Nieuwsbrief oktober 2018

Paracetamol giftig voor katten en honden!
Paracetamol is een veel gebruikte koortsremmer en pijnstiller voor mensen en het is gemakkelijk (zonder recept) verkrijgbaar. Bovendien is het goedkoop. Helaas denken veel mensen: wat voor mij goed is, is ook goed voor mijn huisdier. Als ze dan verstandig zijn kijken ze toch eerst even op Internet, want daar wordt veel gewaarschuwd tegen het gebruik van Paracetamol bij huisdieren.  Maar nog steeds zijn er mensen die hun huisdier een Paracetamolletje geven. Met vaak desastreuze gevolgen! Vooral katten zijn erg gevoelig voor Paracetamol. Zelfs het ingeven van een tiende van een tablet van 500 mg aan een kat kan al de dood betekenen! Paracetamol geeft ernstige beschadiging van de rode bloedcellen, die massaal kunnen afsterven. Bovendien wordt een groot deel van de Haemoglobine (bloedkleurstof) omgezet in Methaemoglobine, waardoor het dier zuurstofnood krijgt. Daarnaast geeft Paracetamol ernstige leverschade en er kan ook nierschade optreden.

Soms eet een hond onbedoeld meerdere tabletten op. Honden zijn minder gevoelig voor Paracetamol dan katten, maar een tablet van 500 mg kan al ernstige gevolgen hebben voor een grote hond. Het is dus altijd zaak om, als u weet dat uw huisdier Paracetamol heeft binnen gekregen, zo snel mogelijk een dierenarts te consulteren. Indien de tijd tussen het innemen en het consult minder dan 4 uur is, dan zal de dierenarts het desbetreffende dier altijd een injectie geven om de braakreflex op te wekken. Deze injectie werkt het best als er een redelijke hoeveelheid voedsel in de maag zit.  Ingenomen Paracetamol wordt dan met het voedsel uitgebraakt. Als er vermoeden bestaat dat niet alles is uitgebraakt, dan wordt vaak Actieve Kool verstrekt om de Paracetamol te binden waardoor het niet via de darmen opgenomen kan worden.  Als de dierenarts langer dan 4 uur na de inname wordt geconsulteerd, dan bestaat de kans dat er een Intensive care behandeling nodig is om het leven van de hond of kat te redden.

Sterilisatie van de teef verplicht????
Helaas zijn er fokkers van rashonden die in hun koopovereenkomst hebben opgenomen dat de koper verplicht is om zijn/haar aangekochte pup vóór de leeftijd van 1 jaar te steriliseren. De achterliggende gedachte daarbij is helaas niet erg integer; het voorkomt dat er concurrentie komt voor de weinige fokkers van het desbetreffende ras. En de aanschafprijzen voor de pups van het desbetreffende ras kunnen ze dus hoog houden. Het probleem hierbij is echter dat er een enorme genetische verarming in dat ras kan ontstaan. Inteelt dus. Wij bij Dierenkliniek Duurstede achten derhalve dat dit soort bepalingen niet in koopovereenkomsten thuishoren. Een goede fokker draagt bij aan de instandhouding en verbetering van de gezondheid van een ras en onthoudt zich van bepalingen in hun koopovereenkomsten die rassen kunnen verzwakken.

Calcium en Vitamine D van levensbelang voor konijnen
Veel gebitsproblemen bij konijnen worden primair veroorzaakt door een tekort aan Calcium en/of Vitamine D. In dierenwinkels wordt vaak een konijnenvoer verkocht dat bestaat uit gemengde granen met wat geperste brokjes (pellets) daar doorheen. Het probleem van dit soort voer is dat konijnen vaak alleen de lekkere graankorrels er tussenuit kiezen en de rest laten liggen. Daardoor hebben ze ongemerkt een eenzijdig dieet met te weinig Calcium en/of Vitamine D. Deze 2 bestanddelen zijn erg belangrijk voor een gezonde botontwikkeling; konijnen met een tekort aan Calcium of Vitamine kunnen botverweking krijgen. Dat leidt altijd tot gebitsafwijkingen die uiteindelijk pijn bij het eten veroorzaken. Daardoor gaan de konijnen minder goed eten en er kan maag- of darmatonie ontstaan waarbij het maagdarmkanaal stil komt te liggen. Dat is dodelijk.

Het belangrijkste voedingsmiddel voor konijnen is hooi. Hooi is rijk aan Calcium en aan Vitamine D. Daarnaast is het verstandig om een goede kwaliteit pellets te kopen zonder losse graankorrels.

Een goede voeding is de basis voor een goede gezondheid van uw konijnen. Op onze website kunt u in de rubriek “diereninformatie/konijnen en hun voeding” nog eens nalezen wat de beste voeding is voor uw konijnen. Een jaarlijkse vaccinatie tegen Myxomatose en tegen VHD mag ook niet vergeten worden! En tenslotte: een ruim hok en gezelschap (konijnen zijn kuddedieren)  zorgen voor veel leefplezier.

Afrikaanse Varkenspest in België
In Wallonië zijn dode wilde zwijnen gevonden die bleken te zijn overleden aan Afrikaanse Varkenspest. Het vermoeden bestaat dat iemand etensresten in het bos heeft achtergelaten waarin het veroorzakende virus zat. In Oost-Europa heerst deze ziekte al langere tijd. Het is streng verboden om etensresten aan varkens te voeren, vanwege de mogelijkheid van besmetting met Varkenspest of met Afrikaanse Varkenspest. Dit geldt ook voor hobbyvarkens. Omdat er ook in Wijk bij Duurstede mensen zijn met hobbyvarkens daarom deze waarschuwing: geen etensresten voeren! U kunt wel varkensbrokjes als voeding verstrekken. Indien men toch etensresten wil voeren, dan is het in ieder geval noodzakelijk om dat eerst 5 minuten te koken alvorens het aan de varkens aan te bieden.

Paarden en pony’s testen op PPID
De ziekte PPID komt veel voor bij paarden en pony’s vanaf 15 jaar en soms al op jongere leeftijd. Het is mogelijk in de maand oktober om uw paard of pony bloed te laten afnemen door één van onze dierenartsen en dat bloed vervolgens GRATIS te laten testen op PPID. Deze aanbieding geldt tot en met 30 oktober! PPID wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor in de hypofyse (het hersenaanhangsel). Deze tumor produceert een hormoon dat de bijnieren aanzet tot verhoogde afgifte van bij bijnierschorshormoon. Gevolgen kunnen zijn: langere, krullerige vacht, veranderingen in het gezicht, veel drinken en plassen en een verhoogde kans voor het ontstaan van hoefbevangenheid. Vooral dat laatste is een ernstig gevolg, want hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke aandoening van de hoeven dat vaak resulteert in het euthanaseren of slachten van het desbetreffende paard. Als de diagnose PPID tijdig gesteld wordt, dan is het mogelijk door het levenslang geven van een speciaal medicijn om de afgifte van de veroorzakende hormonen te remmen, waardoor het paard klachtvrij blijft.

Vrijdag 28 september: Wereld Rabiës Dag
Rabïes, meer bekend onder de naam Hondsdolheid, maakt veel slachtoffers onder mensen en dieren in de wereld. De firma MSD Animal Health doneert, met de hulp van veel dierenartsenpraktijken, gratis vaccins aan Rabiësprojecten van Afya en Mission Rabies. Als blijk van waardering voor onze bijdrage heeft Dierenkliniek Duurstede een partnercertificaat ontvangen (die staat nu in onze vitrinekast). Voor iedere dosis vaccin die wij bij MSD afnemen wordt een klein bedrag gereserveerd voor dit goede doel en daarom is dit certificaat eigenlijk bestemd voor al onze klanten die jaarlijks hun huisdier door ons laten vaccineren