Nieuwsbrief februari 2016

De vorst was ingevallen
Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief was de vorst dan toch eindelijk begonnen. 
Veel mensen vinden het leuk om de vogels in de tuin wat voeding te geven en water om te drinken. Dat laatste is tijdens vorst natuurlijk een probleem, omdat het snel bevriest. De oplossing hiervoor is: voeg wat suiker toe aan het water. Daardoor wordt het vriespunt van het water verlaagd. 
Voeg nooit keukenzout of antivriesmiddel toe aan drinkwater. Deze stoffen zijn beiden giftig! 
Zout water zal door de vogels geweigerd worden, maar antivriesmiddel (ethyleenglycol) smaakt zoetig en wordt dus wel gedronken. Dit middel is echter dermate giftig dat ook katten en andere huisdieren kunnen komen te overlijden als gevolg van acuut nierfalen na het drinken van antivries.

Tussenteeneczeem door pekel Door het gebruik van pekel op de straten, kunnen onze honden last krijgen van eczeem tussen de tenen. De huid tussen de tenen is dan roodverkleurd en jeukt erg. Tussenteeneczeem is vrij eenvoudig te voorkomen door steeds, bij thuiskomst na de wandeling, de voeten goed schoon te vegen met een handdoek. 
Heeft uw hond desalniettemin toch last gekregen van tussenteeneczeem? Ga dan naar de dierenarts!

Konijnensterfte door RHD-virus type II
In onze vorige nieuwsbrief maakten wij al melding van sterfte onder wilde en onder tamme konijnen, dat vermoedelijk wordt veroorzaakt door een RHD-virus type II. Inmiddels is dat door onderzoek bevestigd. 
Het gebruikelijke vaccin om konijnen te vaccineren tegen Myxomatose en tegen RHD helpt niet tegen deze stam. 
Tegen het RHD II virus bestaat er in het buitenland wel een vaccin, maar dat is verpakt in flesjes van 10 doseringen. Een vaccinatiecampagne, waarbij meerdere konijnen van verschillende eigenaren gelijktijdig gevaccineerd worden, verhoogt de kans op het verspreiden van het virus. Daarom hebben wij hiervoor niet gekozen. 
In maart verwachten we te beschikken over een 1-doserings verpakking van het vaccin. We kunnen vanaf dat moment de konijnen, die ons ter vaccinatie worden aangeboden, tevens met dit vaccin enten.

Heeft uw hond een slechte adem?
Stinkt uw hond erg uit de bek? Dan is er veelal sprake van een aandoening in de mondholte. De meest voorkomende oorzaak is overmatige tandplak en tandsteen. Soms is er sprake van een lipplooi-eczeem of een tumor in de bek. 
Het moge duidelijk zijn dat er dan diergeneeskundige hulp noodzakelijk is. Maar soms heeft een hond een puntgaaf gebit en geen andere afwijkingen, en toch stinkt die uit zijn bek. 
De oorzaak ligt dan vrijwel altijd in een kolonisatie van bacteriën achter in de keelholte of in het maagdarmkanaal die de vervelende stank afgeven. 
Nu is er eindelijk een oplossing voor dit probleem: de Cooldent snoepjes. Deze bevatten granaatappel (helpt tandsteen voorkomen), Inuline (om de activiteit van gezonde darmbacteriën te stimuleren) en Munt en Peterselie (hebben een ontgeurende werking).
De honden hebben reeds 5 minuten na inname een frisse adem die minimaal 1 uur aanhoudt. Bij dagelijks gebruik treedt er na één week een versterkte werking op. De Cooldent snoepjes zijn zonder recept bij Dierenkliniek Duurstede verkrijgbaar.

Nieuw in ons assortiment: Flexadin Advanced
Recent onderzoek naar behandeling van Osteo-artrose bij honden, waarbij de gewrichten ernstig verdikt en pijnlijk kunnen zijn, heeft aangetoond dat de toediening van collageen via de bek een activatie kan opwekken van de Peyerse Plaques (een soort lymfklierachtige orgaantjes in de darm).
Er ontstaat dan een immuunrespons die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen in de gewrichten sneller worden opgeruimd. Dit betekent een afname van de ontstekingsreactie en vermindering van de pijn.
De firma Vetoquinol heeft gebruik gemaakt van deze nieuwe wetenschap door de ontwikkeling van Flexadin advanced. Dit zijn smakelijke brokjes die dagelijks als traktatie aan uw hond gegeven kunnen worden. Deze brokjes bevatten intact collageen type II, Omega 3 vetzuren en Vitamine E. 
Op de langere termijn zou, zo is uit onderzoek gebleken, dit middel beter helpen dan de Glucosamine-bevattende preparaten die ook veel worden gebruikt voor honden met osteo-artrose. In ieder geval het proberen waard!

Mededeling voor klanten van Petplan
Petplan is een dierziektekostenverzekeraar. Met deze verzekeraar had Dierenkliniek Duurstede een overeenkomst gesloten om de facturen rechtstreeks naar Infomedics te kunnen sturen. Deze factoring-maatschappij zorgde dan voor de financiële afwikkeling van die facturen. 
Kort geleden ontvingen wij een brief van Infomedics dat aanzienlijke kosten in rekening gebracht zullen worden voor de afhandeling van de financiële transacties. 
Daarmee stonden wij voor de keus om die door te berekenen naar onze klanten, of om voortaan direct af te gaan rekenen met onze klanten, waarna die de nota door kunnen sturen naar PetPlan om de verzekerde bedragen vergoed te krijgen. 
Voor de laatste optie hebben wij nu gekozen. Wij zullen dus voortaan met onze klanten, die bij Petplan zijn verzekerd, direct afrekenen, of wij sturen de nota rechtstreeks naar de klant (met administratiekosten). 
Dezelfde procedure gold al voor de andere verzekeringen.

Bloedafbraak 
Het gebeurt wel eens dat de rode bloedcellen, die belangrijk zijn voor het transport van zuurstof door het lichaam, massaal worden afgebroken. Er ontstaat dan bloedarmoede die levensbedreigend kan zijn. 
Er zijn vele oorzaken mogelijk voor bloedafbraak: bepaalde vergiftigingen, zoals uienvergiftiging, bloedparasieten zoals Babesia, maar ook ontsporingen van het afweerapparaat kunnen de oorzaak zijn. In het laatste geval wordt dan gesproken van Immuun gemedieerde haemolytische anemie.
Soms is het voor de dierenarts een hele puzzel om de oorzaak van de bestaande bloedarmoede te achterhalen. Vaak zijn er nog andere symptomen, zoals geelzucht, waarbij de slijmvliezen een gele kleur beginnen te vertonen en ook de urine is dan kanariegeel.
Omdat het vrijkomende Haemoglobine (bloedkleurstof) giftig is voor de nieren, kan er ook nierfalen ontstaan. 
De behandeling van bloedafbraak kan heel lastig zijn en lang niet altijd overleven de dieren deze ziekte. Een bloedtransfusie kan soms levensreddend zijn