Nieuwsbrief november 2016

Overgewicht bij katten
Sommige katten zijn ware culinaire liefhebbers en hebben de neiging om vreselijk dik te worden. Bewoordingen als “theemuts” of “rolmops” worden vaak gebruikt voor zo een dikke kat. Het baasje heeft de belangrijke taak om overgewicht van hun huisdier te voorkomen. De reden daarvoor is natuurlijk de gezondheid van de kat. Het is aangetoond dat katten met overgewicht, net zoals bij mensen, een sterk vergrote kans hebben op het ontwikkelen van Suikerziekte. Dit is, tot nu toe, alleen maar te behandelen door het geven van Insuline-injecties. Voorkomen is dus, ook in dit geval, beter dan genezen. Ook kunnen dikke katten bij ziekte slechter herstellen dan gezonde katten. Dikke katten leven gemiddeld een stuk minder lang dan katten met een normale voedingsconditie. Een doorsnee kat weegt gemiddeld 4 kg. Voor veel katten is dat een goed streefgewicht. Alleen grotere raskatten zoals Maine Coons mogen wat meer wegen. De dierenarts kan u hierover adviseren. Het is trouwens verstandig om uw kat, tijdens het bezoek aan de dierenarts, even te wegen. Onze assistente zal het gewicht dan noteren, zodat het gewichtsverloop in de gaten gehouden kan worden. Een kat die opeens af gaat vallen, zonder aanwijsbare reden, kan een ziekte onder de leden hebben.

Nieuw onderzoek naar Diabetes Mellitus bij katten
De universiteit in Utrecht zoekt katten met Diabetes Mellitus (Suikerziekte). Er wordt onderzoek gedaan naar het effect van oraal (via de bek) toe te dienen medicijnen die, bij bepaalde vormen van Suikerziekte, gebruikt zouden kunnen worden in plaats van de gebruikelijke Insuline-injecties. Eigenaren van katten met Suikerziekte kunnen zich hiervoor aanmelden. Voor nadere informatie kunt u bij onze assistente terecht.

Ophef over vermeende bijwerkingen van pil tegen vlooien en teken in de (sociale) media
Afgelopen maand is het vlooien- en teken bestrijdingsmiddel Bravecto veel in het nieuws geweest omdat dit middel ernstige bijwerkingen gegeven zou hebben bij honden en er zouden zelfs honden aan zijn gestorven. Bravecto is een zeer effectief middel tegen vlooien en teken in de vorm van een snoepje met een werkingsduur van 3 maanden. Inmiddels zijn er wereldwijd al vele tientallen miljoenen van deze “snoepjes” aan honden toegediend. Voordat een dergelijk diergeneesmiddel wordt geregistreerd en verkocht mag worden, moeten er veel onderzoeksresultaten overlegd worden door de fabrikant waaruit de werkzaamheid en de veiligheid moet blijken. Alle bijwerkingen dienen goed vastgelegd te worden en worden ook op de bijsluiter vermeld. Na definitieve goedkeuring en registratie mag het dan verkocht worden. Als eigenaren en/of dierenartsen bijwerkingen vermoeden die ernstig zijn, of die niet vermeld staan op de bijsluiter, dan kunnen resp. moeten ze die melden bij

de fabrikant of bij het Bureau Registratie Bijwerkingen Diergeneesmiddelen. Ook de fabrikant die meldingen binnenkrijgt, is verplicht deze bijwerkingen door te geven aan dit bureau. Dierenarts, fabrikant en genoemd bureau zullen zich inspannen om te onderzoeken of de vermeende bijwerkingen daadwerkelijk het gevolg zijn van het gebruikte middel. Indien uiteindelijk blijkt dat dat zo is en de bijwerkingen zijn dermate ernstig dat het niet verantwoord is om het middel nog langer te gebruiken, dan kan besloten worden tot een terughaalactie en/of het schrappen van de registratie.

Het bureau bijwerkingen heeft kort geleden laten weten sinds 2014 50 meldingen te hebben ontvangen van bijwerkingen van Bravecto. Dit naar aanleiding van de commotie in de (sociale) media. Maar die meldingen zijn nog in onderzoek en tot nu toe is er nog geen bewijs van een causaal verband tussen het gebruik van de Bravecto en de vermoedelijke bijwerkingen die gemeld zijn. Een aantal van 50 meldingen in Nederland op het verkochte aantal van vele tienduizenden stelt eigenlijk ook niets voor. De enige bijwerking die wij zelf gezien hebben is dat één hond enkele minuten na het ingeven van de Bravecto deze weer uitbraakte. Verder hebben wij geen klachten ontvangen.

Wij houden natuurlijk de situatie goed in de gaten en laten ons goed informeren door betrouwbare bronnen. De gezondheid van uw huisdier staat bij ons op de eerste plaats! Vooralsnog is er voor ons op dit moment geen reden om te stoppen met de verkoop van Bravecto.

Hazenpest in Kromme Rijngebied
In de Kromme Rijn Streek is kort geleden een haas gevonden die besmet bleek met Tularaemie (Hazenpest). Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor mensen. Mensen kunnen besmet worden tijdens het slachten van besmette hazen via wondjes aan de handen of door het inademen van druppeltjes water, bijvoorbeeld tijdens het schoondouchen van een geslacht haas. Ook stekende insecten zoals dazen kunnen de veroorzakende bacterie overbrengen. Besmetting van mens naar mens is niet mogelijk. Jagers en poeliers wordt aangeraden om plastic handschoenen te dragen tijdens het slachten, met voorzichtigheid te spoelen of een speciaal mondmasker te dragen tijdens het schoonmaken. Het vlees dient voldoende verhit te zijn alvorens het te consumeren. Verdachte hazen kunnen ter onderzoek worden aangeboden bij de DWHC in Utrecht.

Spaarkaarten van Royal Canin en van Specific
Bij Dierenkliniek Duurstede kunt u dieetvoeders van Royal Canin en onderhoudsvoeders (en natuurlijk dieetvoeders) van Specific kopen. Laatstgenoemde fabrikant verkoopt uitsluitend via dierenartsenpraktijken en onderscheidt zich door een uitstekende kwaliteit tegen een redelijke prijs. Beide genoemde bedrijven verstrekken spaarkaarten voor klanten die de voeders via de dierenarts kopen. Dit scheelt toch weer in de kosten en alle beetjes helpen, nietwaar?

Goede Zorg Korting
Laat u uw huisdier jaarlijks vaccineren bij Dierenkliniek Duurstede? Dan hebt u recht op Goede Zorg Korting als u onverhoopt onze hulp nodig hebt buiten de normale openingstijden. Zoals u waarschijnlijk weet is Dierenkliniek Duurstede telefonisch altijd bereikbaar bij spoedgevallen (dag en nacht, 7 dagen in de week!)op ons vaste telefoonnummer.

De Goede Dierenarts Cadeaukaart
Wilt u een origineel cadeautje geven aan een dierenliefhebber? Geef dan de “Goede Dierenarts Cadeaukaart”. Deze kaart is een betaalmiddel die uitsluitend gebruikt kan worden bij aangesloten dierenartsenpraktijken, waaronder Dierenkliniek Duurstede. De aanschafprijs bedraagt 3 euro en u kunt hem vervolgens online opwaarderen tot het gewenste bedrag. De gebruiker kan hem dan als betaalmiddel gebruiken en eventueel weer verder opwaarderen. Een leuk cadeau, voor het baasje maar vooral voor zijn/haar huisdier! Verkrijgbaar bij Dierenkliniek Duurstede!

Mededeling
Hans Sickmann is afwezig van 31 oktober tot en met 14 november. In die periode neemt dierenarts Kristen Kronenburg zijn taken over. Zij heeft in de zomerperiode ook al hier waargenomen.