Nieuwsbrief december 2015

Mededelingen
Dierenarts Monique van Paassen is afwezig van 19 december t/m 26 december.
Dierenarts Hans Sickmann zal het merendeel van haar taken in die periode overnemen.
Op kerstavond 24 december en op oudejaarsavond eindigt het avondspreekuur om 18.00 uur in plaats van 19.00 uur.

Decembermaand: risicomaand!
Het is natuurlijk al lang bekend dat chocolade giftig is voor honden. In chocolade zitten twee stoffen, Theobromide en Caffeïne, die bij overdosering klachten kunnen geven bij mensen en honden. Mensen zijn echter in staat deze stoffen snel af te breken, waardoor ze er niet ziek van worden. 
Honden kunnen deze twee stoffen veel slechter verwerken en worden daardoor vaak ziek: nervositeit, spiertrillingen, braken en/of diarree en hartkloppingen zullen ontstaan. Soms overlijdt de hond door hartstilstand. Een kleine hoeveelheid chocolade kan al dodelijk zijn! Het is dus belangrijk om te voorkomen dat uw hond chocolade opeet.
Inmiddels heeft Dierenkliniek Duurstede Sinterklaas een brief geschreven en hem gevraagd om, als er een hond in huis is, geen chocolade in de schoen te leggen. 
Ook oliebollen met rozijnen of krenten kunnen gevaarlijk zijn voor honden. Druiven en dergelijke bevatten stoffen die schade aan de nieren kunnen veroorzaken bij honden. Mocht uw hond onverhoopt toch chocolade of een behoorlijke hoeveelheid krenten bevattende oliebollen gegeten hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Wij staan dag en nacht voor u klaar om in geval van nood te helpen!

Leuk cadeau voor iedere dierenbezitter: de “Goede Dierenarts Cadeaukaart”.
Voor slechts 3 euro kunt u bij Dierenkliniek Duurstede een cadeaukaart kopen die u thuis online kunt opladen tot een gewenst bedrag. Deze cadeaukaart is dan een betaalmiddel maar uitsluitend bij dierenartsenpraktijken die aangesloten zijn bij “de Goede Dierenarts”. U kunt deze cadeaukaart ook bij Dierenkliniek Duurstede gebruiken als betaalmiddel.
De cadeaukaart is steeds weer “oplaadbaar”. Sommige mensen gebruiken deze kaart als “spaarpotje” voor hun huisdier door maandelijks een vast bedrag hier op te storten. Dit is dus een handig en voordeliger alternatief dan een dierziektekostenverzekering. Een nadeel is echter dat de “uitkering” gemaximaliseerd is tot het bedrag dat op de cadeaukaart is bijgeschreven.

Een ander leuk cadeau: de Orbiloc VeiligheidsLEDlamp
Bij Dierenkliniek Duurstede kunt u ook bovengenoemde lamp kopen die aan de halsband is te bevestigen. De lamp is verkrijgbaar in de kleuren rood, blauw, groen, geel en wit. Hij is zeer robuust (shockproof, waterproof) en heeft 250 branduren. 
De lamp is bij helder weer tot op 5 km afstand zichtbaar! Je kan de lamp instellen op een knipperfunctie, waardoor hij nog langer is te gebruiken. De batterij is, samen met een nieuw bevestigingsbandje, bij te kopen. Er geldt een garantietermijn van 3 jaar!
Wilt u uw hond ook beschermen in het donker en kiest u voor kwaliteit? Koop dan onze Orbiloc Veiligheidslamp!

Dierenkliniek Duurstede staat altijd voor u klaar!
Dierenkliniek Duurstede is iedere dag open van 8.00 tot 19.00 uur en voor consultering van een dierenarts kunt u een afspraak maken OF u kunt tijdens het inloopspreekuur terecht zonder afspraak. 
Buiten de openingstijden hebben we altijd een dierenarts beschikbaar voor spoedgevallen die u telefonisch kunt bereiken door gewoon naar de dierenkliniek te bellen.
De kosten voor deze beschikbaarheidsstelling zijn aanzienlijk, vandaar dat veel dierenartspraktijken hun klanten doorverwijzen naar een spoedkliniek elders in het land. Ook voor Dierenkliniek Duurstede is het beschikbaar houden van een dierenarts niet kostendekkend. Wij zijn echter van mening dat, gezien de geografische ligging van Wijk bij Duurstede, het niet verantwoord is om een spoedgeval door te verwijzen naar Utrecht. 
Om onze dierenkliniek toch rendabel te houden worden de kosten voor de weekend- en avond- en nachtdiensten deels vergoed vanuit het normale consulttarief die we tijdens de normale openingstijden in rekening brengen. Maar dat laatste wordt ook steeds moeilijker. 
Vandaar dat wij genoodzaakt zijn om onze tarieven voor avond- en nachtdiensten aanzienlijk te verhogen. 
Echter om onze trouwe klanten, die jaarlijks hun huisdier netjes door ons laten nakijken en laten vaccineren, niet te duperen, hebben wij besloten om deze klanten een flinke korting (wij noemen dat: de Goede Zorg korting) te geven bij consultering buiten de normale openingstijden. 
Daardoor zullen de kosten voor deze trouwe klanten eigenlijk gelijk blijven.
Op deze manier hopen wij het mogelijk te maken dat we ook in de toekomst altijd voor u (en uw huisdier) klaar kunnen staan!

Laat uw huisdier tijdig vaccineren! Goed voor uw huisdier en goed voor……..
Honden, katten, konijnen en paarden dienen jaarlijks gevaccineerd te worden. Uw dierenarts weet waartegen. 
Bij Dierenkliniek Duurstede doen wij dat “op maat”. Dat wil zeggen: Wij vaccineren niet vaker dan nodig is, maar ook niet te weinig. Dat doen we meestal aan de hand van onze kennis en volgens de aanwijzingen van de fabrikant. 
Ook is het mogelijk om door middel van een bloedonderzoek te laten onderzoeken hoeveel afweerstoffen een dier heeft en dan besluiten of een vaccinatie zin heeft. 
Maar aan deze tactiek kleven ook twee nadelen: ten eerste het kostenaspect, ten tweede is het niet helemaal zeker of de afweerstoffen, die aangetoond worden met het bloedonderzoek, daadwerkelijk het desbetreffende dier voldoende bescherming bieden. 
De fabrikant van onze vaccins doneert voor iedere dosis afgenomen vaccin een klein bedrag dat bestemd is voor de vaccinatie van zwerfhonden in ontwikkelingslanden tegen Hondsdolheid.
De opbrengsten van de EU-dierenpaspoorten die wij afgeven worden deels gebruikt voor onderzoek naar ziekten bij gezelschapsdieren.

Heeft uw huisdier last van vuurwerkangst?
Veel honden schrikken van de klappen van vuurwerk, maar sommige honden worden, rond de jaarwisseling, dermate nerveus dat hun angstgedrag niet meer functioneel is en zelfs geheel uit de hand loopt. Allerlei oplossingen om vuurwerkangst te voorkomen, zijn voorhanden, zoals plaatsing in een achteraf gelegen dierenpension of door intensieve training de honden van hun vuurwerkangst af te helpen. 
Ook zijn er hulpmiddelen zoals de Adaptil-verdamper, die een rustgevende geur in huis verspreidt, of Zylkene-capsules, die het angstgevoel enigermate reduceren. Beide middelen zijn zonder recept bij ons verkrijgbaar. 
Maar soms zijn ook die niet afdoende. In dat geval kunt u, op recept van de dierenarts, een echt kalmeringsmiddel krijgen, die het angstgevoel bij uw hond sterk kan onderdrukken, maar dit middel mag slechts voor maximaal enkele dagen worden voorgeschreven. 
Voor katten kunt u gebruik maken van de Feliway-verdamper die een rustgevende geur voor katten in huis verspreidt. Voor ernstige gevallen kunt u ook voor uw kat een kalmeringsmiddel laten voorschrijven door uw dierenarts.