Ophef over Bravecto

Ophef over vermeende bijwerkingen van pil tegen vlooien en teken in de (sociale) media
Afgelopen maand is het vlooien- en teken bestrijdingsmiddel Bravecto veel in het nieuws geweest omdat dit middel ernstige bijwerkingen gegeven zou hebben bij honden en er zouden zelfs honden aan zijn gestorven. Bravecto is een zeer effectief middel tegen vlooien en teken in de vorm van een snoepje met een werkingsduur van 3 maanden. Inmiddels zijn er wereldwijd al vele tientallen miljoenen van deze “snoepjes” aan honden toegediend. Voordat een dergelijk diergeneesmiddel wordt geregistreerd en verkocht mag worden, moeten er veel onderzoeksresultaten overlegd worden door de fabrikant waaruit de werkzaamheid en de veiligheid moet blijken. Alle bijwerkingen dienen goed vastgelegd te worden en worden ook op de bijsluiter vermeld. Na definitieve goedkeuring en registratie mag het dan verkocht worden. Als eigenaren en/of dierenartsen bijwerkingen vermoeden die ernstig zijn, of die niet vermeld staan op de bijsluiter, dan kunnen resp. moeten ze die melden bij

de fabrikant of bij het Bureau Registratie Bijwerkingen Diergeneesmiddelen. Ook de fabrikant die meldingen binnenkrijgt, is verplicht deze bijwerkingen door te geven aan dit bureau. Dierenarts, fabrikant en genoemd bureau zullen zich inspannen om te onderzoeken of de vermeende bijwerkingen daadwerkelijk het gevolg zijn van het gebruikte middel. Indien uiteindelijk blijkt dat dat zo is en de bijwerkingen zijn dermate ernstig dat het niet verantwoord is om het middel nog langer te gebruiken, dan kan besloten worden tot een terughaalactie en/of het schrappen van de registratie.

Het bureau bijwerkingen heeft kort geleden laten weten sinds 2014 50 meldingen te hebben ontvangen van bijwerkingen van Bravecto. Dit naar aanleiding van de commotie in de (sociale) media. Maar die meldingen zijn nog in onderzoek en tot nu toe is er nog geen bewijs van een causaal verband tussen het gebruik van de Bravecto en de vermoedelijke bijwerkingen die gemeld zijn. Een aantal van 50 meldingen in Nederland op het verkochte aantal van vele tienduizenden stelt eigenlijk ook niets voor. De enige bijwerking die wij zelf gezien hebben is dat één hond enkele minuten na het ingeven van de Bravecto deze weer uitbraakte. Verder hebben wij geen klachten ontvangen.

Wij houden natuurlijk de situatie goed in de gaten en laten ons goed informeren door betrouwbare bronnen. De gezondheid van uw huisdier staat bij ons op de eerste plaats! Vooralsnog is er voor ons op dit moment geen reden om te stoppen met de verkoop van Bravecto.