Nieuwsbrief december 2021

Covid-maatregelen bij Dierenkliniek Duurstede

Vanwege de huidige situatie blijven alle maatregelen ter voorkoming van infectie van u als klant en van ons als medewerkers onverkort van kracht. Deze houden in: Klanten worden uitsluitend geholpen op afspraak. Zodoende zijn er meestal weinig mensen in de wachtkamer. Wij verzoeken u om uw huisdier zoveel mogelijk door één persoon te laten begeleiden. Mond/neusbescherming is van overheidswege verplicht. Bij de ingang is de mogelijkheid om uw handen te ontsmetten.

 

Nieuw instrument aangeschaft ter bepaling van de oogboldruk bij huisdieren

Bij huisdieren komt soms een verhoogde oogboldruk voor. Deze aandoening wordt in de volksmond “groene staar” genoemd. De wetenschappelijke naam is “glaucoom”. Een verhoogde oogboldruk ontstaat spontaan zonder aanwijsbare oorzaak (primair glaucoom) of als gevolg van een andere afwijking zoals een ontsteking of een lensloslating. Licht verhoogde oogboldruk geeft al pijnklachten die door u als eigenaar lastig zijn waar te nemen. De hond of kat wordt wat minder levendig door de zeurende pijn en kan soms chagrijnig worden en dan agressief gaan reageren. Als de oogboldruk verder toeneemt, dan komt het netvlies in de verdrukking en kan onherstelbaar beschadigd worden. Zo ontaardt de glaucoom in blindheid.

Primair glaucoom zien we vooral bij Basset Hounds, Beagles, Cocker Spaniels, Engelse Springer Spaniels, Poedels, Samojeed’s, Bouviers, Alaskan Malamutes en bij Ruwharige Terriers, maar kan ook wel eens bij een ander ras optreden. Oorzaak is een erfelijk defect in de voorste oogkamerhoek, op de plaats van de verbinding tussen regenboogvlies en hoornvlies. De oogboldruk kan bij deze rassen vanaf de leeftijd van 1 jaar geleidelijk toe gaan nemen.  

Een vroegtijdige diagnose van glaucoom kan blindheid voorkomen en bovendien voorkomen dat je hond (of kat) langdurig chronische pijn heeft. Daarom zijn wij blij nu over een apparaat te beschikken waarmee we snel en betrouwbaar de oogboldruk kunnen opmeten: de Tonometer.

 

Decembermaand: feestmaand

De maand december is feestmaand: Sinterklaas, Kerstmis en tenslotte de jaarwisseling maken deze donkere maand toch tot een gezellige maand. Er liggen echter wel risico’s voor onze huisdieren op de loer: onze honden vinden die chocoladeletters en chocolade kerstkransjes ook heel lekker, maar helaas kunnen ze er erg ziek van worden. Voor sommige honden is een kleine hoeveelheid cacao al dodelijk. Voorkom dus dat je hond bij de chocolade kan komen; laat het niet slingeren! Mocht hij toch chocolade binnen krijgen, dan is het verstandig om direct contact op te nemen met de dierenarts. Dan kan die op tijd een prikje geven zodat de chocolade weer uitgebraakt wordt, voordat het zijn kwaad kan doen.

Druiven, rozijnen en krenten kunnen, als een hond die opeet, ernstig nierschade veroorzaken. Dat geldt dus ook voor olie(krente)bollen. Laat de oliebollen dus niet op een lage tafel staan! Pups nemen allerhande dingen in de bek en slikken die soms ook door. Kerstversiering is ook vaak interessant. Houd je pup dus goed in de gaten!

Komende jaarwisseling is het gebruik van vuurwerk verboden. Toch zal de jaarwisseling niet zonder knallen verlopen, zijn we bang voor. En veel huisdieren hebben grote hekel aan vuurwerk. Het is verstandig om rondom de jaarwisseling de gordijnen dicht te houden en het geluid van televisie of radio wat harder te zetten zodat lichtflitsen en knallen minder worden waargenomen. Eventueel kun je al vroeg in december beginnen met het toedienen van speciale capsules (verkrijgbaar bij de dierenkliniek) die niet-receptplichtig zijn en het angstgevoel reduceren zonder sufheid op te wekken. Ook kun je een verdamper aanschaffen die je in het stopcontact kunt steken. Deze geeft een geur die ook een kalmerend effect heeft op je huisdier.

En als je verwacht dat het toch helemaal uit de hand loopt, dan kun je bij de dierenarts medicatie halen die wat sterker kalmerend is.

 

Dieetvoeding bij maagdarmklachten

Honden en katten hebben, net zoals wij, af en toe maag- en darmklachten. Dat uit zich in braakklachten en diarree. Als de dieren nog wel eetlust hebben, dan is het belangrijk om een goed dieetvoer te verstrekken om het herstel te bespoedigen. Er is niet een standaard dieetvoer voor alle maag- en darmklachten, omdat die klachten een verschillende oorzaak kunnen hebben. Onze paraveterinaire assistentes kunnen u hier goed in adviseren!

 

Dier en Zorg Plan steeds populairder

Steeds meer mensen maken gebruik van de voordelen van het Dier en Zorg Plan van IVC Evidensia. Dit abonnement op de preventieve zorg draagt bij aan het optimaliseren van de gezondheid van je huisdier: Die krijgt tweemaal per jaar een gezondheidscheck, eenmaal per jaar de vaccinatie die op dat moment nodig is en het hele jaar krijgt die de middelen tegen parasieten zoals vlooien, teken en spoelwormen. En dat allemaal tegen een gunstig vast maandelijks bedrag. Er zijn twee soorten abonnementen, het Basisplan en het Plusplan. Bij het Plusplan heeft je huisdier ook recht op een jaarlijkse gebitreiniging en een halfjaarlijks bloed- en urine-onderzoek. Beide gezondheidsplannen geven ook recht op extra korting op voer van Purina of van Hill’s.

Heb je nog geen zorgplan afgesloten en heb je interesse? Kijk dan op: www.dierenzorgplan.nl.