Reisziekte

Mensen en honden bewaren hun evenwicht dankzij het evenwichtsorgaan, een mechanisme in het binnenoor dat signalen naar de hersenen stuurt. Dit evenwichtsorgaan bestaat uit kamers en kanalen die met vocht zijn gevuld en waarvan de wanden zijn bekleed met gevoelige haartjes, die de bewegingen in het vocht registreren en die signalen naar de hersenen sturen. De bewegingen tijdens het autorijden (of op zee) stimuleren dat mechanisme waardoor de hersenen worden overspoeld door signalen. Die signalen worden nog verergerd door spanning (mogelijk veroorzaakt door eerdere slechte ervaringen) waardoor bepaalde gedeelten van de hersenen worden gestimuleerd wat kan leiden tot misselijkheid en braken.

Ongeveer 1 op de 6 honden heeft last van reisziekte. Het komt vooral voor bij jonge honden, de meeste daarvan “groeien er geleidelijk overheen”. Bij katten is het minder vaak een probleem. Katten reizen minder met hun baas mee dan honden en echt wagenziekte wordt bij katten niet zo vaak gezien. Als katten last hebben van “reisziekte” betekent dat vooral angstig gedrag. Eén of meer van de volgende symptomen geven aan dat de hond wagenziek is:
– Hijgen, veel slikken en/ of gapen, kwijlen;
– Rusteloosheid, angst, trillen en beven;
– Kokhalzen en /of braken. Overigens is er een verschil tussen wagenziekte en gewoon nerveus gedrag. Bij het laatste treedt geen braken op, maar is een dier erg opgewonden of mogelijk in paniek.

Behandeling
Spanning kan een belangrijke rol spelen bij reisziekte. Als autorijden éénmaal niet prettig geweest is, kan de hond bang worden voor de volgende autorit. Neem dus meteen maatregelen als u merkt dat uw hond wagenziek is. Door met korte afstanden te beginnen en langzaam de afstanden te vergroten kunnen dieren geleidelijk aan autorijden wennen. Frisse lucht en goede ventilatie in de auto is van belang, evenals regelmatige onderbreking van de reis voor het verzetten van de zinnen en een plasje en een slokje water.

Medicijnen tegen reisziekte werken doordat de signalen in de hersenen, die misselijkheid en braken veroorzaken, worden geblokkeerd. De reisziekte tabletten die er altijd al waren, hadden ook invloed op andere delen van de hersenen en daardoor nogal eens een wat versuffend effect als bijwerking. Als angst en paniek bij een dier de overhand hebben zal een kalmeringstabletje dat daarnaast ook het braken onderdrukt nog steeds de beste keuze zijn.

Nieuw zijn de Cerenia tabletten voor honden. Hiervan is aangetoond dat ze heel effectief zijn tegen braken en geen versuffende bijwerkingen hebben.  De tabletten worden 1 uur voordat de reis begint gegeven. Ze voorkomen dan minstens 12 uur lang dat het dier wagenziek wordt. Zonodig mag de toediening de volgende dag worden herhaald.  Vasten voor de reis wordt niet aanbevolen; het beste is een lichte maaltijd te geven voor de toediening van de tabletten.

01-08-2008