Vuurwerk en de jaarwisseling

Veel honden zijn erg nerveus of raken totaal in paniek door vuurwerk. Een belangrijke mogelijkheid om die angst te verminderen is training. Als een hond eraan gewend raakt dat het plotselinge geluid samen gaat met iets leuks, wordt de angst minder. Dus tijdens onweer of tijdens het geluid van vuurwerk met de hond gaan spelen en belonen voor een normaal gedrag. Het kan zinvol zijn ruim van te voren bij een hondenvereniging een speciale vuurwerktraining te volgen. Informeer daarnaar bij de verenigingen. Er is een CD op de markt met het geluid van onweer en vuurwerk. Door deze CD eerst zacht en geleidelijk harder af te spelen kan de hond wennen aan de plotseling harde geluiden. Uiteraard moet deze training wel minstens enkele weken voor oud en nieuw beginnen. De CD en het bijbehorende instructieboekje zijn in onze kliniek verkrijgbaar. Kalmerend toespreken, beklagen en extra aandacht tijdens het angstgedrag van de hond versterkt de angst. In feite bevestigt u dan als ‘baas’ dat de hond een reden heeft om bang te zijn en zal de hond het angstgedrag herhalen of steeds banger worden.

Op onze dierenkliniek is het middel Zylkene verkrijgbaar. Dit zijn capsules waarvan de inhoud over het voer gestrooid kan worden. De capsules bevatten als werkzame stof een Caseinehydrolysaat en wordt dus gewonnen uit melk. Uit onderzoek is gebleken dat dit hydrolysaat receptoren in de hersenen bezet die normaliter geactiveerd worden door de stoffen die angstgevoelens induceren. Daardoor wordt stress een heel stuk verminderd.  Honden met vuurwerkangst die Zylkene toegediend krijgen, schrikken nog wel van een harde klap, maar herstellen daarna steeds weer snel van die schrikreactie. Zylkene kan ook gebruikt worden bij katten met stress dat zich kan uiten als het doen van de behoefte in huis, overmatig likken aan poten en lichaam, slaapstoornissen, veranderd humeur zoals sneller blazen en bijten of een veranderde lichaamshouding. Zylkene maakt honden en katten niet suf, maar angstgerelateerde stress wordt sterk verminderd. Het middel is zonder recept bij de dierenarts verkrijgbaar.  Vraag ernaar bij de assistente!

Wilt u een middel waarvan echt aangetoond is dat de dieren rustig blijven tijdens de jaarwisseling, dan kunt u, op recept van de dierenarts, daarvoor bij ons tabletten kopen. Vanouds werd het middel Acepromazine veel voorgeschreven, maar omdat het effect van dit middel veel variatie vertoont (het varieert van nauwelijks werkzaam tot “compleet van de wereld”), schrijven we sinds kort bij honden en katten meestal het middel Alprazolam voor. Dit middel is niet geregistreerd als diergeneesmiddel maar als medicijn voor mensen. Het is uitgetest door de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht . Hiermee dient uiterlijk op oudejaarsdag ‘s morgens te worden begonnen. Het neemt vooral de angstgevoelens weg zonder dat de dieren er erg suf van worden.

Voor dieren die erg angstig worden van het vuurwerk is het doorbrengen van de oudejaarsnacht in een pension in een rustig gelegen gebied soms een oplossing.

Bij uitzondering is de paniek van een hond zodanig dat het al eerder in december nodig is een kalmerend middel te geven.  Bij honden en katten blijken bepaalde diersoorteigen geurstoffen een kalmerend effect te kunnen hebben.Voor katten is er “Feliway” en voor honden “Adaptil”, waarvan de geurstof door middel van druppels of een verdamper verspreid wordt. “Adaptil” vermindert bij honden ook de angst voor vuurwerk en kan gedurende een langere periode worden gebruikt.

Daarnaast kan het effect bepaalde homeopatische/plantaardige middelen gunstig te zijn. Voor een optimaal effect is het aan te raden hiermee al half december te beginnen.

Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden kunt u rustig even bellen of in de kliniek langskomen (ook buiten de spreekuurtijden).

Veel minder dan honden tonen katten angst of paniek door het vuurwerk. En als ze wel bang zijn dan trekken ze zich meestal terug in een rustig hoekje van het huis en gaan stil liggen wachten tot het over is.  Slechts bij uitzondering zal er voor een kat een kalmerend middel aan te pas moeten komen. Als dat wel nodig is, laat een kat dan niet alleen thuis onder invloed van zo’n kalmeringsmiddel. Ze redden zich als ze alleen zijn, ook in angst, beter als er geen invloed van een versuffend middel is.

Zorg dat uw kat op oudejaaravond tijdig binnen is en laat de hond ruim voor middernacht uit zodat die pas weer naar buiten hoeft als de wereld op 1 januari weer tot rust gekomen is. Over het algemeen zullen zowel honden als katten het op prijs stellen als u als baasje in die vreemde omstandigheden van de oudejaarsnacht bij hen in de buurt bent.

01-12-2014