Nieuwsbrief december 2017

Op safari in Afrika
Ooit op safari geweest in Afrika? Van harte aanbevolen! Ook een safari in het donker met een spotter voor op de terreinwagen is geweldig. Een spotter is een ervaren ranger die een lichtbak (een flinke schijnwerper) gebruikt om vooral nachtdieren op te sporen. Door de lichtbak over het terrein te laten schijnen hoopt de spotter de reflecterende ogen van een nachtdier te zien. Je moet met de lichtstraal meekijken, want anders zie je die ogen vaak niet. Daarom zijn ze vooral voor die spotter zelf goed zichtbaar.

Hoe komt het eigenlijk dat die ogen zo spiegelen? Dat komt door een spiegelende laag die zich direct achter het netvlies in het oog bevindt. Het netvlies bevat de staafjes en de kegeltjes die het licht omzetten in een elektrisch signaaltje dat weer via een uitgebreid zenuwnetwerk aan de hersenen wordt doorgegeven en zodoende vindt bewustwording van het beeld plaats. Nachtdieren hebben allerlei trucjes om het zicht bij weinig licht te verbeteren.
Ten eerste kunnen ze hun pupillen wijd open zetten als het donker is. Daardoor komt er extra licht op het netvlies terecht.
Ten tweede hebben ze veel meer staafjes dan kegeltjes in hun netvliezen. Staafjes zijn vooral gevoelig voor zwakke lichtstralen, maar ze kunnen geen kleur onderscheiden. Kegeltjes onderscheiden de kleur juist goed, maar die hebben nachtdieren juist weinig. Nachtdieren zijn dus grotendeels kleurenblind.
Een derde truc om beter in het donker te zien is die spiegelende laag achter het netvlies. Want de binnenvallende lichtstralen passeren dan tweemaal het netvlies in plaats van eenmaal zoals bij de mens die die spiegelende laag niet heeft. Het spiegellaagje (dat door wetenschappers Tapetum Lucidum wordt genoemd) kan verschillende kleuren hebben. Vandaar dat bij het ene dier in het donker de ogen groen oplichten en bij de andere geel of blauw of rose.
Honden en katten hebben het Tapetum lucidum meestal ook en kunnen dus veel beter in het donker zien dan wij. Valt u dat ook op als u de hond in het donker uitlaat?

Titeren of vaccineren?
Tegenwoordig wordt ons vaak gevraagd of wij ook titeren. Wat houdt dat in: titeren? Hieronder wordt verstaan een bloedonderzoek waarbij de hoeveelheid afweerstoffen tegen een bepaalde ziekte wordt vastgesteld. Daarmee kan dan bepaald worden of een dier weer aan een vaccinatie toe is. Titeren is tegenwoordig ook mogelijk bij Dierenkliniek Duurstede. Voor achtergrondinformatie en de voors en tegens klik hier.

Gratis service bij Dierenkliniek Duurstede
Sommige handelingen kunt u gratis laten uitvoeren bij Dierenkliniek Duurstede. Denk aan een teek verwijderen of de nagels knippen. Dit zijn handelingen die onze paraveterinairen (assistentes) uitstekend en gratis kunnen doen. Een voorwaarde is dan wel dat u uw huisdier jaarlijks door de dierenarts laat controleren en vaccineren. Een bijkomend voordeel van vaccinatie door uw eigen dierenarts is bovendien dat u recht hebt op zogenaamde Goede Zorgkorting bij consultatie van de dierenarts buiten de normale openingstijden van de Dierenkliniek. Maakt u geen gebruik van de jaarlijkse vaccinaties bij Dierenkliniek Duurstede? Dan nòg staan onze paraveterinairen voor u klaar, maar ze rekenen dan wel een bescheiden vergoeding voor hun handelingen.

Vetzucht
Vetzucht komt, helaas, nog veel voor. Niet alleen bij mensen maar ook bij onze huisdieren. En we weten allemaal dat overgewicht slecht is voor de gezondheid. Te zware honden leven beduidend korter dan honden met een normaal postuur. Dat heeft vooral te maken met belasting van de gewrichten. Te zware honden kunnen bij het ouder worden hun lichaam niet meer torsen, ze zijn sneller benauwd (vooral bij warm weer) en het leven wordt te zwaar. De eigenaar besluit dan vaak tot euthanasie. Te zware katten zijn gevoelig voor het krijgen van Suikerziekte.
U als klant mag altijd komen binnen lopen om uw huisdier te wegen. Er staat een weegschaal in de wachtkamer. Een kat is het gemakkelijkst in zijn vervoersmand te wegen. Als u het gewicht van die vervoersmand weet (die moet u dan eenmalig apart komen wegen), dan hoeft u alleen maar het gewicht van de vervoersmand van het totaalgewicht af te trekken. Onze paraveterinairen kunnen aardig inschatten wat het ideaalgewicht is voor uw hond of kat. Bij twijfel kan de dierenarts ook helpen!

Dieren die vraatzuchtig zijn en daardoor zo dik blijven, kunnen het beste een vezelrijk, calorie-arm dieet verstrekt worden, zoals Specific Weight Reduction (bij de dierenkliniek verkrijgbaar). Verder is lichaamsbeweging net zo belangrijk voor onze huisdieren als voor ons. Voor katten zijn er talrijke speeltjes op de markt. Dat geldt natuurlijk ook voor onze honden. En er zijn speeltjes waarin de voederbrokjes gedaan worden die er alleen uit komen als er met die speeltjes gespeeld wordt. Kortom: mogelijkheden genoeg om uw huisdier in een goede voedingsconditie te houden of te krijgen.

Decembermaand, risicomaand!
De maand december is een risicovolle periode voor onze huisdieren. Sinterklaas deelt chocoladeletters uit en we weten allemaal dat chocolade giftig is voor onze honden. In de kerstboom hangen allerhande voorwerpen en soms worden die door onze viervoeter opgegeten met soms allerlei problemen zoals darmobstructies. En dan komt Oud- en Nieuw met veel geknal en vuurwerk. Daar zijn de meeste huisdieren niet enthousiast over.

Onze adviezen: laat geen voorwerpen slingeren en zorg ervoor dat uw hond niet bij de chocolade kan komen. Eet uw hond per ongeluk toch chocolade op? Bel direct! Door middel van een eenvoudig prikje kunnen we alles weer uit laten braken en blijven de gevolgen dus beperkt. Weet u al dat uw huisdier erg nerveus wordt van vuurwerk? De meeste hondenscholen geven speciale trainingen om uw hond van vuurwerkangst af te helpen. Eventueel kunt u bij onze dierenkliniek kalmeringsmiddelen komen halen. Onze assistentes kunnen u daarbij helpen!

Zoals u weet blijft Dierenkliniek Duurstede, ook buiten de normale openingstijden, telefonisch altijd bereikbaar voor spoedgevallen. Dus in geval van nood kunt u ons altijd bereiken!

De Orbiloc Veiligheidslamp
Bij Dierenkliniek Duurstede is de Orbiloc Veiligheidslamp verkrijgbaar. Dit is een LED-lamp die shock- en waterproof is en de bijgeleverde batterij heeft voldoende energie voor 200 branduren. Het lampje is eenvoudig aan de halsband van uw hond te bevestigen en u kunt hem ook laten knipperen. De garantieperiode is 3 jaar. U kunt kiezen voor de kleuren rood, groen, blauw, geel en wit. Prijs: 23,95 euro inclusief batterij en fixatiesetje.