft een afdeling Spoedeisende Hulp en meerdere specialisten in dienst voor de tweedelijnshulp. Daar kunnen wij in sommige gevallen dankbaar gebruik van maken. IVC Evidensia heeft ook een eigen Academie en verzorgt opleidingen en cursussen voor dierenartsen en voor paraveterinairen.

Goede voornemens voor 2020

Veel mensen starten het nieuwe jaar met goede voornemens. Rokers stoppen met roken, mensen met overgewicht starten met een afslankdieet en gaan meer sporten. Veel honden en katten hebben ook overgewicht. Overgewicht is slecht voor de gezondheid, voor de kwaliteit van het leven en verkort de levensduur. Het is dus een goede zaak om ook uw huisdier, als die te zwaarlijvig is, te laten afslanken. Onze assistentes kunnen u daarbij helpen. Dat doen zij geheel gratis!
Een ander goed voornemen zou kunnen zijn om u te abonneren op het Dierenzorgplan. Uw huisdier is dan verzekerd van de juiste vaccinaties op het goede moment, de ontwormingsbehandelingen en de behandelingen tegen vlooien en teken. U kunt dat haast niet meer vergeten want u krijgt hiervoor steeds een email als het weer tijd is. Verder wordt uw huisdier twee keer per jaar gecontroleerd door de dierenarts zodat eventuele problemen vroegtijdig ontdekt kunnen worden.

Sterilisatie van fretten?

Vrouwelijke fretten die niet gesteriliseerd zijn, zijn doorlopend loops. Dit wordt veroorzaakt door alsmaar hoge concentraties van oestrogenen in het bloed. Oestrogenen hebben echter de vervelende bijwerking dat het beenmerg onderdrukt wordt in het aanmaken van nieuwe bloedcellen. Het gevolg is dan ernstige bloedarmoede die uiteindelijk tot de dood kan leiden van de fret. In de natuur gebeurt dit niet, want fretten (of eigenlijk bunzings) zouden zich al snel laten dekken en tijdens de dracht circuleren er geen oestrogenen meer.
Om het probleem van de bloedarmoede als gevolg van de oestrogenen te ondervangen werd eigenaren altijd geadviseerd om hun vrouwelijke fretten te laten steriliseren. Echter inmiddels is bekend dat na sterilisatie deze fretten een verhoogde kans hebben op het ontstaan van tumoren in de bijnieren. Vandaar dat er naar een alternatief is gezocht voor de sterilisatie en die is gevonden door het inbrengen van een implantaat die normaliter gebruikt wordt om hondenreuen chemisch te castreren. Er zijn twee soorten implantaten; de kortwerkende werkt ongeveer 2 jaar, de langwerkende ongeveer 4 jaar. Er is echter veel spreiding in de werkingsduur.

Demodicosis bij de kat

Het komt zelden voor, maar een enkele keer zien we het toch: Demodicose bij de kat. Deze vorm van schurft zien we vaker bij honden en wordt daar, omdat het vooral jonge honden treft, Jonge Hondenschurft genoemd. Bij zowel de hond als de kat zien we een jeukende huidaandoening met korstvorming, vooral aan de kop. De ziekte wordt veroorzaakt door een langwerpige, gravende mijt, die moeilijk uitroeibaar is. Er bestaan wel middelen die de klachten doen verdwijnen. Veel dieren dragen deze mijten bij zich zonder dat ze er last van hebben. Een enkele keer zien we een zeer ernstige vorm van Demodicosis waarbij de hond of kat zeer ernstige jeuk heeft en korsten over het hele lichaam, maar dankzij de moderne middelen komt het meestal niet meer zo ver.

Microscopische opname van een Demodex-mijt.

Hoestklachten

Ook onze honden en katten kunnen, net als wijzelf, hoestklachten hebben. De meeste hoestjes zijn onschuldig. In feite is de hoestreflex een reactie op een verontreiniging in de voorste luchtwegen en helpt dus mee om de luchtwegen schoon te houden. En daarmee wordt ook de kans op het ontstaan van een longontsteking aanzienlijk verkleind. Anderzijds kan een toename van de hoestfrequentie een signaal zijn dat er iets mis is. Het is dus verstandig om, als uw hond of kat vaker hoest dan normaal (een kat hoest eigenlijk zelden) om de dierenarts te consulteren. Die kan de oorzaak opsporen en, indien mogelijk, een adequate behandeling instellen. Soms is dat een korte antibioticumkuur, maar vaker is de aanpak heel anders. In sommige gevallen is de oorzaak van het hoesten een hartkwaal. Bij kleine rassen komt nogal eens een samenvallen van de luchtpijp (Tracheacollaps genoemd in vaktermen) voor. Dat is vaak lastig te behandelen. Ook tumoren in de longen en/of in de luchtwegen kunnen hoestklachten geven. Bij katten komt in sommige streken van het land longworm voor, die dan ook hoestklachten kunnen geven. Hartwormen, die veel in Zuid-Europa en in Amerika voorkomen, kunnen hoestklachten bij honden geven. Kortom: even een antibioticumkuurtje proberen is lang niet altijd de beste oplossing!