Nieuwsbrief mei 2018

Even voorstellen…
Direct na Pinksteren, op 22 mei, begint Maaike Huyts haar afrondende stage voor haar dierenartsdiploma bij Dierenkliniek Duurstede. Zij zal 8 weken achter elkaar, steeds van maandag tot en met donderdag, onder begeleiding van één van onze dierenartsen, patiënten onderzoeken en behandelen. Zo zal ze veel praktijkervaring opdoen om helemaal klaar te zijn voor het werk in een dierenartsenpraktijk. Anderzijds hopen wij ook wat van haar te leren, want zij komt “vers van de pers”.

Het ondoorzichtige bos van vlooienbestrijdingsmiddelen
Dat vlooien effectief bestreden moeten worden, is algemeen geaccepteerd. Vlooien zijn niet alleen lastig en vies, ze kunnen ook bijdragen aan het overbrengen van ziektes bij mens en dier. Een probleem bij de vlooienbestrijding is de grote keus aan middelen en we weten inmiddels dat de effectiviteit, de werkingsduur en het gebruikersgemak nogal verschilt. Voor u zetten wij één en ander eens op een rijtje:

De spot-on preparaten (pipetten):
Er zijn zeer veel merken met vaak verschillende werkzame stoffen op de markt. De werkingsduur varieert van 4 weken tot 3 maanden afhankelijk van het middel. De snelheid waarmee de vlo wordt gedood verschilt ook behoorlijk. Sommige spot on preparaten hebben niet alleen een vlo dodend effect, maar doden ook in de leefomgeving kruipende vlooienlarven en/of maken vlooieneitjes steriel. Sommige van de spot on preparaten doden ook teken. Er zijn zelfs spot on preparaten die ook wormen kunnen afdrijven. Het is altijd erg belangrijk om spot on preparaten alleen te gebruiken voor de categorie dieren waarvoor ze bestemd zijn. Gebruik dus nooit een spot on preparaat die bestemd is voor honden bij katten. Deze kunnen voor katten zeer giftig zijn!

De vlooienbanden:
Tegenwoordig zijn er enkele merken goed werkzame vlooien/tekenbanden in de handel met een meestal lange werkingsduur. Een nadeel is echter dat in de loop van de periode de werkzaamheid toch geleidelijk terugloopt. En niet iedereen vindt het prettig om zijn huisdier een “giftige” band te laten dragen. Soms kan een huisdier niet goed tegen een vlooienband, omdat er een lokale huidreactie en/of een plaatselijke vachtverandering op kan treden. En katteneigenaren zijn vaak bang dat katten zich kunnen ophangen aan een vlooienbandje (de meeste vlooienbandjes voor katten hebben hiertegen tegenwoordig een beveiliging).

Tabletten:
Ook zijn er zeer effectieve tabletten verkrijgbaar tegen vlooien bij de dierenarts. Sommige zijn ook werkzaam tegen teken. Er zijn tabletten die een maand werkzaam zijn en er zijn zelfs tabletten die 3 maanden werkzaam zijn. Deze tabletten worden, vanwege hun zeer goede effectiviteit, steeds populairder. Ook voor gezinnen hebben tabletten het voordeel dat de ouders niet bang hoeven te zijn dat hun kinderen gif aan hun handen krijgen als ze het huisdier aaien.

Sprays:
Vlo-dodende sprays worden steeds minder populair, vanwege de steeds beter wordende alternatieven. Alleen de interieursprays worden nog wel eens gebruikt bij een vlooienplaag.

Nu zult u zich natuurlijk afvragen welk middel dan het beste is. Het is echter dierenartsen verboden om diergeneesmiddelen aan te prijzen door middel van een nieuwsbrief, een website of via advertenties. Onze assistentes kunnen u echter zeker verder helpen!

Bayer introduceert: de Tekenscanner App
De firma Bayer, een groot farmaceutisch bedrijf, heeft kort geleden de Tekenscanner App geïntroduceerd. Iedereen kan deze app downloaden uit de Apple- of Google playstore. Daarmee hebt u de mogelijkheid om, als u een teek hebt aangetroffen bij uw huisdier (of bij u zelf), die gratis te laten onderzoeken op overdraagbare ziektes, zoals Ziekte van Lyme. Dit onderzoek vindt plaats aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Voor nadere informatie: zie http://qr.bayer.nl/tekenscanner

Dierenkliniek Duurstede bezocht het congres: De Voorjaarsdagen
Jenneke, Nathalie en Hans zijn afgelopen maand naar Den Haag gegaan om daar het grootste dierenartsen- en paraveterinairencongres van Nederland te bezoeken. Zij volgden tal van lezingen en spraken veel standhouders van farmaceutische bedrijven, leveranciers van chirurgisch instrumentarium, softwareleveranciers etc. en natuurlijk ontmoetten zij ook veel collega’s. Het is altijd goed om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten op diergeneeskundig gebied en De Voorjaarsdagen is hiervoor een geweldig evenement.

Lelies zeer giftig voor katten!
Lelies worden steeds populairder om in huis te halen als bloemen of als planten. Deze lelies zijn echter zeer giftig voor katten. Het opeten van een blaadje, een bloem of wat stuifmeel kan al ernstig nierfalen veroorzaken bij katten. Vrijwel altijd komen die katten hieraan te overlijden. Alleen een langdurige periode van nierdialyse (alleen in het buitenland mogelijk) kan levensreddend zijn. Ons advies dus aan katteneigenaren: haal geen lelies in huis!

27 mei: Dag van de Hond
Op zondag 27 mei worden in heel Nederland tal van activiteiten met honden georganiseerd. De Dag van de Hond is een initiatief van de Raad van Beheer, de belangrijkste overkoepelende organisatie voor rashonden. Er zijn op die dag tal van activiteiten en demonstraties van en met honden. Hebt u interesse? Bezoek dan: www.dagvandehond.nl

Oververhitting bij honden
Ieder jaar komen weer honden te overlijden, doordat ze achter gelaten zijn in de auto terwijl de zon schijnt. De temperatuur in de auto kan in de zon enorm oplopen. Het (deels) open zetten van een raam werkt zeker niet afdoende. Reeds na 10 minuten kan een opgesloten hond in ernstige problemen komen en even later zal die in coma raken en komen te overlijden. Laat dus uw hond overdag nooit achter in de auto.

Honden die gerekend worden tot de brachycephale (kortschedelige) honden, zoals bulldoggen, boxers, mopshondjes en dergelijke, kunnen ook gemakkelijk last krijgen van oververhitting. Dat komt doordat deze honden de warmte moeilijker kwijt kunnen door hijgen. Uiteindelijk kunnen ze zelfs stikken, doordat ze, in een poging om zoveel mogelijk hun warmte kwijt te raken, zodanig proberen te hijgen dat hun voorste luchtwegen als het ware dicht gezogen worden. Het is dus belangrijk dat deze rassen, bij warm weer, de warmte goed kunnen vermijden. Verder is overmatige inspanning, zeker voor deze rassen, bij warm weer sterk af te raden.

Myxomatose bij konijnen
In de loop van de zomer zien we vaak konijnen die getroffen zijn door de ziekte Myxomatose. Dit is een virusziekte waardoor konijnen zwellingen aan de kop, vooral rondom de ogen krijgen en de konijnen worden ernstig ziek. Uiteindelijk komen ze meestal te overlijden aan een longontsteking. Deze ziekte is nauwelijks te genezen, maar hij is goed te voorkomen door een jaarlijkse vaccinatie. Hebt u uw konijn nog niet laten enten? Wacht dan niet langer en kom ermee naar onze dierenkliniek!