Verzekering (ziektekosten)

Meerdere verzekeringsmaatschappijen kunnen uw hond of kat verzekeren tegen ziektekosten. Ook voor konijnen is er tegenwoordig een ziektenkostenverzekering. Voor het vinden van de verschillen tussen de verzekeringen is het nodig nauwkeurig de voorwaarden, vergoedingen en premies op een rijtje te zetten. Pas na vergelijking kunt u als diereigenaar beslissen of u uw huisdier wilt verzekeren tegen ziektekosten en aan welke verzekeraar u dan de voorkeur geeft. Wij hebben geprobeerd wat karakteristieken van deze verzekeringen op een rijtje te zetten.

De premies zijn afhankelijk van de leeftijd bij het begin van de verzekering en bij honden ook van het volwassen gewicht. Naarmate een dier ouder is, is de premie hoger. Ook moet meer premie betaald worden naarmate het volwassen gewicht van de hond hoger is, omdat de kosten van verschillende behandelingen (operaties, benodigde hoeveelheid medicijnen per dag) dan ook hoger zijn.

Meestal is er sprake van een keuze in het verzekeringspakket, een basispakket of een uitgebreider pakket met een ruimere dekking. In de basisverzekeringen worden preventieve behandelingen zoals vaccinaties, vlooien- , teken- en wormenmiddelen niet vergoed. Ook castratie en sterilisatie vallen niet onder de basisdekking. Bij katten zullen de kosten samenhangend met erfelijke aandoeningen altijd worden vergoed. Ook bij de hond is dat voor de meeste erfelijke aandoeningen het geval. De meeste (basis-)verzekeringen sluiten bij honden echter de diagnose en/of behandeling van alle aandoeningen van ellebogen en heupen uit, soms ook als deze niet door een erfelijke aandoening zijn ontstaan.

In het algemeen liggen de maandbedragen van de premies voor de basisverzekeringen voor katten op 7 tot 10 euro en voor honden is er een variatie van ongeveer 10 tot rond de 20 euro. De maandpremies voor de uitgebreidere pakketten komen uit op bedragen die per maand 5 tot 15 euro hoger liggen. Contracten kunnen voor de duur van 1 jaar of voor een langere periode worden afgesloten; bij een langere contractsduur is de premie lager. Bij een langlopend contract is de leeftijdscategorie waarmee de hond of kat de verzekering instapt meestal ook bepalend voor de latere premie, in sommige gevallen kan het zijn dat een dier bij een verandering in de verzekering in een andere categorie terecht komt.

Om verzekerd te zijn moet een dier gechipt zijn. Als dat nog moet gebeuren, dan worden de kosten daarvan meestal door de verzekering vergoed. De verzekeringen kennen een maximum dat per jaar per dier wordt vergoed. Dit bedrag varieert, maar ligt op een niveau van 2000 tot 3000 euro per jaar. Er is meestal sprake van een eigen bijdrage in de kosten. Dat kan een percentage van de te declareren kosten zijn of een vast bedrag per behandeling of per declaratie.

Van de belangrijkste verzekeringsmaatschappijen hebben wij in de kliniek een folder met uitgebreide informatie. Uiteraard kunt u ook op de websites van de verzekeringsmaatschappijen alle informatie vinden.

11-07-2013