Voeding hond en kat

Honden en katten zijn vleeseters. Dat geldt dus voor honden, maar nog meer voor katten. Hun verre voorouders leefden van de jacht en hun prooien bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen: eiwitten (uit de spieren), noodzakelijke vitamines (uit de organen en de darmen) en kalk (uit de botten). Honden eten ook wel soms vruchten, knollen, en dergelijke. Honden doen het vaak ook uitstekend op etensresten van de mensen, maar de commercieel verkrijgbare diervoeders zijn meestal beter uitgebalanceerd. De kans op gebrek aan voedingsstoffen is dan nihil. Anders wordt dat, als mensen het tegenwoordig populaire “barfen” toepassen. Ze geven dan rauw vlees. Dit dient dan aangevuld te worden met voldoende (niet teveel) kalk en vitamines. Een ander nadeel van de verstrekking van rauw voedsel is de kans op besmetting met ziekteverwekkers, zoals Salmonella. Sommige mensen vinden het onethisch om vleesproducten te nuttigen en trekken dit principe door naar hun huisdieren. De verstrekking van vegetarische diëten aan honden en katten kan echter problemen geven. Zo kunnen katten door tekort aan het aminozuur Taurine een ernstige hartaandoening oplopen als ze vegetarisch worden gevoerd.

Dieetvoeders worden meestal door de dierenarts voorgeschreven nadat een bepaalde aandoening is geconstateerd. Ook de assistentes kunnen u hierover uitstekend adviseren; zij houden zich voortdurend goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voeders voor huisdieren.

Dieetvoer kan onder andere worden voorgeschreven in verband met blaasgruis of blaasstenen, onvoldoende nierfunctie, huid- en maagdarmklachten.

Blaasgruisdieet
Dit voer wordt voorgeschreven als bij een hond of een kat kristallen of gruis in de urine worden aangetroffen of als er blaasstenen zijn geconstateerd. Blaasgruis komt vooral bij katten voor en sinds bekend is dat vorming van blaasgruis sterk beïnvloed wordt door het voedsel zijn veel gebruikelijke kattenvoeders al blaasgruisveilig van samenstelling. Wat een dierenwinkel levert is echter niet het dieetvoer dat noodzakelijk is bij een patiëntje, waarbij aangetoond is dat er blaasgruis wordt gevormd. De karakteristieken van het dieet voer zijn: calcium, magnesium en fosfor gehaltes zijn verlaagd, het dieet werkt urine pH verlagend (maakt de urine zuurder) het dieet zorgt voor een hogere urineproductie.

Wij hebben van verschillende merken dieetvoeders om blaasgruis bij katten te voorkomen in voorraad, zowel brokjes als blikvoer of portiezakjes. De voeders verschillen niet in kwaliteit of werkzaamheid, maar voornamelijk in smaak. En bij kieskeurige katten of katten die van afwisseling houden kan het belangrijk zijn om een keuze te kunnen maken. Ook voor het oplossen van aanwezig blaasgruis is er speciaal dieetvoer. Voor de hond is dit type dieet veel minder vaak nodig.

Nierdieet
Een nierdieet wordt voorgeschreven als de werking van de nieren onvoldoende is, zoals vooral bij oudere katten regelmatig voorkomt. Alleen door bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een verminderde nierfunctie. Een nierdieet bevat een laag gehalte eiwit van een zeer goede kwaliteit. Daardoor blijven er zo weinig mogelijk afvalstoffen van de eiwitstofwisseling over, waardoor de nieren minder belast worden en “niervergiftiging” wordt gecorrigeerd of voorkomen. Daarnaast heeft het voer over het algemeen een beperkt fosfor- en natrium gehalte, een verhoogd kalium- en energiegehalte en is er extra vitamine B toegevoegd.

Ook van de nierdieetvoeders voor katten hebben wij verschillende merken brokken en blikjes in voorraad. Voor honden is er een vergelijkbaar, hoewel wat kleiner, assortiment nierdieet.

Voedingsallergie of intolerantie (het niet goed verdragen van voedingsstoffen).
Overgevoeligheidsreacties op voercomponenten kunnen huidreacties met jeuk of maagdarmklachten met vooral diarree als gevolg hebben. Bij de voedingsallergie met huidklachten of diarree als gevolg is er sprake van een overgevoeligheidsreactie op bestanddelen, vooral bepaalde eiwitten, in het voedsel. Zie ook Allergie . Hypoallergeen (=veroorzaakt niet snel allergische reacties) voer geeft minder kans op een overgevoeligheidsreactie; het heeft één dierlijke eiwitbron die in het gebruikelijke voedsel niet voorkwam en waarvan bekend is dat die zelden allergie veroorzaken. Maagdarmstoornissen kunnen ook worden veroorzaakt doordat bestanddelen van voedsel minder goed verdragen worden. Hierbij is dus een goed verteerbare vorm en een samenstelling met alleen goed verteerbare grondstoffen van belang. Bij huidklachten of diarree kunnen vaak dezelfde soorten dieetvoer worden voorgeschreven.

Hoewel de prijzen van de verschillende dieetvoeders hoger liggen dan van het gewone voer blijkt vaak dat de kosten per dag per dier niet eens veel hoger uitvallen. De kwaliteit van de voeders is meestal zo dat er per dag minder gegeten hoeft te worden dan van een gewoon voer. En dan zijn de gunstige effecten van een dieet al gauw de kosten waard.

01-05-2016