Nieuwsbrief november 2015

Kastanjes en eikels
In het najaar vallen er veel kastanjes, eikels en andere noten op de grond. Sommige honden vinden dat wel interessant en nemen deze noten in de bek. Vaak worden ze doorgeslikt.
In dat geval kan het gebeuren dat de desbetreffende kastanje of eikel vastloopt in de dunne darm. De onfortuinlijke hond kan dan geen voedsel en zelfs geen water meer verdragen. Dat uit zich in braakklachten. Men spreekt dan van een ileus.

Regelmatig worden wij geconsulteerd voor honden met braakklachten en soms wordt dat veroorzaakt door zo’n vastgelopen voorwerp. Om de diagnose te stellen is veelal echografisch onderzoek en/of röntgenonderzoek noodzakelijk. 
Vervolgens is een operatie nodig om het object te verwijderen. Ons advies is dus: leer uw hond af om eikels, kastanjes e.d. in de bek te nemen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar toch….

Een leuk cadeau van Sinterklaas: de Goede Dierenarts Cadeaukaart
Wilt u een familielid, een vriend of een goede kennis verrassen met iets echt nuttigs voor zijn of haar huisdier? Geef hem of haar dan de Goede Dierenarts Cadeaukaart. 
Deze kaart is in feite een betaalpas die alleen bij dierenartsen, aangesloten bij “de Goede Dierenarts”, als betaalmiddel is te gebruiken.
U schaft hem aan voor 3 euro en kunt hem vervolgens online bijladen tot een door u gewenst bedrag. Zo kan de eigenaar deze betaalpas gebruiken om de rekening van de dierenarts te betalen voor zover er voldoende saldo op staat. 
Misschien een leuk idee voor Sinterklaas of Kerstmis?

Grote uitbraak van Leptospirose in België
Tijdens een hardloopwedstrijd afgelopen zomer over zwaar terrein, waarbij de deelnemers ook door modderpoelen moesten zwoegen, zijn 2400 mensen besmet geraakt met Leptospiren. Meerdere personen zijn op de Intensive Care beland en alle patiënten zijn behandeld met antibiotica.
In Valburg zijn afgelopen zomer in een meertje waar veel mensen hun hond lieten zwemmen, diverse honden ernstig ziek geworden door Leptospirose.
Leptospiren zijn spiraalvormige bacteriën die het lichaam kunnen binnendringen via slijmvliezen en via wondjes. Vervolgens gaan ze zich explosief vermeerderen en geven ernstige schade aan bloedvaten, lever en nieren. Leptospirose, zo wordt de ziekte genoemd, is levensbedreigend, voor mensen maar ook voor veel dieren. Dieren (en mensen) die de ziekte overleven, kunnen nog lange tijd bacteriën uitscheiden via de urine. 
Er zijn verschillende stammen van Leptospiren, zoals Leptospira Icterohaemorragiae (dit is de meest bekende, want de ziekte veroorzaakt door deze bacterie wordt in de volksmond Ziekte van Weil genoemd), Leptospira bratislava, Leptospira grippotyphosa, Leptospira canicola en Leptospira australis). 
Ratten zijn de meest voorkomende dragers van deze bacterie, maar ook veldmuizen, woelmuizen, muskusratten, honden, etc. kunnen de bacterie via de urine uitscheiden en zo andere dieren of mensen besmetten.

De meeste honden worden gevaccineerd tegen Leptospirose, maar helaas laat niet iedereen zijn of haar hond vaccineren. Men neemt dan het risico dat de hond, maar ook de eigenaar zelf of iemand anders in het gezin, de besmetting oploopt. Recent heeft iemand de ziekte in Cothen opgelopen als gevolg van de aankoop van een rat in een dierenwinkel. 
Na het stellen van de diagnose heeft de GGD een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de desbetreffende rat en er zijn maatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen.
Mensen en honden kunnen de ziekte oplopen door contact met oppervlaktewater waarin ratten of andere knaagdieren geürineerd hebben.
Maar mensen kunnen de infectie ook oplopen door contact met urine van hun eigen hond als die besmet is. Vissers, muskusrattenvangers en dergelijke lopen meer risico op besmetting en laatstgenoemden laten zich vaak voorbehoedend vaccineren.

MRSA bij honden?
Zodra er een Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) wordt vastgesteld bij een mens, dan wordt onderzocht waar de desbetreffende persoon die opgelopen zou kunnen hebben. Meestal wordt deze bacterie in een ziekenhuis in het buitenland opgedaan. Soms wijst men de hond aan als mogelijke infectiebron.
Het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum in Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de relatie hond/mens/MRSA. Uit dit onderzoek is gebleken dat, als monsters afgenomen van een hond positief waren op MRSA, deze positieve kweek vrijwel altijd veroorzaakt wordt door een overdracht van iemand uit het gezin naar de hond toe en nooit andersom.
Staphylococcus aureus is geen hondenbacterie. Hij voelt zich niet thuis bij honden en sterft snel af. Honden hebben andere Staphylococcen en die kunnen soms ook Methicilline-resistent zijn, maar deze bacteriën infecteren weer moeilijk mensen. 
In ieder geval een geruststellend idee!

Heeft uw hond ook last van vuurwerkangst?
Het is misschien nog vroeg om er nu al over te beginnen, maar u kunt problemen rond de jaarwisseling voorkomen door nu al maatregelen te treffen. Als uw hond last heeft van vuurwerkangst, dan kunt u hem of haar daarvan af helpen door gebruik te maken van de CD Vuurwerkangst van Hondenschool Tinley. Deze kunt u ook bij ons aanschaffen.
Door het geluid van vuurwerk af te laten spelen, aanvankelijk met een heel laag geluidsvolume en geleidelijk opbouwend, kunt u uw hond laten wennen aan de knallen. Er is ook een duidelijke gebruiksinstructie aanwezig om u te helpen om de CD om goed te gebruiken.

Verder is het mogelijk om gebruik te maken van feromonen (geurstoffen) die kalmerend werken voor honden. Er zijn producten verkrijgbaar in de vorm van een verdamper, een spray of een halsband. 
Verder kunt u Zylkene capsules door het eten geven. Dit middel is verkrijgbaar bij dierenartsen (zonder recept). Zylkene bevat een melkeiwitbestanddeel dat een affiniteit heeft voor receptoren in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van angst (deze receptoren kunnen ook geblokkeerd worden door het middel Valium dat veel door mensen met o.a. angststoornissen wordt gebruikt). 
Zylkene is geen geregistreerd diergeneesmiddel, maar er is wel wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid. Het heeft geen bijwerkingen. 
Ook wij hebben goede ervaringen met Zylkene, maar het werkt niet zo sterk als echte kalmeringsmiddelen die wij als dierenarts voorschrijven. De werkzaamheid van Zylkene lijkt beter als er al enkele weken voorafgaande aan de jaarwisseling mee gestart wordt.

Orbiloc Safety Light
In het donker is het belangrijk dat uw hond (of kat) goed gezien wordt door het verkeer. Er zijn tal van lampjes, reflectoren e.d. op de markt. 
De bij ons verkrijgbare Orbiloc Veiligheidslamp onderscheidt zich bijzonder vanwege de lange werkingsduur (een batterij is voldoende voor de hele winter), is shock- en waterproof en de werkzaamheid wordt 3 jaar lang gegarandeerd. 
De lamp is in verschillende kleuren verkrijgbaar en u kunt hem continu laten branden of laten knipperen. De Orbiloc Veiligheidslamp wordt gebruikt door het Amerikaanse leger, o.a. tijdens duiksessies in diep water. 
Kiest u voor veiligheid en kwaliteit? Kies dan de Orbiloc Safety Light!.