Voortplanting kat

Krolsheid en zwangerschap
Een poes wordt meestal op een leeftijd tussen 5 en 9 maanden voor het eerst krols.
Het belangrijkste verschijnsel van krolsheid is de gedragsverandering. Poes wordt erg aanhalig, is luidruchtig en laat bij het aaien over de rug op een karakteristieke wijze haar achterwerk zakken.
Er is een grote variatie in de duur en de tussentijden van de krolsheid. Gedurende een periode van enkele maanden in voor- en najaar zijn poezen steeds 3 tot 5 dagen krols met een tussentijd van ongeveer 3 weken.
De meeste poezen zullen zich buiten door de eerste de beste kater laten dekken en mogelijk zelfs door meerdere katers.
De zwangerschap bij de poes duurt gemiddeld 62 dagen. Het aantal jongen ligt meestal tussen twee en zes.
Poezen kunnen meerdere nesten jongen per jaar krijgen en voor al die jonge katjes is geen plaats. Voor de meeste poezen is het dan ook gewenst om te zorgen dat ze niet meer vruchtbaar zijn. Ook bij binnenhuiskatten is het meestal gewenst de krolsheid tegen te gaan, een krolse poes kan een mens goed wakker houden en een krolse poes zal graag uit het huis ontsnappen.

Het voorkomen van de krolsheid
Hormonen
Met een hormooninjectie of -tabletten kan de krolsheid worden tegengegaan.
De werkingsduur van de prikpil is wat variabel, meestal werkt de prik niet langer dan 4 maanden. Een poes moet dan al gauw 3 x per jaar naar de kliniek komen voor de prik.
Ook met tabletjes kan de krolsheid goed tegen gegaan worden, met als nadeel dat poes dan levenslang elke week zo’n tabletje moet innemen.
Een groot nadeel van hormoongebruik is het extra risico voor het ontstaan van melkkliergezwellen, baarmoederontsteking of suikerziekte.

Sterilisatie
Door operatieve verwijdering van de eierstokken wordt de poes niet meer krols en wordt ze onvruchtbaar. Vanaf een maand of zes kunnen poezen geopereerd worden.
Alle informatie over de operatie vindt u onder castratie van kater en poes op deze website.

Ongewenst gedekt
Voor de poes bestaat er geen morning-after prik. De enige manier om een zwangerschap af te breken is operatief, dus sterilisatie met verwijderen van eierstokken en baarmoeder met inhoud.
De poes is zich niet bewust van een zwangerschap en reageert na deze operatie dan ook niet anders dan na een gewone sterilisatie.
Ook voor haar gezondheid heeft het geen nadeel om op deze wijze een nestje kittens te voorkomen.
Operatie in een beginstadium van de dracht is dan het minst ingrijpend; dus niet wachten tot poes duidelijk hoogdrachtig is.

De kater
Uiteraard is het van het grootste belang voor het voorkomen van ongewenste nestjes dat ook katers tijdig (het kan vanaf een maand of zes) gecastreerd worden. Castratie voorkomt dan tevens dat een kater in huis gaat sproeien.

Help mee voorkomen dat er te veel jonge katjes worden geboren en laat uw poes of kater tijdig “helpen”.

01-05-2016