Nieuwsbrief december 2019

Even voorstellen:

5 december eindigt de stage van Simone Witkamp en daarmee voltooit zij haar studie diergeneeskunde. Simone van harte gefeliciteerd! Zij heeft erg genoten van haar stage hier.

Op 9 december begint Claire Cointepas haar stage bij Dierenkliniek Duurstede. Ook deze stage gaat 8 weken (4 dagen per week) in beslag nemen en dient om de studenten Diergeneeskunde de tijdens de studie opgedane kennis in praktijk te brengen en praktische handvaardigheden verder te ontwikkelen. Deze zogenoemde externe stages worden altijd aan het eind van de studie Diergeneeskunde doorlopen.

Openingstijden rondom de feestdagen

Tijdens de kerstdagen en op Nieuwjaarsdag is de dierenkliniek gesloten. Op dinsdag 24 december (Kerstavond) eindigt het inloopspreekuur om 18.00 uur. Hetzelfde geldt voor Oudejaarsavond; ook dan eindigt het spreekuur om 18.00 uur. Tijdens de feestdagen zelf zijn we telefonisch wel altijd bereikbaar via ons gewone telefoonnummer 0343 577268. U krijgt dan een keuzemenu te horen en als u optie 1 kiest (spoedgevallen) krijgt u de dienstdoende dierenarts aan de telefoon. Dat is dan meestal één van onze eigen dierenartsen, maar het kan ook gebeuren dat u wordt doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein.

Enkele tips voor de komende maand

Chocolade is voor veel honden giftig, soms zeer giftig! Voorkom dus dat uw hond chocolade kan verorberen, want de meeste honden vinden chocolade wel erg lekker. Eet uw hond onverhoopt toch chocolade? Bel dan direct onze dierenkliniek!

Heeft uw huisdier last van vuurwerkangst? Neem dan nu al maatregelen. In onze vorige nieuwsbrief staan al veel adviezen genoemd. Kalmeringsmiddelen kunt u bij onze dierenkliniek kopen.

Gaat u op vakantie en uw huisdier naar het dierenpension? Vergeet dan niet dat extra vaccinaties tegen Bordetella bronchiseptica (de veroorzaker van Besmettelijke Hondenhoest bij honden en een vorm van Niesziekte bij katten) nodig zijn. Gaat uw huisdier mee naar het buitenland? Dan is vaccinatie tegen Hondsdolheid verplicht!

Vlooienbestrijding ook in de winter noodzakelijk

Op het moment van het schrijven van deze nieuwsbrief zien wij dagelijks vlooien bij onze patiënten. Nog steeds zijn er mensen die denken dat vlooien een winterslaap houden, maar het tegendeel is waar. In onze huizen is het warm genoeg om de voorplantingscyclus van deze hinderlijke parasieten draaiende te houden en met het huidige klimaat gebeurt dat ook buitenshuis.  Ook teken blijven actief zolang de temperatuur boven de zeven graden blijft. Bij de dierenkliniek zijn effectieve en veilige bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar in de vorm van tabletten of spot on preparaten. U kunt ze de hele dag kopen.

Informatie via wachtkamerscherm

Dierenkliniek Duurstede gaat met de tijd mee. Posters, informatiefolders en allerlei ander papieren informatiematerialen gaan we niet meer gebruiken. Voortaan kunnen klanten, die in de wachtkamer zitten, belangrijke informatie en leuke weetjes op ons nieuwe scherm in de wachtkamer bekijken.  Net zoals u al gewend bent bij de huisarts en in de ziekenhuizen.

Werkdruk in dierenartsenpraktijken neemt toe

Ook de dierenartsenpraktijken en -klinieken kampen met personeelstekort. Het is vooral moeilijk om aan dierenartsen te komen. Er worden ook dierenartsen vanuit het buitenland geworven om vacatures te vervullen. De Evidensiagroep, waar Dierenkliniek Duurstede deel van uitmaakt, heeft een speciale opleiding voor buitenlandse dierenartsen om hun de Nederlandse taal eigen te maken en om ze op het kennis- en kundeniveau te brengen van de Nederlandse dierenartsen. Inmiddels heeft het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein een voldoende bezetting om spoedpatiënten te kunnen helpen. Ook zijn er meerdere specialisten aan het werk.

Importhonden

Veel mensen kopen een jonge hond via organisaties die pups vanuit het buitenland naar Nederland halen. Vaak onder het mom dat deze pups een slecht leven tegemoet gaan tenzij ze geadopteerd worden. Helaas zijn niet al deze organisaties te goeder trouw en zien de pups alleen maar als een leuke handel. Fraude met papieren komt vaker voor dan we denken. In ieder geval is een vaccinatie tegen Rabiës (Hondsdolheid), een chip en een EU-paspoort verplicht. De vaccinatie kan pas vanaf een leeftijd van 12 weken en pas 3 weken na die vaccinatie mag de pup de grens over. Er komen in het buitenland ook veel andere ziekten voor, zoals Leishmaniasis, Ehrlichiosis en Brucellose. Soms zijn pups hierop getest, maar vaak ook niet. En soms is een test negatief, maar dat is geen garantie dat de pup vrij is van de desbetreffende ziekte.

Ook gedragsproblemen zien we vaak bij geïmporteerde honden. Ze zijn vaak niet goed gesocialiseerd omdat ze tijdens de inprentfase (de eerste 12 levensweken) niet hebben leren omgaan met andere honden of met mensen.

Al met al geldt hier dus het aloude motto: Bezint eer ge begint!

Orbiloc Veiligheidslampen in de uitverkoop!

We hebben nog veiligheidslampjes in de aanbieding voor de prijs van 14,95 per stuk (webshop-prijs: 23,95). Een buitenkansje om een kwaliteitsproduct voor een zacht prijsje aan te schaffen! De aanbieding geldt zolang de voorraad strekt!

Steeds meer klanten kiezen voor het DierenZorgplan van Evidensia

Inmiddels maken al veel klanten gebruik van het DierenZorgplan. Met dit abonnement bent u verzekerd van adequate preventieve diergeneeskundige zorg voor uw hond of kat en dat voor een tarief dat u een voordeel oplevert van 25 tot 40 % ten opzichte van de normale tarieven. Wilt u meer weten over dit abonnement? Bezoek dan: www.dierenzorgplan.nl Via deze website kunt u zich ook aanmelden.

Diergeneeskundige hulp steeds moderner, maar ook steeds duurder

Net zoals de gezondheidszorg voor mensen, ontwikkelt de diergeneeskunde zich ook steeds verder. Dierenziekenhuizen beschikken over moderne apparatuur zoals CT en/of MRI, naast de röntgenapparatuur, de echografie en een uitgebreide laboratorium. Ook Dierenkliniek Duurstede is goed geoutilleerd, maar beschikt niet over de eerstgenoemde twee soorten zeer kostbare apparatuur. Bijvoorbeeld voor diagnostiek en chirurgie van hernia-patiënten moeten wij nogal eens doorverwijzen. De kosten kunnen dan oplopen tot vele duizenden euro’s. Om dit soort hoge kosten op te vangen, is een dierziektekostenverzekering een zeer goede optie. Evidensia biedt een zeer gunstige polis aan. Meer informatie? Bezoek dan: www.evidensiaverzekering.nl

DE MEDEWERKERS VAN DIERENKLINIEK DUURSTEDE WENSEN U PRETTIGE FEESTDAGEN!