Nieuwsbrief februari 2018

Februari: Maand van het gebit
De maand februari staat in het teken van het gebit. Een belangrijke pijler voor de gezondheid van dieren is de gezondheid van hun gebit. Ontstekingen in de bek aan tandvlees of aan kieswortels maken een dier sluimerend ziek en soms kunnen bacteriën via dergelijke processen verder het lichaam binnendringen en op dat moment het dier levensbedreigend ziek maken. Dieren kunnen ook niet vertellen als ze kiespijn hebben. Daarom is een regelmatige gebitscontrole van levensbelang! In de maand februari kunt u het gebit van uw huisdier gratis laten controleren door onze paraveterinaire dierenartsassistentes. Zij hebben al veel ervaring met het verzorgen van gebitten en zij zijn speciaal hiervoor opgeleid. U kunt telefonisch een tijd afspreken voor deze gratis gebitscontrole!

Medewerkers van Dierenkliniek Duurstede hebben weer een reanimatiecursus gekregen
Op 6 januari hebben de dierenartsen en de assistentes weer instructie gekregen van beroepsinstructuur Reyer Geijtenbeek over de reanimatie van mensen. Deze keer niet alleen de reanimatie van volwassenen, maar ook van kinderen en van baby’s. Ook het gebruik van een AED werd geoefend. Na afloop ontvingen wij ons diploma hiervoor.

Even voorstellen:
Reeds in onze vorige nieuwsbrief vermeld: David van Reenen volgt zijn externe stage Diergeneeskunde bij Dierenkliniek Duurstede. Deze stage duurt 8 weken, iedere maandag tot en met donderdag. Hij hoopt hier de kneepjes van het vak te leren en wellicht leren wij ook wat van hem!

Help, mijn hond braakt!
Regelmatig wordt de dierenarts geconsulteerd voor honden met braakklachten. Vaak hebben die honden ook diarree. Tijdens het consult vraagt de dierenarts altijd naar de duur van de klachten en vervolgens doet hij/zij een lichamelijk onderzoek. Op die manier wordt de algehele toestand ingeschat en indien de toestand (nog) goed is, wordt een zogenaamde symptomatische therapie ingesteld.  Er is op dat moment nog geen reden tot nader onderzoek zoals bloedonderzoek. De therapie is gericht op het onderdrukken van de misselijkheid en daarmee het braken. Soms wordt tijdens het lichamelijk onderzoek een oorzaak gevonden, maar meestal niet. De meeste braakklachten zijn gelukkig van voorbijgaande aard. Daarom is een uitgebreid bloedonderzoek bij het eerste consult maar zelden nodig. Ook röntgenfoto’s, echografisch onderzoek of zelfs endoscopie, is gelukkig zelden nodig. Alleen als de algehele toestand slecht is, wordt bloedonderzoek gedaan of als de klachten, ondanks de symptomatische therapie, aanhouden, dan is verder onderzoek nodig. Soms is het een lange puzzeltocht die leidt tot de uiteindelijke diagnose. Dat vraagt in sommige gevallen nogal eens om geduld (en geld) bij de eigenaar, maar uiteindelijk zal dat geduld altijd worden beloond!

Hondenfokkers, opgelet: tarieven voor Heupdysplasie- en Elleboogdysplasie-onderzoek zijn verlaagd
Omdat wij tegenwoordig de door ons gemaakte röntgenfoto’s digitaal naar de Raad van Beheer verzenden, kunnen wij besparen op onze verzendkosten. Verder is het aantal opnames voor Elleboogdysplasie-onderzoek voor veel rassen verminderd van 4 naar 2 per elleboog. Daardoor hebben wij de tarieven voor deze onderzoeken nogal kunnen verlagen. De kosten voor de beoordeling van de röntgenfoto’s door de radioloog van de Raad van Beheer worden voortaan rechtstreeks met ons afgerekend. Een belangrijk voordeel van de digitale verzending, is dat de eigenaar/fokker ook veel sneller de uitslag binnenkrijgt!

Effectieve vlooienbestrijding: het hele jaar door!
De vlooienplagen zien we vooral in de nazomer en de herfst. Maar om ze te voorkomen dient u nu al te beginnen met een effectieve aanpak: Gebruik een vlooienmiddel dat vlooien in zeer korte tijd doodt of dat tevens de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo blokkeert. Helaas zijn er vlooienmiddelen in de handel die niet aan één van deze criteria voldoen. Bij Dierenkliniek Duurstede kunt u terecht voor advies.

Geriatrisch consult
Dieren die op leeftijd beginnen te komen, kunnen allerlei kwalen (zichtbaar of onzichtbaar) krijgen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun bejaarde dier aan een wat uitgebreider onderzoek te onderwerpen. Te denken valt, naast het normale lichamelijke onderzoek door de dierenarts, een bloedonderzoek en eventueel een echo van de buik en/of röntgenfoto’s van hart en longen. Ook een bloeddrukmeting bij oudere katten is zinvol, omdat we regelmatig geconfronteerd worden met de gevolgen van hoge bloeddruk, zoals nierfalen, blindheid en hersenbloedinkjes. Wilt u een uitgebreide gezondheidscheck van uw huisdier? Maak dan een afspraak! Dan kunnen we alle tijd en aandacht aan uw huisdier besteden.

Dierenkliniek Duurstede afhaalpunt voor www.voormijndier.nl
Wellicht ten overvloede: bij de webshop www.voormijndier.nl (vroeger Doc en Booff)  kunt u tal van kwaliteitsproducten voor uw huisdier(en) bestellen die u vervolgens gratis kunt afhalen bij Dierenkliniek Duurstede. De voordelen van het bestellen bij deze webshop voor u zijn: een zeer uitgebreid assortiment (o.a. diervoeders, vlooienbestrijdingsmiddelen, ontwormingsmiddelen, verzorgingsartikelen, manden en niet receptplichtige diergeneesmiddelen), scherpe prijzen, een deskundig panel die uw vragen kan beantwoorden, snelle en betrouwbare levering zonder bezorgkosten indien afgehaald bij de dierenkliniek (bestellingen boven 49,50 euro kunnen ook gratis thuis bezorgd worden).