Nieuwsbrief oktober 2017

Even voorstellen…
2 oktober start Annemieke Vlijm haar externe stage bij Dierenkliniek Duurstede. Deze stage is bedoeld om haar studie Diergeneeskunde af te ronden en haar voor te bereiden voor het werk in een gezelschapsdierenpraktijk. Haar stage gaat 8 weken duren. Het kan dus zijn dat u door haar geholpen gaat worden, maar altijd onder toezicht van een ervaren dierenarts!

Oktobermaand: gratis bloedonderzoek senioren!
Veel ziektes, zoals chronische nieraandoeningen, schildklierproblemen, suikerziekte, kanker e.d., kunnen lang onopgemerkt blijven. Een tijdige opsporing kan van levensbelang zijn. Tijdens de jaarlijkse vaccinaties wordt uw huisdier klinisch al helemaal door ons gecontroleerd, maar een bloedonderzoek levert veel extra informatie op. In de maand oktober kunt u uw huisdier (hond of kat) bij Dierenkliniek Duurstede ter controle aanbieden. Er wordt dan ook bloed afgenomen voor een uitgebreid bloedonderzoek (check up groot profiel). Dit bloedonderzoek wordt in deze maand niet in rekening gebracht! U betaalt alleen het consult en de bloedafname. Een buitenkansje voor uw huisdier(en) om extra goed te worden onderzocht! U kunt gewoon tijdens het inloopspreekuur komen of u kunt een afspraak maken voor een ander tijdstip. Het is verstandig om uw huisdier 6 uur tevoren geen eten te geven. De uitslag van het bloedonderzoek krijgt u per email thuis gestuurd!

Oogontsteking bij een cavia? Ga naar de dierenarts!
In de afgelopen vier jaar zijn drie mensen (dertigers) ernstig ziek geworden en op de Intensive Care beland in het ziekenhuis. Ze bleken besmet met de bacterie Chlamydia caviae. Deze bacterie komt bij cavia’s voor en kan oogontsteking en longontsteking veroorzaken, niet alleen bij cavia’s, maar ook bij mensen, zo is gebleken. Alle drie de patiënten waren door hun eigen cavia besmet. De gebruikelijke antibiotica voor longontsteking helpen niet tegen deze bacterie. Het is dus belangrijk om, als uw cavia verschijnselen vertoont van oogontsteking of benauwdheid, altijd naar de dierenarts te gaan. Wij zullen met ingang van heden onze klanten adviseren om een kweek te laten maken van het oogslijm van hun cavia als het oogje ontstoken is.

De huisdierenapp.
Het organisatiebureau Vitaux heeft een handige huisdierenapp ontwikkeld voor eigenaren van huisdieren. U kunt die eenvoudig downloaden vanuit App-store of Playstore en hij is gratis. U kunt allerhande informatie vinden op deze app. Bijvoorbeeld het vinden van de dichtst bijzijnde dierenarts of een interessante hondenuitlaatplaats. Er staat een banner op onze website zodat u de app gemakkelijk kunt vinden.

Brucella suis vastgesteld bij een hond
Bij een zieke hond is materiaal door de behandelend dierenarts afgenomen en opgestuurd voor bacteriologisch onderzoek. Uit dit materiaal is de bacterie Brucella suis vastgesteld, een nog niet eerder in Nederland vastgestelde bacterie die echter zeer gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen en bovendien, als varkens ermee besmet raken, geleid had kunnen hebben tot een nieuwe varkenscrisis. Onmiddellijk zijn de bronopsporingsinstanties ingeschakeld (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de GGD en het RIVM). Uit hun onderzoek is gebleken dat de hond gevoerd is met rauw vlees dat afkomstig bleek van hazen uit Zuid-Amerika. Dit vlees was in een dierenwinkel gekocht. Die had het weer gekocht van een importeur. Daar zijn de desbetreffende partijen onderzocht die ook positief bleken op deze bacterie, waarna alles is vernietigd. Enkele maanden geleden was er ook al bij een hond een besmetting met Brucella canis vastgesteld. Dit betrof een hond die uit Oost-Europa was geïmporteerd. Brucella is een bacterie die bij dieren en bij mensen ernstige ziekte en abortus kan veroorzaken.

Trovet introduceert een eliminatiedieet op basis van insecten
Trovet is in de dierenartsenwereld een bekende producent van dieetvoeders voor dieren. Recent heeft dit bedrijf een nieuw eliminiatiedieet voor honden en katten op de markt gebracht dat gemaakt is van rijst en insecten. Een eliminitiedieet is een dieet dat door dierenartsen wordt voorgeschreven aan honden of katten die verdacht worden van een voedingsallergie. Als een dier allergisch is voor een component in het voer (meestal een eiwit), dan kan door middel van een eliminatiedieet (een dieet dat het verdachte eiwit niet bevat) uitgetest worden of er inderdaad sprake is van een voedingsallergie. Het dieet moet minimaal 6 weken verstrekt worden om een betrouwbare uitslag te krijgen en gedurende die periode mag het dier absoluut niets anders te eten krijgen. Omdat er geen enkel commercieel diervoeder op basis van insecten op de markt was, is dit insectenvoer dus uitstekend geschikt om te fungeren als eliminatiedieet. Het bewijs voor een voedingsallergie wordt eigenlijk pas definitief geleverd als, nadat het dier jeukvrij is geworden dankzij de verstrekking van een eliminatiedieet, de jeuk weer terugkomt zodra het oude voer weer gegeven wordt. Dit wordt de provocatietest genoemd.

Schapen met gekleurde achterwerken
Valt u dat ook op in het najaar: die schapen in de wei met grote gekleurde vlekken op de kont? Die worden veroorzaakt door het dekblok die de dekram ondergebonden heeft gekregen door de schapenhouder. Het is belangrijk voor de schapenhouder om te weten wanneer de ooien ongeveer worden gedekt als ze samen met de ram in de wei lopen. Daarom wisselt de schapenhouder iedere bronstcyclus (die duurt bij schapen 17 dagen) het dekblok (een soort groot kleurkrijt) bij de ram. Zo weet hij ongeveer in welke periode iedere ooi gedekt is. En zo kan hij/zij ook zien of een ooi herdekt is of vermoedelijk drachtig is geworden. Slim he?

Orbiloc Veiligheidslamp voor uw hond
De donkere dagen komen er weer aan. Het is verstandig om uw hond, zeker als u die los laat lopen, goed zichtbaar maakt. Bij onze dierenkliniek kunt u daartoe de Orbiloc Veiligheidslamp aanschaffen. Deze LED-lamp onderscheidt zich van andere lampen voor huisdieren: Waterdicht (tot 100 meter diepte!), schokbestendig, tot op 5 km afstand zichtbaar en kan tegen extreem hoge en lage temperaturen. U kunt het lampje continu laten branden of laten flikkeren. De batterij, die u bij de lamp aanschaft, heeft voldoende energie voor 250 branduren bij continu branden (bij flikkeren veel langer). De fabrikant geeft 3 jaar garantie op deze veiligheidslamp. Ook trimmers gebruiken deze lampen vaak vanwege de hoge betrouwbaarheid en de lange werkingsduur. De lamp is in de kleuren rood, groen, blauw, geel en wit verkrijgbaar. Van harte aanbevolen!