Nieuwsbrief september 2018

Gezinsuitbreiding
Onze assistente Nathalie is op 1 augustus j.l. bevallen van een gezonde zoon: Job. Moeder en kind maken het goed! Voorlopig is Nathalie nog met bevallingsverlof.

Even voorstellen:
Op 10 september start Iris Hummel haar externe stage Diergeneeskunde bij onze dierenkliniek. Deze stage zal zoals gebruikelijk 8 weken duren (iedere maandag t/m donderdag). Het kan dus zijn dat uw huisdier door haar geholpen zal worden (altijd onder supervisie van één van onze dierenartsen natuurlijk). Dat betekent dus een paar extra ogen en extra aandacht voor uw huisdier!

Consult op afspraak ook online te maken!
Zoals al eerder in een nieuwsbrief gemeld: u kunt uw afspraken voor het consulteren van de dierenarts buiten de inloopspreekuren ook online via onze website maken. Het tarief voor het consult op afspraak is hetzelfde als dat tijdens het inloopspreekuur. Vooral voor nerveuze dieren is het prettig om buiten de inloopspreekuren te komen. En u kunt uw afspraken dus ook tijdens de avonduren of in het weekend online maken. Erg gemakkelijk dus! Als u op de afspraakpagina komt ziet u algauw op welke tijden de dierenarts nog beschikbaar is. U kunt een afspraak online op zijn vroegst voor de volgende (werk)dag maken en tot 28 dagen later. Hebt u direct of ieder geval dezelfde dag een dierenarts nodig? Gebruik dan de telefoon!

Suikerziekte bij teven
Bij niet-gesteriliseerde teven wordt vaker suikerziekte gezien dan bij gesteriliseerde teven. De oorzaak daarvan is een lange zoektocht geweest, jaren geleden, op onze eigen universiteit in Utrecht. Uit dat onderzoek bleek dat teven die loops geweest zijn gedurende twee maanden na die loopsheid zogenaamde “gele lichamen” op de eierstokken hebben zitten. Deze gele lichamen ontstaat uit de ei blaasjes (follikels) nadat die gesprongen zijn (na de ovulatie dus). Deze gele lichamen produceren het hormoon Progesteron (ook wel zwangerschapshormoon genoemd). Het is nu gebleken dat dit hormoon een afgifte van groeihormoonachtige stoffen induceert. Deze hormonen worden in de melkklieren van de teef geproduceerd. Bij sommige teven kan die hormoonproductie overvloedig zijn en dat kan aanleiding geven tot het ontstaan van Acromegalie  (dat is het zusje van reuzengroei). Die teven krijgen dan vaak een dikke buik en een verandering van de kop waarbij vooral opvalt dat de tanden verder uit elkaar gaan staan. Daarnaast gaan die teven meer drinken. De desbetreffende hormonen induceren ook een verhoging van de bloedsuikerspiegel en het lichaam reageert hier direct op door meer Insuline af te geven om de suikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Als dit effect echter langere tijd aanhoudt, dan kunnen de zogenaamde Beta-cellen in de Eilandjes van Langerhans (die zich in de alvleesklier bevinden) uitgeput raken. Ze produceren dan te weinig Insuline meer of zelfs helemaal niet meer. Op dat moment is er sprake van Suikerziekte.

Suikerziekte bij teven is dus gemakkelijk te voorkomen door ze bijtijds te laten steriliseren. Immers door het weghalen van de eierstokken wordt er geen Progesteron meer gevormd en daarmee wordt dus bovengenoemde cascade voorkomen.

Als bij een intacte teef Suikerziekte wordt vastgesteld, zal de dierenarts altijd adviseren om de teef terstond te laten steriliseren. Meestal is daarna een levenslange behandeling met Insuline-injecties nodig, maar soms lukt het toch om de situatie om te draaien: na de sterilisatie verdwijnt het Progesteron en daarmee ook de groeihormoon-achtige stoffen. Dat kan een dermate grote daling van de glucose geven, dat de Insuline-behandeling soms niet meer gegeven hoeft te worden.

Anaalklieren
Als een kind vervelend is, wordt vaak gezegd: wat ben jij een klier! En dat slaat waarschijnlijk op de anaalklier van een dier, want het goedje dat er uit komt kan vreselijk stinken. Anaalklieren zijn in feite stinkklieren die honden en katten gebruiken om belagers af te schrikken. Veel vleeseters hebben anaalklieren, dus ook vossen, wolven en fretten. Anaalklieren willen wel eens problemen geven: soms raken ze verstopt en dat uit zich in jeuk; sleetje rijden (de hond schuurt dan met zijn kont over de grond) en likken aan de anus zijn signalen dat de anaalklieren verstopt zijn. Ze kunnen ontstoken raken en dat kan ontaarden in abcesvorming. Soms kan een anaalklier kwaadaardig ontaarden. In alle gevallen kan de dierenarts hulp bieden: overvulde anaalklieren worden geledigd. Ontstoken anaalklieren kunnen eventueel aanvullend met een antibioticumhoudende zalf behandeld worden. Abcessen worden geopend en gespoeld en vervolgens worden antibiotica voorgeschreven. Tumoren aan de anaalklieren kunnen, mits ze nog niet te ver gegroeid zijn, chirurgisch worden verwijderd.

Oogontsteking
De termijn oogontsteking is eigenlijk teveel omvattend. Want een oog bestaat uit diverse onderdelen en die kunnen onafhankelijk van elkaar ontstoken zijn. Zo kennen we conjunctivitis. Dan is het oogslijmvlies ontstoken. We kennen blefaritis. Dan zijn de oogleden ontstoken. Soms gebeurt het dat zowel het ooglid als het oogslijmvlies zijn ontstoken. Dan spreken we van blefaroconjunctivitis. Als het hoornvlies ontstoken is, dan spreken we van keratitis. Als het regenboogvlies ontstoken is dan noemen we dat iritis. Als naast het regenboogvlies ook de rest van de uvea (dat is het vlies dat in verbinding staat met het regenboogvlies en zich verder uitstrekt over de oogbol) dan spreken we van uveïtis. De aanpak van al deze vormen van oogontsteking is heel verschillend en is ook sterk afhankelijk van de oorzaak van het ontstaan van die ontsteking. Een oog is een belangrijk orgaan en een ieder kan dus begrijpen dat het simpel voorschrijven van een oogzalfje zonder dat we de patiënt onderzocht hebben een hachelijke zaak is. Ons advies luidt dus altijd: heeft uw dier last van een oog? Kom ermee naar de dierenarts!

Gewicht van uw kat
Katten hebben in het algemeen een vrij constant lichaamsgewicht. Op het moment dat ze een op dat moment nog onzichtbare kwaal onder de leden hebben, beginnen ze vaak af te vallen. Een gewichtsverlies van een pond in een half jaar tijd is alarmerend. Reden dus om uw kat op gezette tijden te wegen. Om het wegen op de dierenkliniek te vergemakkelijken hebben we een speciale weegschaal voor katten (en konijnen) aangeschaft, die we in de behandelkamer kunnen gebruiken. Deze weegschaal weegt kleine dieren nauwkeuriger en uw kat hoeft niet iedere keer naar de wachtkamer om gewogen te worden.

Hondenvereniging Antis bestaat 40 jaar!
Hondenvereniging Antis viert zaterdag 29 september a.s. haar 40-jarig lustrum op het trainingsterrein aan de Melktiendseweg. Een hele leuke dag voor alle hondenliefhebbers. De dag begint om 10.30 uur en er zijn tal van demonstraties, zoals een roofvogelshow, een politiehondendemonstratie, zeer veel hondenspellen en tal van informatiestands. Ook Dierenkliniek Duurstede zal die dag aanwezig zijn. Na afloop is er een barbecue omstreeks 19.00 uur, maar daarvoor is een inschrijving noodzakelijk. Voor nadere informatie, bezoek de website van Antis:

www.hv-antis.nl