Verharen

Honden en katten hebben nu eenmaal een harige vacht en alle eigenaren kennen de gevolgen daarvan: verharen. Verharen is een normaal natuurlijk proces. Ook haren hebben een beperkte levensduur en voor elke nieuw gevormde haar moet er wel een oude uitvallen. Het meest natuurlijke patroon van verharen bij onze huisdieren is: in het voorjaar en najaar binnen een vrij korte tijd de hele vacht wisselen, zomers een dunnere jas aan, ‘s winters een dikkere. Dit proces ontstaat onder verschillende invloeden, waaronder de temperatuur. Uiteraard is in het Nederlandse klimaat aan de temperatuur niet altijd even duidelijk af te lezen of het zomer of winter is. Bovendien brengen de meeste huisdieren veel tijd binnenshuis door, waardoor de omgevings-temperatuur zomers en ‘s winters vergelijkbaar is. Alleen al hierdoor zal het verharen verspreid over het jaar in zekere mate voorkomen en niet meer twee kortere periodes van heftige verharing.

Bij de andere invloeden op het verharen behoren ook zeker voeding en vitamines en de mogelijke aanwezigheid van huidaandoeningen. Een gezonde hond of kat, die alleen of voornamelijk compleet voer eet zal niet snel een tekort aan vitamines etc. hebben waardoor erg verharen kan worden verklaard. Bij oudere dieren of patiënten, waarbij de opname van voedingsstoffen verminderd is of als er een abnormaal verlies van bepaalde stoffen is, zou dat wel het geval kunnen zijn. Als er geen jeuk is, geen korstjes op de huid, geen kale plekken of abnormaal dunne beharing dan zal er ook geen huidaandoening in het spel zijn.

Als er dus geen enkele andere klacht is dan het verharen en de vacht er goed uit blijft zien dan is er eigenlijk niets aan de hand. Behalve natuurlijk dat haaruitval in huis overlast veroorzaakt. De gezondheid van het dier is niet in het spel en het verharen laat zich dan ook lastig beïnvloeden. Er zijn verschillende producten op de markt die gunstig zouden zijn voor het verharingsproces. Het resultaat hiervan is echter sterk wisselend. Een van de producten waarvan wij vaak wel een gunstig effect zien is Biotine KH, een poeder dat met het eten ingegeven kan worden. Als u dat eens wilt proberen kan het vrij in de kliniek gehaald worden. De overlast van de haren kan natuurlijk ook worden tegengegaan door goed te borstelen. Een goede vachtverzorging bevordert bovendien de conditie van huid en vacht. Voor kortharige dieren is gebruik van een rubber borstel het beste. Bij een langharige vacht worden losse haren goed verwijderd met een borstel met pennetjes, zonodig gevolgd door kammen. Als dieren er niet bang voor zijn kan de stofzuiger direct op de hond (en misschien zelfs bij een enkele kat) een handig hulpmiddel zijn. Wassen is alleen nodig als een hond zich echt vuil gemaakt heeft. Een gezonde vacht wordt door borstelen voldoende gereinigd.

01-02-2007