Nieuwsbrief juli 2016

Even voorstellen…
Maandag 4 juli begint studente diergeneeskunde Anouk Overbeek haar externe stage bij Dierenkliniek Duurstede. Deze stage duurt 8 weken (steeds van maandag tot en met donderdag). De externe stage is bedoeld om studenten in de eindfase van hun studie voor te bereiden op de diergeneeskundige praktijk.  Het kan dus zijn dat u de komende tijd geholpen wordt door Anouk (onder supervisie van een ervaren dierenarts natuurlijk).

Mededelingen i.v.m. de zomervakantie
Dierenarts Monique van Paassen is afwezig van 22 juli tot en met 7 augustus. Dierenarts Hans Sickmann is afwezig van 8 augustus tot en met 26 augustus. In de genoemde periode zal waarnemend dierenarts Kristen Kronenburg onze gelederen versterken. Zoals u gewend bent zal Dierenkliniek Duurstede dus normaal geopend zijn en buiten de openingstijden is er altijd een dierenarts beschikbaar voor spoedgevallen!

Nieuw in ons assortiment:
Voor honden bestaat er al sinds enige tijd een pil tegen vlooien en teken die 3 maanden werkzaam is. Kort geleden heeft de fabrikant van dit middel een spot on preparaat voor katten op de markt gebracht met dezelfde werkzame stof. Na gebruik van dit middel is de kat 3 maanden lang beschermd tegen vlooien en teken. De dragervloeistof verdampt snel, dus er blijft geen vieze plek achter in de vacht. Dit middel is uitsluitend verkrijgbaar bij dierenartsenpraktijken. Tip: herinner uzelf aan een nieuwe behandeling door een herinnering in uw google-agenda te plaatsen!

Vliegenmadenziekte ligt weer op de loer
Vooral konijnen en schapen kunnen slachtoffer worden van Myiasis (Vliegenmadenziekte). Dat wordt veroorzaakt doordat bevuilde vachtdelen (meestal rondom de anus) een aantrekkingsbron zijn voor kadavervliegen (groenblauw glanzende bromvliegen) die ter plaatse eitjes afzetten. Die eitjes komen korte tijd later (soms al na 24 uur) uit en de larven (maden genoemd) gaan zich voeden met lichaamsvocht door gaatjes te boren in de huid.
Zo ontstaat er een grote stinkende wond, die nog meer vliegen aantrekt, etc. Uiteindelijk gaat het getroffen dier, indien er niet tijdig wordt ingegrepen, dood.
Vliegenmadenziekte is te voorkomen door er voor te zorgen dat de ontlasting stevig blijft. Dieetmaatregelen kunnen daar bij helpen.
Bij lammeren is een goede ontwormingsstrategie belangrijk. Het scheren van schapen helpt ook mee om bevuiling van de achterhand te voorkomen. Verder zijn er middelen in de handel die de ontwikkeling van vliegenmaden kunnen voorkomen. Daarvoor kunt u bij de dierenkliniek terecht.
Ook voor konijnen zijn er spot-on preparaten die meehelpen om Vliegenmadenziekte te voorkomen. Een andere methode is de bevestiging van horrengaas voor het konijnenhok om de vliegen buiten het hok te houden.
Verder is het natuurlijk mogelijk om dagelijks uw konijn te controleren of de achterhand goed schoon is en zo niet dan direct te reinigen.
Ook het minimaal wekelijks verschonen van het hok helpt mee om uw konijn schoon te houden!
Heeft uw konijn Vliegenmadenziekte? Dan dient direct de dierenarts geconsulteerd te worden!

Dit jaar veel slakken
Het is een slakkenjaar! Grote aantallen slakken kruipen over de trottoirs en veel mensen klagen over slakkenvraat aan hun (tuin)planten. Slakken zijn ook tussengastheer voor longwormen bij honden (de Angiostrongylus vasorum) en bij katten (de Aerulostrongulus abstrusus).
Infectie hiervan kan worden aangetoond door speciaal faecesonderzoek (liefst van drie opeenvolgende dagen verzameld, zo vers mogelijk).
Longwormen bij honden kan hoestklachten, benauwdheid en bloedingen (bijvoorbeeld in het oog) veroorzaken.  Indien u uw huisdier trouw iedere 3 maanden ontwormt met het goede ontwormingsmiddel, dan is de kans op problemen zeer klein.
De meeste ontwormingsmiddelen zijn helaas niet werkzaam tegen longwormen. Vraag dus na bij onze assistentes!
Slakkenverdelingsmiddelen bevatten vaak het middel Metaldehyde. Dit middel is zeer giftig! Berg het dus op een veilige, voor kinderen en dieren onbereikbare plaats op en lees de gebruiksaanwijzing goed door!

Reptielen vaak drager van Salmonella-bacteriën.
Veel reptielen die als huisdier gehouden worden blijken drager te zijn van Salmonella-bacteriën. Er zijn meerdere ziektegevallen bij mensen beschreven die via een reptiel zoals bijvoorbeeld hun schildpad waren geïnfecteerd.
Reptielen gekocht in de dierenwinkel bleken vaker besmet met Salmonella-bacteriën dan in het wild gevangen reptielen.
Hygiënische maatregelen zoals het goed handen wassen na het hanteren van de reptielen of hun prooivoedsel , het dragen van plastic handschoenen tijdens het reinigen van de terraria, etc. kunnen infectie voorkomen.

Specific diervoeders
De fabrikant Dechra produceert veel diergeneesmiddelen en daarnaast een diervoedermerk dat uitsluitend via dierenartsen wordt verkocht onder de naam Specific.
Er wordt voor dit merk geen of nauwelijks reclame gemaakt. Daardoor is de prijs-kwaliteit verhouding heel gunstig gehouden. De smakelijkheid en de verteerbaarheid zijn uitstekend.
De grondstoffen die in het voer zijn verwerkt blijven altijd dezelfde en 5 % van de opbrengsten van het voer vloeien terug naar de zogenaamde “Circle of Good”. Daarmee bedoelt de fabrikant dat dit geld gebruikt wordt ter ondersteuning van het milieu en dan vooral van de oceanen.
Meer informatie over dit voer? Bezoek dan www.specific-diets.com.
Ook bij Dierenkliniek Duurstede is dit voer verkrijgbaar. U als klant van Dierenkliniek Duurstede hebt recht op een korting via een stempelkaart. De assistentes kunnen u hierover informeren!

Kortingskaarten van Doc & Booff tijdelijk bij Dierenkliniek Duurstede verkrijgbaar
Dierenkliniek Duurstede heeft geen eigen online-shop, maar via de website kunt u zich wel laten doorlinken naar de webshop van de dierenartsen www.docbooff.nl.
Hier vindt u een groot arsenaal aan dierverzorgingsproducten, manden, krabpalen, dierhokken, diervoeders etc. etc.
Bij Dierenkliniek Duurstede kunt u, zolang de voorraad strekt, een kortingsbon van 15 % halen, waarmee u recht hebt op deze korting bij iedere eerste aankoop bij Doc & Booff.
Loop dus even binnen bij Dierenkliniek Duurstede voordat u uw bestelling  bij Doc & Booff plaatst!