Wondbehandeling

Honden lopen de meeste verwondingen op door gevechten of doordat de voeten verwond raken door scherpe voorwerpen.  Bij katten zijn de vechtwonden duidelijk in de meerderheid.

Steekwonden
Steekwonden ontstaan door het trappen op een puntig scherp voorwerp of in een vechtpartij.  Bij honden gaat nogal eens één tand van de tegenstander door de huid heen. De tand die de huid doorboort is op dat moment altijd in beweging en veroorzaakt onder de huid een beschadiging, die meestal veel uitgebreider is dan het kleine gaatje in het vel doet vermoeden.  Bij katten gaat het ook om wonden die ontstaan door een tand, maar vooral ook door de nagels van de tegenstander.  We vinden bij de kat de meeste verwondingen dan ook aan de kop (bij de aanvallende types) of op het achterwerk (een klap na krijgen als je vlucht).  De verontreiniging die bij deze verwonding onder de huid terecht komt maakt de kans op een wondinfectie erg groot.  Bij dit soort wonden is dan ook altijd behandeling nodig om te voorkomen dat zich onder de huid een ontsteking of abces vormt.  Na de eerste reiniging en desinfectie van de wond is soms bij herhaling het spoelen van zo’n wond en vaak een antibioticakuur nodig.  Dit type wonden wordt nooit gehecht omdat de ontsteking dan ‘opgesloten’ zit en daarmee alleen maar meer kans krijgt. Bij een kat wordt het ontstaan van de verwonding vaak niet opgemerkt. Daardoor ontwikkelt zich bij katten veel vaker een abces, een pusophoping onderhuids. Een pijnlijke zwelling waarbij het dier zich ziek kan voelen en koorts heeft. Dan is het belangrijk dat het abces doorbreekt of door de dierenarts geopend wordt. Daarna moet de wond worden gespoeld en helpt een kuur antibiotica bij een meestal vlot herstel.

Snijwonden
Snijwonden worden vooral veroorzaakt door glas of andere scherpe voorwerpen.  Een snijwond heeft ‘mooie’ rechte wondranden en staat meestal in verhouding tot de diepte veel meer open dan een steekwond.  Als zo’n wond binnen 6 uur gereinigd en gehecht wordt krijgt een wondinfectie ook weinig kans.  Is er een langere tijd verlopen dan is het beter de wond niet meer volledig te sluiten, omdat de ontwikkeling van een infectie dan al zo ver is dat door ophoping van wondvocht en ontstekingsproducten de kans op een ernstiger ontsteking en het weer losspringen van hechtingen alleen maar groter wordt.

Scheurwonden
Scheurwonden ontstaan vooral bij vechtpartijen en bij auto-ongelukken.  In principe is de behandeling hetzelfde als bij snijwonden. De kans op wondinfectie is echter groter en soms is huid verloren gegaan waardoor het goed sluiten van een wond niet mogelijk is.  In die gevallen moet een wond “per secundam” genezen, dat wil zeggen dat de behandeling alleen bestaat uit het reinigen en beschermen van de wond en dat de wond door het overgroeien van huid dicht moet gaan.Hetzelfde geldt voor wonden waarbij een ernstige huidbeschadiging is opgetreden door druk. In veel gevallen geneest zo’n wond vanzelf, al duurt het herstel veel langer dan bij een wond waarbij hechten wel mogelijk was. Als de wond niet sluit is op een later tijdstip alsnog operatieve behandeling nodig, maar niet voordat alle ontstekings-verschijnselen weg zijn en het weefsel dat teveel beschadigd is, is afgestoten.

Brandwonden
Bij brandwonden is direct na het ontstaan koelen onder koud water een belangrijke maatregel. Daarna is het voorkomen van ontsteking en het schoonhouden en beschermen van de wond van veel belang. De genezing gaat “per secundam” zoals onder scheurwonden is beschreven.

01-02-2007