Nieuwsbrief oktober 2016

Leptospirose in de Kromme rijn
Afgelopen zomer zijn drie mensen ernstig ziek geworden na het zwemmen in de Kromme Rijn. Ze bleken besmet te zijn met Leptospirose. Alle drie zijn opgenomen in het ziekenhuis.  De verwekker van Leptospirose  is een spiraalvormige bacterie die zich vooral nestelt in de nieren van kleine knaagdieren zoals ratten en muizen. Met de urine komen deze bacteriën in het water terecht en kunnen dan andere dieren en mensen besmetten. Vooral honden zijn gevoelig voor deze bacterie, maar de meeste honden worden gevaccineerd tegen deze ziekte. Leptospirose is ook bekend bij runderen en melkveehouders, maar de verwekker hiervan is een andere stam dan de bovengenoemde. En ook bij varkens komt Leptospirose voor. Laatstgenoemde twee vormen van Leptospirose geeft vooral abortus en melkveehouders kunnen ernstig ziek worden (Melkerskoorts).  Leptospirose bij runderen komt in Nederland, na een geslaagd bestrijdingsprogramma, nauwelijks meer voor. Ook bij varkens wordt de ziekte weinig meer gezien.
Het geval in de Kromme Rijn bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is dat honden goed worden gevaccineerd tegen deze ziekte. Verder is het belangrijk om de wilde rattenpopulatie zo klein mogelijk te houden. Het overmatig voeren van vogels zoals eenden draagt bij aan een sterke vermeerdering van het aantal ratten.

Eerste Nederlandse besmetting met FSME opgelopen op de Utrechtse Heuvelrug
Afgelopen zomer is het voor het eerst gebeurd dat iemand frühsommer meningoenzephalitis in Nederland heeft opgelopen, en wel op de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn wel eerder gevallen in Nederland vastgesteld, maar die patiënten waren altijd in het buitenland besmet. FSME, ook wel tickborn Meningo-encephalitis genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat via teken wordt overgebracht. Na besmetting ontwikkelen patiënten hoofdpijn, algeheel ziek zijn en koorts. Meestal treedt er dan weer herstel op, maar in 2 % van de gevallen ontstaan er hersenverschijnselen door ontstekingen in hersenen en in hersenvliezen. Dit kan uiteindelijk leiden tot invaliditeit of zelfs sterfte.  Ook honden zijn gevoelig voor dit virus. Reeën worden gezien als mogelijke dragers van het virus en teken brengen het virus over. Al langer geleden was vastgesteld dat reeën in Nederland vaak antistoffen in het bloed hadden tegen FSME, hetgeen betekent dat ze in contact zijn geweest met het virus (of nog steeds drager zijn).  Een besmette teek brengt direct na het doorboren van de huid met zijn monddelen het virus over. Dat gaat dus veel sneller dan bij de ziekte van Lyme, omdat dan de bacterie pas na ongeveer 24 uur wordt overgebracht. Vooral boswerkers, jagers en boswachters lopen risico om besmet te worden, maar ook recreanten die vaak in zomerkleding door het bos wandelen zijn een gemakkelijke prooi voor teken en kunnen dus besmet worden. In Duitsland laten boswerkers en jachtopzieners zich meestal vaccineren tegen FSME. Jagers dragen daar vaak kleding die geïmpregneerd is met een insecticide (Permethrin).

Sterfte onder merels in Zuid-Nederland door het Usutu virus
Recent is het Usutu virus voor het eerste in Nederland vastgesteld bij een veertigtal dode merels en bij enkele in gevangenschap gehouden Laplanduilen.  Dit virus wordt overgebracht door steekmuggen. Het is ongevaarlijk voor honden en katten, maar wereldwijd zijn er wel vijf gevallen
vastgesteld bij mensen (meestal mensen met verminderde afweer). Ook sommige andere vogelsoorten zijn gevoelig voor het Usutu virus.

Orbiloc veiligheidslamp te koop bij Dierenkliniek Duurstede
De dagen worden weer korter en dan is het verstandig om ook uw huisdier goed zichtbaar te maken in het donker. Er zijn tal van lampjes in de handel, maar de Orbiloc veiligheidslamp onderscheidt zich van de meeste hiervan door de uitstekende kwaliteit. Deze lamp is shockproof en waterproof (tot op 100 meter diepte). Het lampje is, bij helder weer, tot op 5 km zichtbaar. De batterij geeft tot 250 uren voldoende spanning voor het LED-lampje.  Het lampje kan tegen extreme temperaturen (minus 40 tot 50 graden Celcius boven 0). Het lampje is eenvoudig aan een halsband te bevestigen.  Reservebatterij met fixatiesetje is los verkrijgbaar.  De lampjes zijn verkrijgbaar in de kleuren rood, blauw, wit, groen en geel. Je kan kiezen tussen continu branden of een knipperstand.  De fabrikant geeft 3 jaar garantie. Van harte aanbevolen!

Leuk cadeautje: de “Goede Dierenarts cadeaukaart”
Wilt u iemand eens verrassen met een origineel cadeau? Geef hem of haar dan de “Goede Dierenarts Cadeaukaart”. Deze kaarten kunt u bij Dierenkliniek Duurstede voor 3 euro aanschaffen en daarna kunt u deze kaart online tot een gewenst bedrag opwaarderen. De  cadeaukaart kan vervolgens als betaalmiddel gebruikt worden bij dierenartspraktijken die aangesloten zijn bij “De goede dierenarts”,  natuurlijk ook bij Dierenkliniek Duurstede. Sommige mensen gebruiken de cadeaukaart  om maandelijks geld te reserveren voor de diergeneeskundige zorg van hun huisdier als een iets goedkoper alternatief voor een Ziektekostenverzekering.

4 oktober Werelddierendag
Al vanouds is 4 oktober Werelddierendag. Vooral bedoeld om stil te staan bij het feit dat dieren ook een gevoelsleven hebben en hun leukigheden en hun narigheden in het leven ervaren. En dat wij mensen een positieve bijdrage dienen te leveren aan het welzijn van dieren. Veel bedrijven grijpen Werelddierendag begrijpelijkerwijs aan om producten onder de aandacht te brengen.  En er wordt van alles georganiseerd. Maar voor Dierenkliniek Duurstede geldt:  elke dag is Wereld Dierendag!

PPID bij paarden
Heeft u een paard (of een pony) ouder is dan 15 jaar? Laat dat dan deze maand onderzoeken op PPID (pituitary pars intermedia dysfunction), in de volksmond Ziekte van Cushing genoemd. Veel oudere paarden (ca 15 %!) hebben deze ziekte, veroorzaakt door een goedaardige tumor in de Hypofyse. Het maakt ze extreem gevoelig voor hoefbevangenheid. Andere symptomen zoals het ontstaan van een krullerige vacht ontstaan pas in een laat stadium van de ziekte.  Indien u uw paard deze maand laat onderzoeken, dan neemt de fabrikant van het medicijn dat gebruikt wordt tegen
deze ziekte, de kosten van het bloedonderzoek voor zijn rekening! Bovendien is de uitslag van dit onderzoek in deze periode van het jaar veel betrouwbaarder dan in de rest van het jaar!

Laat uw huisdier vaccineren bij Dierenkliniek Duurstede en help  daarmee de strijd tegen Rabiës in de derde wereld.
Dierenkliniek Duurstede maakt gebruik van de vaccins van de firma MSD (de Nobivac-lijn). Voor iedere dosis vaccin doneert MSD een klein bedrag aan een bestrijdingscampagne tegen Rabiës  (Hondsdolheid) in ontwikkelingslanden. Jaarlijks sterven wereldwijd tienduizenden mensen (vooral kinderen) aan deze afschuwelijke ziekte. Door het vaccineren van (zwerf)honden, het geven van voorlichting en het ondersteunen van de opleiding van dierenartsen draagt MSD bij aan deze strijd tegen Rabiës.