Nieuwsbrief augustus 2022

Tijdens de zomer blijft Dierenkliniek Duurstede gewoon geopend

Van 1 tot en met 21 augustus is dierenarts Monique van Paassen afwezig. Hans Sickmann zal zoveel mogelijk haar taken overnemen.

Blauwalgen weer volop aanwezig

Blauwalgen zijn in feite bacteriën die onder invloed van zomerse temperaturen snel gaan groeien in water. Vooral stilstaand water kan hoge concentraties blauwalgen bevatten en die zijn schadelijk voor mens en dier. De blauwalgen kun je herkennen als olieachtige vlekken die op het water drijven. Ze kunnen huid- en oogirritaties geven. Bij inname kunnen ook organen als de lever ernstige schade oplopen. Er zijn gevallen beschreven van honden die kort na het zwemmen zijn overleden als gevolg van vergiftiging met blauwalgen.

Ons advies is dus om je hond alleen in veilig zwemwater te laten zwemmen. Vermijd poeltjes en sloten waarin het water stil staat. Daarin stijgt de temperatuur van het water vaak flink en kunnen de blauwalgen snel groeien.

Artrose bij de kat

Een gezonde kat is een atleet. Hij is lenig, kan geweldig sprinten en maakt grote sprongen. Bij het ouder worden neemt dat allemaal af. Maar veel oudere katten hebben bovendien artrose. Dat betekent pijnlijke gewrichten en daardoor beweegt hij zich minder, verzorgt zich minder goed en wordt steeds strammer. Een kat met artrose gaat zelden kreupel lopen. Daarom denkt zijn baasje vaak dat de stramheid alleen maar veroorzaakt wordt door het ouder worden. De aangetaste gewrichten zijn meestal de heupgewrichten en de tussenwervelgewrichten. Röntgenfoto’s kunnen de diagnose bevestigen.

Tijdens het geriatrisch consult bij de dierenarts wordt niet alleen de bloeddruk gecontroleerd en het bloed onderzocht, maar wordt er door de dierenarts ook gelet op symptomen die wijzen op het bestaan van artrose. Als er inderdaad sprake is van artrose, dan kunnen medicijnen een geweldige verbetering geven van het welzijn van de oude kat; hij heeft geen of nauwelijks pijn meer en kan zich weer vrijuit bewegen. Dat komt de gewrichten zelf ook ten goede; verstijving wordt tegen gegaan. Doordat de kat weer meer gaat bewegen is de kans op vetzucht ook kleiner geworden. Dat komt niet alleen de gewrichten ten goede, ook de kans op suikerziekte neemt daardoor af.

Wespen

Dit jaar zijn er meer wespen dan andere jaren. Biologen juichen dat toe, want wespen hebben een nuttige functie in het ecosysteem: ze vangen tal van andere insecten, waaronder muggen. Verder helpen ze mee bij het opruimen van kadavers en gevallen fruit. Maar menigeen vindt wespen ook lastig. In de fruitteelt richten ze ook veel schade aan. En ze kunnen gemeen steken. Ook bij onze dierenkliniek worden vaak honden of katten aangeboden die gestoken zijn door een wesp. De gevolgen van een wespensteek zijn vergelijkbaar als bij die van de mens en individueel dus nogal verschillend. Alle dieren reageren vaak met een schrikreactie van pijn als gevolg van de steek. Daarna treedt zwelling op rondom de steekplek. Die kan variëren van een lichte zwelling tot zeer ernstig. In zeldzame gevallen treedt een anafylactische shock op. Bij consultatie kort nadat het huisdier is gestoken, zal de dierenarts meestal een injectie geven met een middel om de zwelling, de pijn en eventuele shock tegen te gaan. Als de steek langere tijd geleden is opgelopen en als het dier op dat moment geen symptomen (meer) vertoont, dan wordt meestal gewoon afgewacht.

Vachtverzorging is belangrijk

Een gezond dier heeft een gezonde vacht. Katten onderhouden hun eigen vacht door het regelmatig te likken. Ze gebruiken hun tong dan als een kam (dat kan omdat er veel haakjes op de bovenzijde van de tong zitten). Er zijn echter rassen die een vacht hebben die extra verzorging nodig heeft. Langharige katten zoals Angorakatten hebben een vacht die de neiging heeft om te klitten. Die moeten regelmatig eruit gekamd of geplukt worden. Ook oude katten met een verstijfde wervelkolom kunnen zichzelf niet goed verzorgen en krijgen dan ook vaak vieze klitten. Als het u als baasje niet lukt om de klitten te verwijderen, dan kunt u natuurlijk beroep doen op een dierentrimsalon. Maar ook onze assistentes kunnen helpen! Vooral bij katten die zich erg verzetten tegen een vachtbehandeling wordt de hulp van onze dierenkliniek vaak ingeschakeld. In dat geval krijgt de kat een kalmeringsprikje (vanzelfsprekend wordt hij/zij dan tevoren door de dierenarts onderzocht), zodat de behandeling zonder stress kan worden uitgevoerd.

IJslollies en Satéstokjes

Honden houden, net als wij, van een lekker hapje. Als ze de kans schoon zien, dan zullen ze pakken wat ze pakken kunnen. Zo kan het gebeuren dat je dochtertje van 5 met een ijsje in haar hand overvallen wordt door je hond (of een andere hond) die het ijsje gulzig, met stokje en al, doorslikt. Of je bent gezellig aan het barbecueën en als je even van tafel wegloopt, steelt je hond het satéstokje met vlees van je bord en slikt hem zo snel mogelijk door om te voorkomen dat je hem weer terugpakt. Soms worden wij dan gebeld om raad. We weten dat langwerpige houten voorwerpen als ijsstokjes en satéprikkers soms ernstige problemen kunnen veroorzaken zoals darmobstructies of zelfs darmperforaties met buikvliesontsteking als gevolg. Het is daarom altijd zaak om actie te ondernemen voordat je hond ziek wordt!

Een ijsstokje heeft stompe uiteinden. Het lukt dan soms om, door de hond te laten braken door middel van een injectie, het stokje uit te laten braken. Met een satéstokje is dat te riskant, want tijdens het braken kan het stokje de slokdarm perforeren, vaak al in de borstholte, met desastreuze gevolgen. Er zijn dan 3 opties: 1. Afwachten, met het risico op problemen, maar soms wordt het stokje gewoon uitgepoept. 2. Doorverwijzing naar een specialistisch dierenziekenhuis die de mogelijkheid heeft om via een gastroscoop het stokje op te zoeken, vast te pakken en via de slokdarm weer te verwijderen. Dat lukt echter lang niet altijd. 3. Verwijdering van het voorwerp door middel van een maagoperatie.

Ons advies is dus altijd: voorkom dat uw hond ijsjes of satéstokjes kan stelen. Dat voorkomt veel narigheid! Ook stukjes maïskolf zijn berucht. Die leiden vaak tot darmobstructies. Dus houd ook die buiten het bereik van je hond!

Teken leven niet alleen in het bos

Recent onderzoek leverde op dat veel tuinen ook besmet zijn met teken. Dat is ook logisch, omdat er veel egels door de tuinen struinen die de teken verspreiden. Ook in gazons leven deze parasieten. Dat geldt vooral voor gazons waar het gemaaide gras niet weg gehaald wordt. Controleer jezelf, je kinderen en je huisdieren dus dagelijks op teken of hun larven (die zien er hetzelfde uit, maar zijn een stuk kleiner). En gebruik een goed teken dodend middel voor je huisdieren. Bij de dierenarts zijn veilige middelen te koop die zowel vlooien als teken effectief doden.