Nieuwsbrief december 2018

Even voorstellen….
Op dit moment loopt aankomend dierenarts Anna van Deelen stage bij Dierenkliniek Duurstede. Zij is er meestal van maandag tot en met donderdag en haar stageperiode duurt minimaal 8 weken. Zij heeft veel kennis en leert die hier toepassen.

Zeer voordelige dierziektekostenverzekering bij Evidensia
U als klant van Dierenkliniek Duurstede kunt uw huisdier (hond of kat) verzekeren tegen ziektekosten bij Evidensia. Alleen klanten van een dierenkliniek die onderdeel uitmaakt van de Evidensiagroep kunnen hiervan gebruik maken. Deze verzekering onderscheidt zich van alle verzekeringen door de volgende voordelen:

Honden en katten van alle rassen kunnen in verzekering genomen worden.
Het te verzekeren dier dient voorafgaande de verzekering gekeurd te worden door een dierenarts die werkzaam is bij een Evidensia-dierenkliniek. Indien het dier goed gekeurd wordt, wordt die volledig in verzekering genomen, dus zonder uitsluiting van gewrichten of iets dergelijks.

Castratie/sterilisatie wordt tot een maximum bedrag vergoed.
De te betalen maandpremies zijn doorgaans lager dan bij andere verzekeringen. U sluit telkens een verzekering af voor een jaar die vervolgens gewoon jaarlijks verlengd kan worden. Honden en katten van alle leeftijden en van alle rassen kunnen verzekerd worden.

Wilt u meer weten over deze dierziektekostenverzekering? Ga dan naar www.evidensiaverzekering.nl of vraag informatie bij onze assistentes. Die kunnen u verder helpen!

Decembermaand: risicomaand
De maand december geeft nogal wat risico’s voor onze huisdieren. Sinterklaas deelt vrolijk chocoladeletters uit, maar die kunnen giftig zijn voor onze honden! Versieringen in de kerstboom worden soms opgegeten en dat kan leiden tot darmverstoppingen. En dan begint de vuurwerkperiode; die levert veel stress op bij veel van onze huisdieren. Het is dus zaak om alert te blijven: houd chocolade en ander snoep en etenswaren buiten het bereik van uw huisdieren. Om de angst voor het vuurwerk te reduceren kunt u kalmeringsmiddelen geven zoals Zylkène of anders een middel dat door de dierenarts kan worden voorgeschreven. Tijdens de jaarwisseling kan het schelen als u de gordijnen dicht doet, zodat uw huisdier de lichtflitsen niet meer ziet. De radio of televisie aan kan helpen om het effect van de knallen van het vuurwerk te maskeren.

15 december: Rotary Santa Run
De Rotaryclub organiseert op 15 december door het hele land de Santa Run. Dan verschijnen er honderden kerstmannen en -vrouwen, lopend, rennend, strompelend of rijdend in een rolstoel. Zo ook in Wijk bij Duurstede. En dat natuurlijk voor meerdere goede doelen. De opbrengsten worden gegenereerd uit de verkoop van de kerstmanpakken en door het werven van sponsors. Ook Dierenkliniek Duurstede draagt zijn steentje bij. Doet u ook mee? U kunt zich inschrijven via: https://wijk-bij-duurstede.rotarysantarun.nl

Tarief afspraakconsulten hetzelfde als het tarief tijdens het inloopspreekuur
Veel mensen geven de voorkeur aan een afspraakconsult met de dierenarts. De wachttijd is dan meestal nihil en het is lekker rustig in de wachtkamer. Wat veel mensen niet weten is dat het tarief voor het afspraakconsult verlaagd is tot hetzelfde niveau als het consult tijdens het inloopspreekuur. Verder is het mogelijk om een afspraak online via www.dierenkliniekduurstede.nl te maken. U ziet vanzelf op welke tijden er een dierenarts beschikbaar is en u kunt vervolgens een afspraakconsult (van 10 minuten) maken. Voor operaties en dergelijke kunt u beter telefonisch een afspraak maken.

Dierenarts Brenda Tollenaar-Gosman verlaat Dierenkliniek Duurstede
Lang niet al onze klanten kennen Brenda. Zij werkte al sinds jaren af en toe in het weekend bij Dierenkliniek Duurstede. Dat begon dan altijd met het zaterdagochtendspreekuur en daarna hielp zij de rest van het weekend alle dieren die spoedeisende hulp nodig hadden. Dit deed zij naast haar werkzaamheden voor een andere dierenkliniek in Utrecht. Nu zij daar meer uren gaat werken, heeft zij besloten om haar werk in Wijk bij Duurstede te beëindigen. Dit tot onze spijt, want zij was en is altijd een zeer gewaardeerde collega! Afgelopen donderdag 29 november hebben wij tijdens een etentje afscheid van haar genomen.

Orbiloc Veiligheidslamp LED in de aanbieding
Orbiloc veiligheidslampen kunt u eenvoudig aan de halsband van uw hond of kat bevestigen. Ze zijn shock- en waterproof en hebben drie jaar garantie. De levensduur van de batterij is ongelooflijk lang (eigen ervaring). U kunt deze lampen in de kleuren wit, rood, geel, blauw of groen kopen. De normale verkoopprijs is 29,95 euro inclusief batterij. Bij Dierenkliniek Duurstede kunt u deze lampen aanschaffen voor het bedrag van 23,95 euro zolang de voorraad strekt!

Huisdiereigenaren kiezen steeds vaker voor de laparoscopische sterilisatie van hun teef
Sinds 4 jaar is het mogelijk om teven bij Dierenkliniek Duurstede laparoscopisch te steriliseren. In het begin werd daar nog weinig gebruik van gemaakt, maar inmiddels, mede ingegeven door de vele positieve ervaringen, kiezen steeds meer mensen voor deze veel minder traumatiserende methode van sterilisatie. Vooral bij de grotere rassen heeft deze methode veel voordeel ten opzichte van de gewone operatietechniek. De uitgebreide ervaring van onze chirurg Prof. Astrid Rijkenhuizen zorgt ervoor dat de operatieduur ook korter is dan gebruikelijk. Dat betekent een minder zware belasting van de patiënt, minder napijn en een sneller herstel na de operatie. Ook het risico op complicaties is kleiner.

Het optimale tijdstip voor de sterilisatie is vanaf een half jaar leeftijd voor de eerste loopsheid of 3 tot 5 maanden na de eerste loopsheid. Sterilisatie op latere leeftijd is natuurlijk ook mogelijk, maar het nadeel daarvan is dat de reductie op de kans van het ontstaan van melkkliertumoren minder groot is.

Polyradiculoneuropathie
Een moeilijke naam voor een interessant syndroom. Het gebeurt zelden, maar een hond of een kat kan er door getroffen worden. In korte tijd (één of enkele dagen) raakt het dier min of meer volledig verlamd. Het begint bij de achterpoten maar korte tijd later raken ook de voorpoten verlamd. De ziekte kan zo ver voortschrijden dat zelfs de kop verlamd raakt en dat de ademhalingsspieren uitvallen. De gevoelszenuwen blijven wel functioneren. Pijnprikkels worden dus waargenomen door de patiënt. Bij een intensieve verzorging van deze patiënten o.a. ter voorkoming van complicaties zoals zuurstofgebrek, longontsteking kunnen ze restloos genezen. Oorzaken kunnen zijn: bepaalde vergiftigingen (o.a. Salinomycine) of vermoedelijk bepaalde virussen (jachthonden die in Amerika gebruikt worden bij de jacht op wasberen kunnen de ziekte oplopen), maar vaak is de oorzaak lastig vast te stellen.