Vermiste huisdieren

Wat te doen als u een huisdier kwijtgeraakt bent.
Natuurlijk zelf gaan zoeken, vragen aan voorbijgangers en omwonenden of ze het dier hebben gezien en of ze op willen letten, briefjes ophangen bij supermarkten, dierenarts, dierenwinkel, etc. Meldt daarnaast de vermissing bij de dierenartsen in het gebied, het dierenasiel in de buurt en bij Amivedi. U geeft de vermissing door aan dierenartsen in de buurt Als wij in de kliniek weten dat uw dier vermist is kunnen wij het aan u doorgeven als er iemand komt met een gevonden kat of hond die aan de beschrijving voldoet.  U meldt daarnaast de vermissing bij Amivedi en bij het dierenasiel in de buurt. Als iemand die een dier vindt dat ook aan Amivedi doorgeeft, kan de coördinator in een bepaald gebied heel snel zien dat mogelijk uw kat of hond gevonden is en u met de vinder in contact brengen. Of degene die het dier vindt brengt het naar een dierenasiel. Een asiel kan dan ook via uw eigen melding of via Amivedi de eigenaar snel kunnen vinden.

Wat te doen als u een huisdier vindt.
Als u een (gewond) dier vindt: U kunt dan altijd met een gevonden huisdier bij ons terecht. Wij nemen zonodig het dier op en zorgen voor de eerste hulp en verzorging. Via onze eigen notities en via Amivedi proberen wij zo snel mogelijk de eigenaar te vinden. Lukt dat niet snel genoeg, dan wordt een kat of hond in het dierenasiel ondergebracht.

Als u langs de weg een dier aantreft dat een ernstige aanrijding niet heeft overleefd: U kunt het dier dan zelf bij ons in de kliniek brengen of u belt de gemeentewerf om te melden dat u op een bepaalde plaats een dood dier heeft zien liggen. De gemeente zorgt dan dat het dier bij ons in de kliniek gebracht wordt.  Wij noteren de beschrijving en de vindplaats en geven deze gegevens ook aan Amivedi door.

Bij gevonden dieren met een tatoeage of een chip verloopt het opsporen van de eigenaar veel sneller. Bij de diergegevens in onze computer wordt ook een tatoeage- of chip nummer vermeld, zodat wij de eigenaar van een gevonden dier heel snel kunnen vinden. De identificatienummers worden ook centraal in Nederland geregistreerd, zodat ook bijvoorbeeld een dierenasiel buiten uw eigen woonplaats de gegevens van de eigenaar kan opvragen. Zie ook: Identificatie van huisdieren

De STICHTING AMIVEDI is een belangrijke schakel bij het in contact brengen van de eigenaar van een vermist huisdier en de vinder. Het is allemaal werk van vrijwilligers en de onkosten van de organisatie worden door donateurs bijeengebracht. Voor het melden van vermiste en gevonden dieren in Wijk bij Duurstede en omgeving is het telefoonnummer 0343 – 575889 of 578606.  Ook bij gevonden of vermiste vogels, konijnen en andere diersoorten mag u dit nummer bellen.

Amivedi heeft ook een internetsite waar u meer informatie kunt vinden.

01-02-2007