Paasvierders: denk om de chocolade eieren!
De paasdagen zijn altijd weer een gezellige tijd. De paasdagen staan voor de overgang van winter naar zomer. Ouders verstoppen chocolade eieren in de tuin en de kinderen gaan driftig op zoek. Maar ook honden zijn gek op chocolade. Chocolade kan echter zeer giftig zijn voor honden. In chocolade zit de stof Theobromine. Deze stof wordt in de lever omgezet en de reststoffen, die ook erg giftig zijn, worden vervolgens uitgescheiden in maagdarmkanaal en in de urine. Het probleem bij honden is dat deze reststoffen steeds weer opgenomen worden in de bloedbaan, zowel via het maagdarmkanaal (dat noemen we dan de enterohepatische kringloop) als vanuit de urineblaas. Dagelijks een kleine hoeveelheid chocolade (een bonbonnetje) kan na enkele dagen of weken aanleiding geven tot vergiftingsverschijnselen. Eenmalig iets meer chocolade (een chocoladereep) kan al na een paar uur symptomen geven. Deze symptomen zijn: braken, diarree, onrust, spierrillingen, hijgen, hevige spierkrampen en uiteindelijk sterfte door hartfalen.
Wilt u uw kinderen na dit verhaal toch chocolade eieren laten zoeken? Noteer dan waar u ze verstopt en het aantal en zoek door tot alle eieren gevonden zijn. Zorg ervoor dat je hond niet bij de chocolade eieren kan komen!
Gebeurt er dan toch een ongelukje; eet je hond toch wat chocolade eieren op? Dan is het zaak met spoed de dierenarts te bellen! Die kan ervoor zorgen dat, door middel van een injectie, de braakreflex wordt opgewekt en de chocolade weer uitgebraakt wordt voordat die schade kan aanrichten.
Tetanus: een oude ziekte
Al sinds duizenden jaren geleden stierven mensen en dieren een afschuwelijke dood aan Tetanus. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Clostridium tetani, een bacterie die overal in de grond voorkomt. Hij kan via wonden het lichaam binnendringen en als die wond diep is en slecht van bloed wordt voorzien, dus in zuurstofarm milieu, kan de bacterie zich vermeerderen en dan toxines produceren die de spieren doen verkrampen. Spierkramp is erg pijnlijk en als die spierkramp over je hele lichaam optreedt dan kun je je voorstellen dat deze ziekte afschuwelijk is. Vooral paarden zijn gevoelig voor Tetanus en die lopen vaak steekwonden op (zoals nageltred; als ze in een spijker trappen). Vandaar dat de meeste paarden gevaccineerd worden tegen Tetanus. Dat gebeurt meestal in combinatie met de vaccinatie tegen Paarden-Influenza. Deze laatste is verplicht voor wedstrijdpaarden. Echter er lopen nog veel paarden en pony’s rond die helemaal niet gevaccineerd worden. Die lopen een groot risico! De ziekte verloopt vaak zo ernstig dat alleen zeer intensieve medische zorg levensreddend kan zijn. Vaak wordt besloten om een paard met Tetanus te euthanaseren.
Ons advies is duidelijk: laat uw paard vaccineren tegen Tetanus (in combinatie met Influenza). Dat voorkomt veel ellende!
Vlooien en Kattenkrabziekte
Kattenkrabziekte komt af en toe voor bij katteneigenaren en bij dierenartsen. De ziekte ontstaat soms na een kattenbeet -of krab, maar ook gewoon likken aan je huid door je kat kan de ziekte al veroorzaken. De verwekker is een bacterie (Bartonella henselae), die voorkomt in vlooienpoep. Doordat katten de gewoonte hebben om zichzelf te likken, krijgen ze vlooienpoep met die bacterie in hun bek en aan hun tenen en daarmee kunnen ze ons mensen dus besmetten. 22 % van de katten heeft de bacterie in de bloedbaan zitten, zo is gebleken uit een onderzoek. Vlooien worden weer besmet door bloed te zuigen bij besmette katten.
Gelukkig verlopen de meeste infecties met Bartonella henselae mild: op de plek van de beet of krab (of het likken) ontstaan pukkeltjes die overgaan in blaasjes, die later weer verdwijnen. Tegelijkertijd is er vaak sprake van koorts en hoofdpijn gedurende enkele dagen. Soms ontstaan er 2 weken later één of meerdere abcessen in de lymfklier(en). Als de beet/krab/lik in de buurt van het oog was, dan kan het oogslijmvlies ernstig ontstoken raken. Soms ontstaat er een ernstige hersenvliesontsteking. Vooral mensen met een verminderde afweer kunnen vaak ernstig ziek worden.
De ziekte kan voorkomen worden door bijt- en krabwonden te voorkomen en je niet te laten likken door je kat. Eventueel toch ontstane wondjes dienen goed schoongemaakt en ontsmet te worden. Verder is het belangrijk om de vlooien doorlopend goed te bestrijden!
Veel onrust in de natuur door Corona
Alle boswachters klagen over de drukte in de bossen doordat veel mensen, vanwege de Corona-maatregelen, hun vertier in de natuur zoeken. Veel mensen nemen hun hond ook mee tijdens hun wandelingen. Dat betekent veel onrust voor alle dieren die in de bossen leven. Reeën zijn erg schuw en slaan gauw op de vlucht zodra ze geluid horen of een hond ruiken. Tijdens hun vlucht steken ze vaak onverwacht wegen over en worden dan helaas vaak aangereden. Jaarlijks worden duizenden reeën in Nederland dood gereden. In de tweede helft van mei wordt de geboorte van veel reekalveren verwacht. Dan is het extra noodzakelijk om rust in bossen en landerijen te bewaren. Het is dus belangrijk voor hondeneigenaren om hun hond aangelijnd te houden in de natuur! Daarmee voorkom je veel dieren- en mensenleed. En blijf op de officiële wegen en paden!
Onderzoek op Heupdysplasie en Elleboogdysplasie
Veel rasverenigingen eisen van hun leden/fokkers dat ze hun fokhonden tevoren laten testen op Heupdysplasie en/of Elleboogdysplasie. Dit gebeurt door de desbetreffende hond bij een dierenarts aan te bieden voor screeningsonderzoek door middel van röntgenfoto’s. Die dierenarts dient wel een overeenkomst te hebben met de Raad van Beheer op Kynologisch gebied. Dierenkliniek Duurstede heeft zo een overeenkomst. U kunt uw hond dus bij Dierenkliniek Duurstede aanbieden voor het screeningsonderzoek.
Maand van de parasiet
April is de maand van de parasiet. Niet dat we in die maand parasieten moeten vertroetelen; integendeel! In deze maand houdt de Escapp (de Europese organisatie van parasitologen) een voorlichtingscampagne over parasieten en hun risico’s. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kunt u meer informatie vinden.
Evidensia Dieren Zorgplan en Evidensia Huisdierenverzekering
Als klant van Dierenkliniek Duurstede kunt u gebruik maken van het DierenZorgPlan van Evidensia. Dat is een abonnement op de preventieve Zorg (Gezondheidschecks, vaccinaties, parasietenbestrijding. U hebt tevens recht op kortingen op diervoeders van Purina en Hill’s). Voor nadere informatie: zie www.dierenzorgplan.nl.
Evidensia biedt ook een voordelige maar vooral ook betrouwbare verzekering aan voor dierenartskosten bij ziekte of ongeval. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op: www.evidensiaverzekering.nl.