Nieuwsbrief oktober 2015

“Droge ogen”
Vooral bij de kleine hondenrassen komt het voor dat de traankliertjes te weinig tranen produceren. Hierdoor verdwijnt de traanfilm die normaal over het hoornvlies (de buitenste, doorzichtige laag) van het oog ligt. Deze traanfilm heeft een erg belangrijke functie: Het zorgt ervoor dat stofdeeltjes en bacteriën van het oog afspoelen, het voorziet het hoornvlies van zuurstof en voedingsstoffen. Het zorgt ervoor dat de oogleden netjes over het hoornvlies kunnen glijden zonder beschadigingen te veroorzaken. Het werkt dus ook als smeermiddel. 
Op het moment dat de traanfilm verdwenen is, zullen er beschadigingen van het hoornvlies optreden en hebben bacteriën vrij spel. Het gevolg is dat de ogen pijnlijk worden, de slijmvliezen van de ogen worden rood en zetten op. Er verschijnt dik slijm en pus in de ogen. In een later stadium ontstaan er duidelijke veranderingen in het hoornvlies: troebelingen, bloedvaatjes, pigmentvlekken en onregelmatigheden van het hoornvlies. Dit geeft duidelijk gezichtsverlies en kan uiteindelijk leiden tot blindheid.

De oorzaak van de verminderde traanproductie kan divers zijn, maar in ongeveer 70 % van de gevallen is de oorzaak een auto-immunziekte, waarbij zogenaamde T-lymfocyten (die belangrijk zijn voor de afweer) de traankliertjes aanvallen. Vandaar dat de behandelend dierenarts in eerste instantie een oogzalf zal inzetten die deze werking van de T-lymfocyten teniet doet. In die gevallen zal , mits de behandeling tijdig wordt ingesteld, de functie van de traankliertjes weer herstellen en dan ontstaat er weer een intacte traanfilm. In bijna alle gevallen is het noodzakelijk om de behandeling dan levenslang voort te zetten. 
Indien de speciale oogzalf niet het gewenste effect opwekt, dan is het nodig om het desbetreffende oog of (meestal) beide ogen te behandelen met kunsttranen en een antibiotica- en vitamine A bevattende zalf. Vaak wordt er in die gevallen ook een druppel in de bek gedruppeld in een poging om de traankliertjes tot traanproductie aan te zetten. 
Het hierboven beschreven syndroom van “droge ogen” wordt KCS genoemd. Dat staat voor KeratoConjunctivitis Sicca. Het gebeurt regelmatig dat mensen bij ons aan de balie komen om een oogzalfje te kopen omdat hun hond of kat last heeft van een oog. 
Het is echter belangrijk dat er eerst goed wordt gekeken naar dat oog door een deskundige dierenarts, omdat de prognose voor het oog sterk afhankelijk is van de snelheid waarmee de diagnose wordt gesteld zodat er tijdig een adequatie behandeling kan worden ingesteld.

Doc & Booff, de webwinkel van de dierenarts
Klanten van Dierenkliniek Duurstede kunnen via www.docbooff.nl tal van producten bestellen. Indien u zich voor deze webshop aanmeldt, dan wordt u gevraagd om de gegevens van uw dierenarts in te vullen. Dat levert u, bij uw eerste bestelling, een extra korting van 5 % op. 
Veel diervoeders (inclusief de dieetvoeders van Royal Canin), verzorgingsproducten, hondenmanden, voerbakken (inclusief de innovatieve Surefeed voerautomaten) leuke speeltjes etc.etc. kunt u via deze webshop kopen. 
Als afhaalpunt kunt u Dierenkliniek Duurstede opgeven. U vermijdt dan verzendkosten en u kunt uw bestelling afhalen wanneer u dat uitkomt. 
Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan www.docbooff.nl via de banner op de homepage van deze website, die u direct doorlinkt naar de webwinkel!

Parasieten bij de kat
Parasieten zijn kleine beestjes die hun leven geheel of gedeeltelijk doorbrengen op een ander dier, die dan gastheer wordt genoemd. Dit vrijwel altijd tot ongerief van die gastheer. We kennen veel parasieten bij de kat: vlooien, luizen, mijten (oormijt, vachtmijt, twee soorten gravende mijten), spoelwormen, lintwormen, longwormen en teken. 
Sinds enige tijd is het mogelijk om een spot-on pipet voor uw kat(ten) bij de dierenarts te kopen die tegen al die parasieten zeer effectief is. 
Eenmaal per maand een behandeling met een pipet, die leeg gedrukt wordt op de nekhuid, doodt alle aanwezige parasieten en voorkomt gedurende de hele maand dat er nieuwe parasieteninfecties worden opgedaan. 
Het middel is zonder consult bij de dierenarts te kopen in een verpakking van 3 stuks. Van harte aanbevolen!

Deze zomer minder teken gezien door ons
Ondanks het warme weer van deze zomer hebben we minder dieren gezien met teken. Mogelijk komt dat door de voorlichting van het publiek die alom gegeven wordt om maatregelen te nemen tegen teken. 
Anderszijds zijn er ook steeds effectievere middelen op de markt gebracht tegen teken. 
Zo bestaat er sinds ongeveer twee jaar een tablet voor honden die gedurende 3 maanden tegen vlooien en teken werkt. Iedere teek die een behandelde hond uit de struiken oppikt, legt het loodje. Daarmee vangen deze behandelde honden dus een groot deel van de tekenpopulatie weg, hetgeen mogelijk verklaart dat wij nu minder teken zien. 
Maar we moeten natuurlijk niet te vroeg juichen! Onze indruk is nog geen bewijs!

Een kater met een plasprobleem
Het gebeurt regelmatig dat katers bij de dierenarts worden aangeboden met een verstopte plasbuis. Dat is dan altijd het achterste deel van die plasbuis, namelijk in de penis .
Meestal ontstaat de verstopping door een ophoping van blaasgruis (kristallen). Maar soms zijn het kleine steentjes of is er sprake van een plug die ontstaan is door troebelingen in de urine die ontstaan zijn als gevolg van een ordinaire blaasontsteking, zoals ontstekings- en bloedcellen. Zo een blaasontsteking is dan meestal een gevolg van chronische stress. 
In eerste instantie probeert de dierenarts altijd de obstructie op te heffen door middel van het inbrengen van een catheter waardoor vervolgens een vloeistof wordt ingebracht die tegen de obstructie wordt gespoten. Meestal lukt dat en dan wordt de afstromende urine onderzocht om de oorzaak van de obstructie vast te stellen. De catheter blijft meestal een dag op zijn plaats om te voorkomen dat de plasbuis direct weer verstopt gaat zitten. 
Indien er sprake is van blaasgruis, dan wordt er een speciaal dieetvoer gegeven om het gruis op te lossen.

Soms lukt het niet om de obstructie op te heffen of, ondanks allerlei genomen maatregelen, ontstaat er steeds weer opnieuw een obstructie. In die gevallen wordt besloten tot een urethrostomie. Bij een kater houdt dat in feite in dat de penis wordt geamputeerd. Vervolgens wordt dan het slijmvlies van de urinebuis, die ter plaatse wijder is dan in de penis, aan de huid gehecht. Zo ontstaat er een veel wijdere plasopening waar zelfs kleine steentjes door uitgeplast kunnen worden. 
Vroeger was de urethrostomie bij de kater een routine-operatie, maar dankzij de ontwikkeling van blaasdiëten is deze operatie nu veel minder vaak nodig.

Actie Royal Canin t/m 11 oktober a.s.
Bij aanschaf van 2 verpakkingen voer van minimaal 1,5 kg kunt u gratis een persoonlijke voerton voor uw huisdier laten maken. Het ontwerp kunt u zelf op internet maken. De actiekaart, die u bij aanschaf van de verpakkingen voer ontvangt, kunt u nog tot 21 oktober insturen.