Nieuwsbrief juli 2017

Vaccinatie-actie
Zoals u in de vorige nieuwsbrief hebt kunnen lezen, heeft Dierenkliniek Duurstede meegedaan aan de vaccinatiecampagne van de Stichting Dierenartsen in Ontwikkelingssamenwerking om geld te genereren voor hun project in Malawi (Afrika). Deze campagne hield in dat voor iedere patiënt die in de week van 12 tot en met 16 juni is gevaccineerd, een bedrag van 2,50 euro door de dierenartsenpraktijken die meegedaan hebben aan deze campagne, wordt afgedragen. De opbrengst die Dierenkliniek Duurstede heeft opgehaald, mede dankzij de klanten die in die week hun huisdier hebben laten vaccineren, bedroeg 125 euro.  Het totaalbedrag dat de Stichting op deze manier heeft binnengehaald, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Vakantieperiode
Dierenkliniek Duurstede blijft gedurende de vakantieperiode gewoon geopend. Ook buiten de openingstijden blijven we, zoals gebruikelijk, bereikbaar voor spoedgevallen. Dierenarts Monique van Paassen is afwezig van 24 juli t/m 11 augustus. Dierenarts Hans Sickmann is afwezig van 12 augustus t/m 31 augustus. Voor de genoemde periodes zijn we nog op zoek naar een waarnemend dierenarts.

Eikenprocessierupsen gesignaleerd
De eikenprocessierupsen zijn gemeld in verschillende gebieden langs de Utrechtse Heuvelrug.  Deze rupsen  zijn berucht vanwege hun brandhaartjes die vervelende huidirritaties kunnen geven bij wandelaars en fietsers. Maar deze rupsen kunnen levensgevaarlijk zijn voor dieren als die per ongeluk een flinke hap nemen van deze rupsen die bijvoorbeeld op de grond zijn gevallen.  Er kunnen dan ernstige ontstekingen in mond en slokdarm ontstaan en er zijn gevallen beschreven bij paarden, koeien en honden met dodelijke afloop.  Eikenprocessierupsen leven, zoals de naam al zegt, op eiken en daar kunnen ze in zeer grote aantallen op de stam of op de takken bij elkaar zitten of in lange files achter elkaar kruipen.  Als u nesten met eikenprocessierupsen ziet, dan is het verstandig om de gemeente te waarschuwen. Die kan eventueel besluiten om bestrijdingsmaatregelen te treffen.

Blauwalgen 
Blauwalgen zijn in feite bacteriën die in warm oppervlaktewater zich snel kunnen vermeerderen. Deze bacteriën zijn giftig voor mens en dier. Vooral stilstaand water kan een groot risico zijn. Vanwege het warme weer de laatste weken zijn er weer veel blauwalgen. U kunt ze herkennen aan groenblauwe, olie-achtige vlekken die op het water drijven. Ziet u die? Laat uw hond daar dan niet zwemmen!

Vakantiefolders
De firma MSD (de fabrikant van o.a. vaccins) heeft een informatieve folder ontwikkeld met tal van tips voor op vakantie gaande diereneigenaren. U kunt deze folder gratis afhalen bij Dierenkliniek Duurstede!

Rode bloedluis bij vogels
Bij vogels, en dan vooral bij kippen, komt een parasiet voor die leeft in kieren en spleten in de vogelhokken. Het is een mijt die met het blote oog net zichtbaar is. Hij leeft van vogelbloed en hij valt de vogels in de nacht aan. Hij zuigt dan zoveel bloed op dat hij van kleur verandert; van wit naar rood. De kippen vertonen onrust door jeuk in de nacht en kunnen ernstige bloedarmoede ontwikkelen. Deze mijt wordt Rode bloedluis genoemd. De wetenschappelijke benaming luidt:Dermanyssus gallinarum.  Maar ook mensen en paarden kunnen last hebben van deze rode bloedluis, want die vergist zich gemakkelijk en probeert dan ook bloed bij mensen en paarden te zuigen. Bij mensen ontstaan hierdoor rode, jeukende pukkels. Paarden die op stal staan, kunnen gedurende de nacht onrustig worden doordat ze veel jeuk hebben. Dus als u kippen in de paardenstal hebt lopen en de paarden vertonen gedurende de nacht jeukverschijnselen, dan moet gedacht worden aan de Rode Bloedluis! Er is een geregistreerd bestrijdingsmiddel beschikbaar, speciaal voor de bestrijding van deze parasiet.  Dat is via dierenartsen verkrijgbaar.

Teken en vlooien
In de zomer zijn teken en vlooien weer erg actief en de voortplantingssnelheid is hoog. Een effectieve bestrijding is noodzakelijk om ongerief en ziekte te voorkomen. Zoals bekend kunnen deze parasieten ook ziektes overbrengen. Er is veel verschil in effectiviteit van de beschikbare bestrijdingsmiddelen. Onze assistentes kunnen u hierover informeren.

Vogelopvangcentra overvol
Regelmatig worden er vogels uit de natuur bij onze dierenkliniek aangeboden. Dat betreft meestal  jonge vogels die nog niet kunnen vliegen, maar ook veel gewonde, volwassen vogels. De dierenarts onderzoekt dan altijd of de vogel gemakkelijk te revalideren is en tot voor kort werd die dan (meestal door de dierenambulance) naar een vogelopvangcentrum gebracht. Helaas kampen de vogelopvangcentra met onvoldoende capaciteit en staan wij voor een dilemma: de vogels zelf ophokken en revalideren, in laten slapen of los laten in de hoop dat die het toch overleeft. Dierenkliniek Duurstede heeft echter geen opnamemogelijkheden voor wilde vogels en dat geldt voor de meeste dierenartsenpraktijken. Wij hopen dus dat er in Wijk bij Duurstede of omgeving iemand zich geroepen voelt om een vogelopvangcentrum op te zetten.  Wij willen er graag bij helpen!

Katten-aids 
Bij katten komt een virus voor dat verwant is aan het AIDS-virus bij mensen en soortgelijke ziekteverschijnselen veroorzaakt. Het virus draagt de naam: Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV), analoog aan het HIV-virus dat bij mensen voorkomt. Katten kunnen elkaar besmetten tijdens de paring en tijdens gevechten (bloed op bloed contact). Eenmaal besmet betekent levenslang besmet. Ook kittens die geboren worden uit een poes die besmet is met FIV zijn vrijwel altijd besmet. Bestrijding van het virus is vooral gericht op de preventie van besmetting. Neutralisatie (castratie) van poezen en katers is de manier om de kans op infectie sterk te verkleinen.  Liefst op jonge leeftijd (ca een half jaar). Het continu binnen houden van uw kat is ook een goede manier om infectie te voorkomen. FIV is gelukkig niet overdraagbaar naar mensen.