Nieuwsbrief juni 2018

Privacy-wetgeving aangescherpt
Iedereen heeft het natuurlijk wel gemerkt: er is nieuwe wetgeving om de privé-gegevens van consumenten beter te beschermen (de AVG). U kunt er vanuit gaan dat wij uitsluitend de noodzakelijke gegevens van u opvragen en bewaren zolang als nodig is. Deze gegevens zullen wij niet delen met derden, tenzij dat absoluut noodzakelijk is en in dat geval hebben wij een verwerkersovereenkomst gesloten. Zo hebben wij een overeenkomst gesloten met onze software-leverancier, met de Raad van Beheer op Kynologisch gebied, etc. Wij sturen uitsluitend onze maandelijkse nieuwsbrief aan klanten die ons daar toestemming voor hebben gegeven. Bij doorverwijzing van patiënten gaan wij ervan uit dat u er mee akkoord gaat dat wij de patiëntenkaart deels of geheel doorsturen naar de desbetreffende behandelaar. Soms verzoekt een dierziektekostenverzekeraar ons om een patiëntenkaart door te sturen. Dat doen wij dan ook, omdat wij ervan uit gaan dat u daartoe toestemming hebt gegeven. Dat is namelijk een eis die iedere dierziektekostenverzekeraar stelt bij het afsluiten van een polis. Dierenkliniek Duurstede levert soms ook gegevens aan via Petscan aan een databank waarin gegevens van erfelijke afwijkingen van honden en katten worden opgeslagen. De bedoeling hiervan is dat we erfelijke (ras)afwijkingen geleidelijk gaan terugdringen. Deze gegevens zijn echter geanonimiseerd.

Afspraakconsulten bij Dierenkliniek Duurstede kunt u nu Online regelen!
Zoals bekend kunt u zonder afspraak onze dierenartsen consulteren tijdens de inloopspreekuren. Steeds meer cliënten willen echter liever een tijdstip buiten het inloopspreekuur afspreken om zo op een rustig tijdstip geholpen te kunnen worden. Het tarief voor een afspraakconsult is hetzelfde voor die tijdens het inloopspreekuur, dus dat is geen drempel meer voor het maken van een afspraak. Afspraken voor het consulteren van de dierenarts kunt u telefonisch maken, maar nu ook via onze website: www.dierenkliniekduurstede.nl/contact

Via deze link kunt u uw afspraken plannen op de volgende dag tot uiterlijk 14 dagen later, tussen 11.00 en 16.00 uur. Voor operaties of voor afspraken op een ander tijdstip, kunt u beter even bellen naar de dierenkliniek: 0343 577268.
Nadat u online een afspraak hebt gemaakt, ontvangt u van ons een bevestigingsemail.

De Vakantie APK
Op onze balie vind u de Vakantie APK. Dit is een folder, uitgegeven door MSD Animal Health, met veel adviezen voor honden- en katteneigenaren voor de vakantieperiode. Niet alleen voor vakantiegangers die hun huisdier mee op reis nemen, maar ook voor de thuisblijvers en voor de pensiongasten. Achter in de folder staat een overzichtelijke checklist, maar het lettertype is wel klein, vooral voor de ouderen onder ons……

Vaccinatieactie Stichting DIO 2018
Als u in de week van 11 t/m 17 juni uw huisdier bij Dierenkliniek Duurstede laat vaccineren, doneert Dierenkliniek Duurstede 2,50 euro aan DIO (Dierengeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking). Daarmee helpt u dieren en mensen In Malawi (Afrika).

Vliegenmadenziekte
Toch maar weer eens een waarschuwing in deze nieuwsbrief, want iedere zomer worden we er weer vaak mee geconfronteerd: Myiasis, beter bekend onder de naam: Vliegenmadenziekte. Deze ziekte zien we vooral bij schapen en bij konijnen, maar in principe kan die bij alle dieren voorkomen. De ziekte wordt veroorzaakt door een vieze plek in de vacht (of in een klauw bij een koe met een stinkpoot of bij een schaap met Rotkreupel). Door de stinkende geur worden lijkvliegen aangetrokken (dat zijn die groenblauwe bromvliegen). Die zetten eitjes af op de stinkende plek die vervolgens binnen enkele dagen (soms binnen 24 uur al!) uitkomen. De larven (maden) voeden zich met weefselvocht en daartoe boren zij zich in de huid (of in het hoorn), waardoor de vieze plek een wond wordt en nog viezer wordt. Daardoor worden nog meer vliegen aangetrokken etc. Vervolgens dringen veel toxinen (gifstoffen) en bacteriën het lichaam binnen en uiteindelijk sterft het dier.

Konijnen die geen goede nachtkeutels produceren hebben vaak een vieze achterhand omdat de ontlasting in de wol blijft hangen. Dat is dan een aantrekkingsbron voor vliegen. Schapen met diarree hebben vaak ook een bevuilde achterhand, maar ze kunnen de ziekte ook oplopen doordat regenwater bij sommige schapen lang in de wol blijft staan waardoor er een soort broei ontstaat. Dat trekt dan ook weer vliegen aan.

Schapenhouders selecteren hun schapen vaak op wolkwaliteit waardoor ze minder gevoelig worden voor de ziekte. Verder kunnen ze madendodende middelen gebruiken om de ziekte te voorkomen of te genezen. Ook het tijdig scheren van de wol is een goede maatregel. Voor konijnen zijn er ook middelen verkrijgbaar die de maden kunnen doden. Verder is een goede hygiëne belangrijk en vaak is met een goede voeding te voorkomen dat er verkeerde nachtkeutels worden geproduceerd. Ook is het mogelijk om te voorkomen dat vliegen de konijnen kunnen bereiken door horrengaas voor de hokken te bevestigen.

Hondenziekte komt weer vaker voor
Wij hebben het zelf nog niet gezien, maar er komen meldingen van dierenartsen dat er Hondenziekte heerst in Noord-Brabant. Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het mazelenvirus bij mensen. Het veroorzaakt vooral longontsteking en/of ontsteking in de hersenen, met vaak ook ontsteking van de oogslijmvliezen. De ziekte is niet alleen besmettelijk voor honden, maar ook voor fretten, vossen, wolven, marters en dergelijke. Het sterftepercentage ligt erg hoog en dieren die overleven houden soms levenslang afwijkingen over, zoals sterk afwijkende zoolkussens (Hard pad Disease). Dankzij de vaccinaties komt Hondenziekte weinig meer voor, maar het virus ligt toch op de loer om toe te slaan. Vooral illegale importen van pups vanuit het buitenland vormen een groot risico voor insleep. Ons advies luidt dan ook: laat uw hond jaarlijks vaccineren! Daarmee beschermt u uw huisdier effectief tegen niet alleen Hondenziekte, maar ook Leptospirose, Hepatitis en Parvovirose.

Padden, wespen, hommels en bijen
Af en toe worden we geconfronteerd met een kat die plotseling hevig kwijlend, vaak met grote ogen (wijde pupillen) het huis komt binnen rennen. Het baasje schrikt dan ook en belt gelijk de dierenarts. Vaak is de oorzaak dan een insectensteek. Katten zijn natuurlijk echte jagers en proberen ook wel eens een hommel of een ander insect te vangen. Die is daar niet van gediend en die zal dan zijn angel gebruiken om zijn belager af te schrikken. Maar ook padden kunnen een soortgelijke reactie veroorzaken bij vooral katten. Padden scheiden een bitter smakende stof af en daardoor kunnen katten enorm gaan kwijlen. Veelal stopt dat kwijlen in de loop van ongeveer een uurtje. Je kan dus even afwachten, maar als je kat benauwd lijkt, dan is het toch verstandig om direct een dierenarts te consulteren.

Is dat wat voor u? de Afrikaanse Witbuikegel
Europese egels komen in de natuur veel voor. Ze zijn beschermd en niemand mag ze als huisdier houden. De Afrikaanse Witbuikegel mag wel als huisdier gehouden worden. Hij is wat kleiner dan een gewone egel (tot 600 gram). Egels zijn vooral insectenecters. Als voeding kun je het beste standaard egelvoer geven, maar droge kattenbrokjes mag ook, mits het niet meer dan 20 procent vet bevat. Verder mag gekookt ei, wat fruit of groente (wortel, tomaat, banaan of gekookte wortel) er bij gegeven worden. Ze hebben een ruim verblijf nodig en omdat het solitair levende dieren zijn, kunnen ze als eenling huisdier gehouden worden. Bent u benieuwd geworden? Bezoek dan ook eens www.licg.nl. Deze website geeft u objectieve informatie over alle mogelijke huisdieren.