Even voorstellen:
17 augustus begint Aniek van Houtum haar afrondende externe stage Diergeneeskunde bij Dierenkliniek Duurstede. Deze stage gaat 4 weken duren in plaats van de normale duur van 8 weken. Dit i.v.m. de perikelen rondom de COVID-19 pandemie. In de maand augustus kunt u ook Isa de Jong tegen komen bij onze dierenkliniek die bezig is met haar opleiding tot paraveterinair.
Géén inloopspreekuren
Vanwege de Covid-19 maatregelen zijn onze inloopspreekuren komen te vervallen. Consultatie van de dierenarts kan uitsluitend op afspraak. Afspraken kunt u telefonisch maken, maar nog gemakkelijker via onze website: www.dierenkliniekduurstede.nl.
Purina ProPlan spaarprogramma
In onze vorige nieuwsbrief hebben wij u al kennis laten maken met onze nieuwe diervoederlijn ProPLan van Purina. Tal van onderhoudsvoeders en dieetvoeders van topkwaliteit kunt u met ingang van heden tegen zeer voordelige tarieven bij Dierenkliniek Duurstede kopen. Bij eerste aanschaf ontvangt u 50 % korting en deze eerste zak betekent ook de start van een spaarprogramma die volledig automatisch in onze praktijksoftware wordt bijgehouden. U hoeft geen spaarkaart te bewaren of barcodestickers te plakken. De assistente kan u ten allen tijde vertellen hoeveel geld u al gespaard hebt. Iedere bestede 20 euro levert u 1 euro krediet op. Zodra u minimaal 10 euro hebt gespaard kunt u het gespaarde bedrag gebruiken voor (deel)betaling van nieuw voer of voor ieder ander product of dienst die u bij onze dierenkliniek afneemt. Verder is het goed om te weten dat de Evidensia-adviesprijzen, die wij hanteren, meestal lager zijn dan de door de fabrikant geadviseerde prijzen.
Evidensia helpt mee aan onderzoek naar Brucellose bij honden uit Oost-Europa
Op verzoek van het Ministerie van LNV werkt de Evidensia-groep mee aan een prevalentie-onderzoek door de Wageningen Universiteit naar het voorkomen van Brucellose onder honden die geïmporteerd zijn uit Oost-Europa. Er worden 600 bloedmonsters van deze groep honden verzameld die onderzocht gaan worden op afweerstoffen tegen Brucella canis, een bacterie die ook ziekte kan veroorzaken bij mensen. Het onderzoek is anoniem. De uitslagen blijven dus geheim en alleen het eindresultaat van de hele bemonsterde populatie wordt bekend gemaakt.
Fokken van kortsnuitige honden
Bent u de trotse eigenaar van een Franse Bulldog, een Engelse Bulldog, een Boxer of een ander brachycephaal ras en wilt u ermee gaan fokken? Dan bent u verplicht om uw aspirant fokhond eerst te laten onderzoeken door een dierenarts op geschiktheid om ermee te fokken. De meeste dierenartsen hebben een onderzoekprotocol die gehanteerd kan worden om uw hond te testen. Ook bij Dierenkliniek Duurstede is dit onderzoek mogelijk.
De criteria waar naar gekeken wordt, zijn:
Bijgeluiden bij de ademhaling in rust, de neusopeningen, de verhouding tussen neuslengte en schedellengte, de aanwezigheid van een neusplooi, de zichtbaarheid van het oogwit en het wel of niet volledig kunnen sluiten van de ogen.
Als de hond voldoet aan alle gecontroleerde gezondheidscriteria, dan mag er met de hond gefokt worden. Indien een fokker geen gezondheidsverklaring van een dierenarts kan overleggen en toch gefokt heeft met de desbetreffende hond, dan is die in overtreding en kan strafrechtelijk vervolgd worden!
Medicijn tegen Rode Bloedluis bij vogels
Rode bloedluizen zijn eigenlijk mijten die zo klein zijn dat alleen iemand met scherpe ogen ze maar net kan zien. Eigenlijk zijn ze niet rood, maar witgrijs, maar als ze bloed hebben gezogen bij hun gastheer, kleuren ze rood. Dat bloedzuigen doen ze vooral ’s nachts. Overdag verstoppen ze zich in kieren in het hok. Vooral in kippenhokken kunnen ze veel ongerief bij de kippen veroorzaken, want behalve de bloedarmoede geven ze ook veel jeuk. Ook paarden en mensen kunnen gebeten worden door deze lastige beestjes en ook dat geeft jeuk en bij mensen rode pukkels.
Rode bloedluizen zijn lastig te bestrijden. Maar sinds kort is er een middel (met de werkzame stof Fluralaner) bij de dierenarts verkrijgbaar dat door het drinkwater van de kippen gedaan kan worden, waardoor de rode bloedluizen snel afsterven. Het middel komt niet in de eieren terecht, zodat die gewoon geconsumeerd kunnen blijven worden.
Dier en Zorg Plan groot succes
Steeds meer klanten hebben inmiddels een DierenZorgPlan voor hun huisdier bij onze dierenkliniek afgesloten. Dit abonnement op preventieve gezondheidszorg biedt veel voordelen: Iedere 3 maanden krijgt u een reminder voor de behandeling tegen vlooien, teken en wormen en ieder half jaar krijgt uw huisdier een gezondheidscheck door de dierenarts. Al die anti parasitaire behandelingen, gezondheidschecks en de reguliere vaccinaties vallen onder dit abonnement. En er zijn nog meer voordelen: 10 % korting op diervoeders van Royal Canin, Hill’s en Purina, korting op urine-onderzoek en op aanvullende vaccinaties. Kiest u voor het Plus-abonnement? Dan zijn ook bloedonderzoeken gratis! Het PLUS-abonnement is vooral bedoeld voor honden en katten vanaf 8 jaar leeftijd. U kunt vanzelfsprekend altijd een basis-abonnement omzetten naar een PLUS-abonnement.
Wilt u meer weten over het Dier en Zorg PLan? Ga dan naar: www.dierenzorgplan.nl.
U kunt zich ook via deze website opgeven!
Blessures bij honden
Veel honden zijn topatleten. Daarom worden ze ook veel gebruikt bij tal van hondensporten, zoals behendigheid (Agility), Flyball, jachthondentraining etc. Maar daar kunnen ze blessures bij oplopen. Soms lichte blessures die, met enige rust, weer vlot genezen. Maar ook ernstige blessures, zoals gescheurde kruisbanden. Laatstgenoemde hebben vaak een operatie nodig om het probleem weer te verhelpen. Ook distorsies (verstuikingen) zien we vaak. Een enkele keer een luxatie van een gewricht (bijvoorbeeld een elleboog uit de kom of een heup uit de kom). Laatstgenoemde dient direct door een dierenarts weer terug gezet te worden. Als een gewricht langer dan 24 uur uit de kom is, wordt het erg lastig om de oorspronkelijke toestand weer terug te krijgen. Meestal is een operatie nodig en ook dat leidt niet altijd tot het gewenste resultaat.
Ook fracturen (gebroken poten) zien we regelmatig, maar die ontstaan meestal door een ongeluk (een aanrijding of een val van grote hoogte). Een enkele keer tijdens een vechtpartij tussen honden. Het spreekt voor zich dat in die gevallen onmiddellijk diergeneeskundige hulp noodzakelijk is.