Nieuwsbrief november 2018

Dierenkliniek Duurstede onderdeel van de Evidensia-groep
Met ingang van heden is onze dierenkliniek overgenomen door Evidensia, een grote keten van dierenklinieken. Evidensia heeft in Europa meer dan 900 dierenklinieken en dierenziekenhuizen en in Nederland op dit moment  meer dan 150. Daarnaast heeft Evidensia een eigen academie voor de continue opleiding/bijscholing van dierenartsen en paraveterinairen. Evidensia staat voor betaalbare maar toch optimale diergeneeskundige zorg dicht bij de klant. En dat is iets dat ons erg aanspreekt.

Het voordeel voor u als onze klant is dat u verzekerd blijft van de persoonlijke aandacht voor u en uw huisdier, zoals u dat van ons gewend bent. Daarnaast weten wij als dierenarts en als paraveterinair ons gesteund door een krachtige organisatie als Evidensia.

Vrijwel alle Evidensia-klinieken hebben minimaal de beschikking over röntgen-apparatuur, echo-apparatuur en bloedanalyse-mogelijkheden, net zoals bij ons. De ziekenhuizen hebben de beschikking over CT en vaak ook MRI en daar werken specialisten.

Wat kunt u, als onze klant, in de nabije toekomst verwachten?

Binnen enkele maanden starten wij met een huisdierenzorgplan. Dit is een abonnement die bedoeld is voor de preventie van ziekte en ongemakken. Daaronder vallen natuurlijk de jaarlijkse vaccinatie tegen de belangrijkste ziekten, de endo- en ectoparasietenbestrijding en de gezondheidscheck (eventueel aangevuld met bloedonderzoek, faecesonderzoek en urine-onderzoek). U betaalt hiervoor een maandelijks vast bedrag. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het huisdierenzorgplan van Evidensia.

Voor de curatieve zorg kunt u een dierziektekostenverzekering afsluiten bij Evidensia. Dit is op dit moment alleen nog mogelijk voor honden en voor katten. Voordat een hond of een kat in verzekering wordt genomen dient die door een dierenarts die werkzaam is bij een Evidensia-kliniek, klinisch gekeurd te worden. Bij goedkeuring kan die dan rondom geheel verzekerd worden. Afhankelijk van ras of rastype wordt die in een prijsklasse ingedeeld (een Engelse bulldog zit bijvoorbeeld in de hoogste prijsklasse), maar is dan helemaal verzekerd. Daarin is de dierziektekostenverzekering van Evidensia uniek.

Dierenkliniek Duurstede was bij 40-jarig jubileum van Hondenvereniging Antis
Paraveterinair Nathalie en dierenarts Hans Sickmann waren op het 40-jarig jubileumfeest van Hondenvereniging Antis op 29 september jl. Zij gaven daar voorlichting aan hondenliefhebbers over vaccineren en titeren. Er waren nog meer stands van dierenwinkels, hondentrimster, Stichting Hond kan de Was doen e.a. Verder waren er hondendemonstraties, zoals een politiehondendemonstratie en verder een roofvogelshow. Ook konden honden en hun baasjes meedoen met een behendigheidswedstrijd. Tot veler verrassing kregen Corrie en Jos Vink, die al meer dan 30 jaar de kar trekken bij Antis, een koninklijke onderscheiding uitgereikt door onze burgemeester. Corrie en Jos: van harte gefeliciteerd!!!!

Heeft uw hond vuurwerkangst? Neem dan nu maatregelen!
De meeste honden kunnen via een intensieve training van hun vuurwerkangst worden afgeholpen. Hondenvereniging Antis biedt een speciale vuurwerktraining aan. Voor informatie: zie

www.hv-antis.nl

Een middel waarvan door middel van onderzoeken aangetoond is dat angstgevoelens bij honden gereduceerd worden, is Zylkène. Dit zijn capsules die bij Dierenkliniek Duurstede zonder recept verkrijgbaar zijn. Zonder recept omdat het niet als diergeneesmiddel is geregistreerd. Er zijn geen bijwerkingen. Inmiddels hebben wij al enkele jaren goede ervaringen met dit middel. Door al enkele weken voorafgaande de jaarwisseling met dit middel te beginnen, kunt u een heleboel spanning bij uw hond voorkomen.

Voor de jaarwisseling zelf kunt u echte kalmeringsmiddelen bij de dierenkliniek aanschaffen. Die zijn echter alleen voor kortdurend gebruik en kunnen soms sufheid geven bij uw hond.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk een verblijf in het dierenpension. De meeste dierenpensions zijn ver verwijderd van de bebouwde kom en hebben dus minder last van vuurwerk. Als u voor deze optie kiest, dan is het zaak om tijdig een plekje te reserveren want de meeste hondenpensions zijn gauw vol in die periode!

In dierenasiels nog vaak Kattenziekte!
De meeste katten worden netjes gevaccineerd tegen Kattenziekte en tegen Niesziekte. Toch zijn er mensen die hun kat niet laten vaccineren onder het mom: het gaat al jaren goed en mijn vorige kat is ook 18 jaar geworden zonder vaccinaties. Dat kan kloppen, want zij profiteren ervan dat andere baasjes hun katten wel laten vaccineren, waardoor de kans dat hun kat besmet wordt, een stuk kleiner is. Maar we moeten niet denken dat Kattenziektevirus niet op de loer ligt. Dat blijkt uit het feit dat er nog regelmatig uitbraken van Kattenziekte in dierenasiels zijn. Dat komt natuurlijk omdat daar veel katten bij elkaar zitten die vaak als zwerver (en dus ongevaccineerd) worden binnen gebracht. Ze worden altijd bij binnenkomst in quarantaine geplaatst, maar dan vrijwel altijd met andere net binnen gebrachte katten. En daar breekt dan vaak Kattenziekte uit. Het virus is dus nog steeds actief in Nederland! Het advies is en blijft dus altijd: laat uw kat vaccineren!

Teken en vlooien nog steeds actief!
Boven de 7 graden Celcius worden teken actief. Naarmate het warmer is worden ze actiever. In de winter bereikt de dagtemperatuur nog vaak temperaturen die ruim boven de 7 graden is. Dat betekent dat teken ons en onze huisdieren kunnen aanvallen. Voor vlooien geldt hetzelfde, maar die leven ook binnenshuis en daar kunnen ze zich, als we er niets aan doen, ongebreideld blijven vermeerderen. Het is dus zaak om beide parasieten continu te blijven bestrijden. Tegenwoordig beschikken we gelukkig over middelen die effectief en langdurig beide parasieten kunnen aanpakken!

CAO-besprekingen voor dierenartsen in volle gang
Ja, voor veel dierenartspraktijken geldt een CAO, ook voor Dierenkliniek Duurstede. De CAO-besprekingen tussen de werkgevers en de werknemers (dierenartsen in loondienst) zijn weer in volle gang. Voor de paraveterinairen was er vorig jaar een tweejarige CAO afgesproken, dus dit jaar is er voor deze categorie geen CAO-overleg. Ruim 160 praktijken in Nederland zijn lid van de Belangengroep Practici Werkgevers Dierenartsen en confirmeren zich daarmee aan de CAO dierenartspraktijken Nederland. Daarmee bieden zij hun werknemers een eerlijk salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een goed pensioen (voor dierenartsen is er een verplicht pensioenfonds, maar voor paraveterinairen niet. Alleen paraveterinairen die werken bij een BPW-praktijk zijn verzekerd van een goed pensioen).