Nieuwsbrief april 2019

Online afspraken maken is weer mogelijk!

In februari is Dierenkliniek Duurstede overgestapt op gebruik van nieuwe software. Daardoor is het enkele weken niet mogelijk geweest om online afspraken te maken. Inmiddels is dit probleem verholpen. Op de homepage van www.dierenkliniekduurstede.nl vindt u de link om afspraken met de dierenarts te plannen. Als u een oproep voor vaccinatie ontvangt, dan staat daar ook de link vermeld zodat u dan ook direct de afspraak online kunt plannen. Vanzelfsprekend kunt u, zoals gebruikelijk, ook tijdens onze inloopspreekuren zonder afspraak de dierenarts consulteren.

Bij spoed adviseren wij u altijd telefonisch contact met ons op te nemen! Tel.: 0343 577268.

Geboorteproblemen bij de teef

Regelmatig wordt de hulp van de dierenarts ingeroepen tijdens de geboorte van pups. Het gebeurt vaak dat de geboorte stagneert waardoor pups uiteindelijk sterven en zonder hulp kan zelfs de teef komen te overlijden. Een goede begeleiding van het hele geboorteproces is een must om ernstige problemen te voorkomen.

Steeds vaker besluiten fokkers om op 8 weken dracht een röntgenfoto van de buik van hun teef te laten maken om te weten hoeveel pups ze kunnen verwachten. Niet zo zeer uit nieuwsgierigheid, maar vooral om te weten wanneer straks het volledige geboorteproces is afgerond en er niet één of meer pups zijn achtergebleven in de baarmoeder. Een tegenargument voor deze methode is het feit dat röntgenstralen schadelijk zijn voor de pups, maar met de huidige moderne (digitale) technieken is de hoeveel straling die gebruikt wordt zeer beperkt.

Er zijn verschillende oorzaken voor stagnering van het geboorteproces: te grote pups, verkeerd liggende pups, maar ook weeën zwakte, al of niet veroorzaakt door stress, zijn vaak voorkomende oorzaken. Om problemen te voorkomen is een goede lichaamsconditie van de teef erg belangrijk. Vooral overgewicht kan veel problemen geven. Verder is rust tijdens het geboorteproces erg belangrijk. Sommige teven willen helemaal niemand erbij hebben, andere willen juist wel graag dat het baasje erbij is. Maar vrijwel geen enkele teef wil een hele horde nieuwsgierige toeschouwers erbij hebben. Als er diergeneeskundige hulp nodig is, is het ook meestal verstandig om dierenarts naar huis te laten komen. Het heen en weer gesleep met de teef is namelijk ook niet bevorderlijk voor het geboorteproces.

Op onze dierenkliniek kunt u een informatiefolder kopen over het fokken met uw hond.

Nieuwe bloedanalyse-apparatuur

Om uw huisdier goed te kunnen helpen is bloedonderzoek soms nodig. Sinds enkele jaren is Dierenkliniek Duurstede al in het bezit van een bloedanalyse-apparaat voor klinisch-biochemisch bloedonderzoek, namelijk de Spotchem. Met dit apparaat konden we altijd snel en eenvoudig een aantal bepalingen doen, zoals Ureum, Kreatinine, Anorganisch Fosfaat, glucose, de leverenzymen, Calcium, Fructosamine, Totaal eiwit, Albumine en nog enkele minder belangrijke parameters. Komende maand zal dit apparaat vervangen worden door de nieuwste op dit gebied, de Catalyst one. Voordeel van dit apparaat is dat er nog veel meer bepalingen uitgevoerd kunnen worden, bovendien in kortere tijd. Zo kunnen we straks Na en Kalium snel bepalen (voorheen moesten we hiervoor bloed opsturen naar het lab.), maar ook de eiwit/kreat ratio in urine, het schildklierhormoon en Progesteron ter bepaling van het optimale tijdstip van dekking bij teven (tot nu toe gebruikten we hiervoor een semi-kwantitatieve bepalingsmethode). Binnen afzienbare tijd kunnen we ook de concentratie galzuren bepalen met dit apparaat. De galzuren is een belangrijke indicator voor (chronisch) leverlijden. Dankzij dit apparaat kunnen wij uw huisdier nog beter en sneller helpen!

Het vlooien- en het tekenseizoen is begonnen!

Eigenlijk zijn vlooien het hele jaar actief, maar de aantallen nemen, door de hogere temperaturen in het voorjaar en de zomer, snel toe. Ook de teken zijn weer actief geworden. Boven de 7 graden Celsius gaan ze alweer op zoek naar een gastheer om zich te kunnen voeden met het bloed. De dierenarts beschikt over de meest moderne bestrijdingsmiddelen van deze lastige parasieten en onze paraveterinairen beschikken over de meeste kennis om u goed te adviseren. Er bestaan middelen die alleen werkzaam zijn tegen vlooien of alleen tegen teken, maar er zijn ook middelen die tegen beiden werkzaam zijn. Er bestaan middelen in tabletvorm die een maand werken, maar er bestaan ook tabletten die 12 weken werken. Ook zijn er veel pipetten in de handel die leeg gedrukt moeten worden op de hals- of nekhuid. De werkzaamheid van die pipetten verschilt sterk. De werkingsduur kan ook erg verschillen (4 tot 12 weken). Tenslotte bestaan er ook halsbanden die werkzaam zijn tegen vlooien en/of teken, maar die helpen vaak minder goed dan de moderne pipetten of tabletten. Om een vlooienplaag in huis te voorkomen is het belangrijk om nu al te beginnen met een effectieve vlooienbestrijding. Als u wacht tot u vlooien waarneemt bij uw huisdier, dan is het leed al geschied; er liggen dan al veel eitjes, larfjes en poppen in de leefomgeving van uw hond of kat.

Pasen: gevaarlijk voor uw hond!

Het is altijd een leuke traditie: paaseieren verstoppen voor uw (klein)kinderen. Maar de (klein)kinderen zijn niet de enigen die geïnteresseerd zijn in de paaseieren. Ook uw hond is verzot op deze lekkernij! Probleem is natuurlijk dat chocolade giftig is voor honden. Dus als u de eieren verstopt, zorgt u er dan voor dat uw hond er niet bij kan komen en dat alle eieren geraapt worden door de kids voordat de hond ze vindt!

Mocht uw hond onverhoeds toch chocolade opgegeten hebben, schroom dan niet om direct de dierenarts te bellen. Die zal dan een braakreflex opwekken door middel van een prikje. Dat dient liefst zo snel mogelijk te gebeuren, uiterlijk binnen 2 uur na het opeten van de chocolade.

Konijnenziekten liggen weer op de loer!

In de loop van de zomer breken vaak weer besmettelijke ziektes uit zoals Myxomatose en VHD. Deze ziektes zijn dodelijk en worden veroorzaakt door virussen die o.a. via muggensteken worden overgebracht. Gelukkig bestaan er goede vaccins tegen deze virusziekten.
Vroeger moesten konijnen tweemaal per jaar gevaccineerd worden, maar tegenwoordig beschikken we over vaccins die een heel jaar bescherming bieden. Voor de vaccinatie van uw konijn(en) kunt u terecht tijdens ons inloopspreekuur of op afspraak op een ander tijdstip.

Voorjaarsdagen in Den Haag

Eenmaal per jaar is er een groot congres voor dierenartsen en paraveterinairen, genaamd de VOORJAARSDAGEN. Vroeger was dit congres in de RAI in Amsterdam, tegenwoordig in de Fokker Terminal in Den Haag. Er worden veel lezingen gegeven over de nieuwste diergeneeskundige ontwikkelingen en er staan veel stands van de industrie die hun nieuwste apparatuur, instrumenten, diervoeders en diergeneesmiddelen daar promoten. De dierenartsen van Dierenkliniek Duurstede zullen om de beurt ook een dag dit congres bezoeken.