Nieuwsbrief juni 2016

Denise 1 juli a.s. 20 jaren trouwe dienst!
Onze assistente Denise viert 1 juli a.s. het feit dat ze 20 jaar in dienst is als dierenartsassistente/ paraveterinair bij Dierenkliniek Duurstede. Daarmee is zij de assistente die het langst werkzaam is als assistente in onze dierenkliniek sinds mensenheugenis! Toch wel een feestje waard!

Nieuwe website
Dierenkliniek Duurstede heeft al vele jaren een website die veel bezocht wordt door klanten en door niet-klanten. Echter de lay-out was nodig aan verfrissing toe en ten tijde van het verschijnen van deze nieuwsbrief is de nieuwe website mogelijk al online!
Het doel van de website is het snel kunnen vinden van belangrijke informatie zoals telefoonnummer, adres, spreekuurtijden en dergelijke.
De website is nu ook smartphone-vriendelijk gemaakt. Een ander belangrijk doel van de website is het verstrekken van informatie over onze medewerkers, over producten en over onze outillage en natuurlijk ook onze mogelijkheden van dienstverlening.
Ook interessante informatie over tal van ziektes, voeding, voortplanting en voorkoming ervan bij dieren kunt u op de website vinden.
Om een en ander snel te vinden is er een zoekfunctie.
Wij denken zelf dat één en ander goed is gelukt. Maar wij staan graag open voor feedback!
De webmaster, die deze website grotendeels gebouwd heeft, is onze eigen assistente Nathalie, die hiervoor een speciale opleiding heeft gevolgd.
Onze website wordt maandelijks en zonodig nog vaker, aangepast naar uw wensen en afhankelijk van de actualiteiten!
Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk dan binnenkort nog eens op www.dierenkliniekduurstede.nl

Vakantieplannen? Neem tijdig maatregelen!
Gaat uw huisdier mee op vakantie? En gaat u naar het buitenland? Dan is het belangrijk om tijdig maatregelen te treffen.
Er zijn altijd verplichtingen voor honden, katten en fretten. Ze moeten een identificatiechip hebben en u dient het bijbehorende EU-dierenpaspoort mee te nemen.
Minimaal 3 weken voor vertrek dienen deze dieren te zijn gevaccineerd tegen Rabiës (Hondsdolheid). De geldigheidsduur van die vaccinatie wordt in het EU-dierenpaspoort vermeld. Sommige landen stellen aanvullende eisen.
Onze assistentes kunnen u daarover informeren.

Verder is het belangrijk om maatregelen te treffen tegen ziekten die in het buitenland veel voorkomen en in ons land niet of nauwelijks. Wij kunnen u daarover informeren. Ook op onze website kunt u veel informatie hierover vinden!
Gaat uw hond mee in het vliegtuig? Geef dan geen kalmeringsmiddelen! De meeste luchtvaart-maatschappijen verbieden dat! Soms kunnen ernstige bijverschijnselen optreden als gevolg van de grote hoogte.
Blijft uw huisdier thuis? Regel dan tijdig een oppas. Of maak tijdig een afspraak bij het dierenpension! Voor opname in een dierenpension zijn de nodige vaccinaties verplicht en tegen Besmettelijke Hondenhoest (vroeger Kennelhoest genoemd) en tegen de bacterie-vorm van Niesziekte bij katten van harte aanbevolen. Veel pensions stellen ook deze vaccinaties verplicht! Vlooienplagen in huis worden meestal gezien op het moment van thuiskomst na vakantie. De oorzaak ligt dan in de aanwezigheid van grote aantallen vlooienpopjes die allemaal in de loop van de vakantieperiode gerijpt zijn en op het moment dat er leven in huis komt allemaal tegelijkertijd uitkomen.
Vlooienplagen kunt u voorkomen door liefst het hele jaar, maar zeker enkele maanden voorafgaande de vakantie, uw huisdieren te beschermen met een goed vlooienbestrijdingsmiddel. Onze assistentes kunnen u hierover informeren!

Op vakantie in het buitenland
In het buitenland en vooral buiten de Europese Unie is de cultuur vaak totaal anders dan wij in Nederland gewend zijn. Dat betekent dat de omgang met huisdieren ook heel anders is.
Menig toerist, vertederd door het aanzien van een zielig zwerfhondje, besluit om dat mee naar huis te nemen. Bedenk dan wel dat u een levensgroot (voor u zelf en voor andere mensen!) risico neemt en bovendien waarschijnlijk regels overtreedt.
Immers ook voor deze dieren geldt een vaccinatieplicht tegen Rabiës (minimaal 3 weken voor import) en de minimale leeftijd voor deze vaccinatie is 12 weken. Dit betekent dat pups (of kittens) jonger dan 15 weken het land niet in mogen!
Er zijn ook instanties in het buitenland die zwerfdieren opvangen, verzorgen, laten vaccineren en vervolgens ter adoptie aanbieden. Bedenk dan dat ook deze dieren niet helemaal vrij zijn van risico. Honden uit het zuiden van Europa en Azië kunnen ziekten als Leishmaniasis en Ehrlichiosis onder de leden hebben. Vraag dus minimaal een recente testuitslag op deze ziektes! Maar een negatieve testuitslag sluit deze ziektes helaas niet voor 100 % uit!
Ons advies is eigenlijk: neem geen zwerfdieren mee vanuit het buitenland. Als u toch iets goeds wil doen, doneer dan liever een geldbedrag aan een bonafide zwerfdierenopvang.

Konijnensterfte in Wijk bij Duurstede als gevolg van het RHD-virus type II
Inmiddels hebben wij ook meldingen gekregen van plotselinge konijnensterfte in Wijk bij Duurstede. Bij minstens één konijn is vastgesteld dat het gestorven is door het RHD-virus type II. Het normale vaccin biedt hier geen bescherming tegen. De verkrijgbaarheid van het vaccin dat wel werkzaam is tegen het type II virus is wat problematisch. We hopen 7 juni weer nieuw vaccin ter beschikking te hebben.
Het vaccinatieschema is een tweemalige vaccinatie met 5 weken tussentijd. Daarna een herhalingsvaccinatie ieder half jaar om de bescherming op peil te houden.

Oververhitting door achterlating in de auto
Het blijft een jaarlijks terugkerend thema: oververhitting van honden door het achterlaten in de auto. In de zomer kunnen de temperaturen in de stilstaande auto zeer snel levensgevaarlijk stijgen. Ieder jaar weer komen honden hieraan te overlijden.
Laat uw viervoeter dus niet alleen achter in de auto, ook al is het voor slechts 5 minuten.
Het deels openzetten van de raampjes helpt maar half en het plaatsen van de auto in de schaduw is natuurlijk wel een goede zaak, maar de zon verandert ook van positie en daarmee de schaduw van de boom.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee!