Nieuwsbrief augustus 2018

Dierenarts Hans Sickmann afwezig van 7 augustus t/m 30 augustus
Dierenarts Hans Sickmann is van 7 tot en met 30 augustus afwezig. In die periode zal Monique van Paassen zijn taken overnemen. Op vrijdag 17 augustus werkt dierenarts Brenda Gosman-Tollenaar.

www.cupidog.nl een datingsite voor honden?
Dat zou je wel zeggen, maar de gedachte die achter deze website zit is heel serieus! We leggen even uit: In Nederland worden veel rashonden gefokt onder toezicht van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Helaas komen er bij rashonden veel erfelijke problemen voor, die vooral te wijten zijn aan de verarming van de zogenaamde genenpool door de gerichte fokkerij. Daardoor wordt de kans dat twee ouderhonden dezelfde genen bij zich dragen voor een erfelijke aandoening behoorlijk groot. Inmiddels heeft de Raad van Beheer in samenwerking met de rasverenigingen programma’s opgestart om de incidentie van erfelijke aandoeningen terug te dringen. Dit programma is echter vaak kostbaar en de kosten worden doorberekend naar de consument (de koper van de pup). Daardoor is de aanschaf van bastaardpups, vooral vanuit het buitenland, erg populair geworden. Veel honden, jong en oud, worden geïmporteerd, vooral vanuit Oost-Europa. Dat gebeurt deels legaal, maar ook heel vaak illegaal. En dat is niet zonder risico. Insleep van ziekten die voorheen in Nederland niet voorkwamen, is al vastgesteld (o.a. twee soorten Brucellose). Bovendien bleken veel pups slecht gesocialiseerd, waardoor ze afwijkend (meestal extreem angstig) gedrag vertonen tegenover mensen en/of dieren. Verder is inmiddels gebleken dat oorspronkelijk ideële doelen (namelijk het helpen van zwerfhonden) inmiddels omgevormd zijn tot businessmodellen, dus puur voor het geldgewin.

Daarom hebben een aantal dierenartsen de koppen bij elkaar gestoken en een nieuw alternatief bedacht: het opzetten van een website waar potentiële fokhonden gemeld kunnen worden. Een zeer deskundige commissie beoordeelt die honden en zoekt de meest geschikte partner voor die hond erbij. Daarbij wordt dan vooral gezocht naar een partner die genetisch gezien een goede match is waardoor de kans op een erfelijke aandoening zo klein mogelijk wordt gehouden. De commissie maakt hierbij gebruik van de kennis van het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Hebt u een leuke hond en overweegt u er eens een nestje mee te fokken? Bezoek dan de website www.cupidog.nl!
Hebt u geen ervaring met het fokken van een hond? Onze dierenkliniek staat u graag met raad en daad bij!

Nieuwe voedingslijn voor honden: Health Pet Food
Een groep dierenartsen/diervoedingsspecialisten heeft een nieuwe voedingslijn voor honden op de markt gebracht: Health Pet Food. De grondstoffen voor dit voer zijn zorgvuldig gekozen en bewerkt. De fabrikant is de enige die volledig de grondstoffensamenstelling getrouw vermeldt. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van gevogelte als dierlijke eiwitbron. De samenstelling blijft altijd hetzelfde. U als klant kunt dit voer rechtstreeks bij de fabrikant bestellen: www.health-petfood.nl. Bij aanschaf van 1 doos met 2 zakken van 2,5 kg krijgt u de bestelling zonder verzendkosten thuis bezorgd. Op de dierenkliniek zijn zakjes van 1 kg verkrijgbaar.

Bijtwonden bij mensen
Volgens de GGD Utrecht wordt jaarlijks 150.000 mensen gebeten door een hond of een kat. Over de periode 1982-2007  waren er 29 gevallen met dodelijke afloop (in 8 daarvan betrof dat kinderen). Een beruchte bacterie die ernstige ontstekingen kan geven na een bijtwond is de zogenaamde Capnocytophaga canimorsus. Deze bacterie geeft weefselversterf, met als gevolg het afsterven van (delen van) ledematen en soms sepsis met dodelijke afloop. 50 % van onze honden en katten draagt deze bacterie bij zich in de bek. Bij ernstige bijtwonden is het dus zaak om tijdig geneeskundige hulp te zoeken. Kleine wondjes kunnen uitgewassen worden met ontsmettende zeep en daarna ontsmet worden met bijvoorbeeld Betadine of waterstofperoxide. Indien een persoon koorts ontwikkelt na een beet, dan is het zaak om zo snel mogelijk een arts te consulteren!

Een andere vervelende bacterie is de Bartonella henselae, de verwekker van de Kattenkrabziekte. Naar schatting lopen 300 tot 1000 mensen deze ziekte jaarlijks op. Vooral katten die vaak vlooien bij zich dragen zijn vaak drager van deze bacterie. Eenvoudig likken aan de hand kan de infectie al teweeg brengen. Het is dus zaak om goed de vlooien te blijven bestrijden!

Kattenliefhebbers, opgelet: Spaar nu voor een gratis activity speelcircuit
Royal Canin stelt een gratis Activity speelcircuit t.w.v. 20 euro voor uw kat beschikbaar bij aanschaf van drie of meer Royal Canin Urinary S/O dieet voedingsproducten met een totaalwaarde van minimaal 100 euro. Spaarkaarten hiervoor kunt bij onze dierenkliniek vragen. Voor de actievoorwaarden: Kijk op www.royalcanin.nl/speelcircuit.

Oorontsteking bij katten
Bij katten komen oorontstekingen minder vaak voor dan bij honden. Vooral bij jonge katten zien wij vaak oormijtinfecties die meestal effectief te behandelen zijn. Andere oorontstekingen bij katten worden bijna altijd veroorzaakt door problemen in het middenoor. Niesziektevirussen bijvoorbeeld kunnen via de buis van Eustachius het middenoor bereiken en daar een ontsteking veroorzaken. Dezelfde route wordt door bacteriën gevolgd. Als de middenoorontsteking langer bestaat, kan het proces via het trommelvlies doorbreken naar de uitwendige gehoorgang, maar soms breekt het door naar het binnenoor met als gevolg evenwichtsstoornissen en/of gehoorproblemen. Middenoorontstekingen kunnen in eerste instantie met een lange antibioticumkuur behandeld worden. Maar indien de middenoorontsteking chronisch is, dan is het raadzaam om door gespecialiseerde beeldvormende techniek (CT-scan) de afwijkingen beter in kaart te brengen en aan de hand daarvan de beste aanpak te kiezen. Als gevolg van chronische middenoorontstekingen kunnen ook poliepen ontstaan in het middenoor die vervolgens via de buis van Eustachius de neuskeelholte kunnen bereiken of, door een kapot trommelvlies, in de uitwendige gehoorgang kunnen komen. Deze poliepen kunnen vaak onder narcose, al of niet operatief, verwijderd worden, maar er bestaat altijd kans op recidief (de poliep komt dan later weer terug).

Het moge duidelijk zijn dat de behandeling van (midden)oorontstekingen bij katten niet eenvoudig is. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Laat uw katten daarom tijdig vaccineren tegen Niesziekte (en Kattenziekte). Dan wordt de kans op het ontstaan van middenoorproblemen al een stuk kleiner!

Zoetstoffen giftig voor onze huisdieren!
Steeds meer fabrikanten van etenswaren en frisdranken vervangen suiker door zoetstoffen. Dat is goed voor de gezondheid van mensen. Helaas zijn die zoetstoffen giftig voor onze huisdieren. Deze stoffen kunnen ernstige dalingen van de bloedglucosespiegel veroorzaken. Daarnaast kan leverfalen ontstaan. Koninklijke Peijnenburg (bekend van de koek) is daarom, in samenwerking met dierenartsen en dierenliefhebbers, een campagne gestart om consumenten te wijzen op het gevaar van zoetstoffen voor huisdieren. Als u deze nieuwsbrief hebt gelezen, bent u in ieder geval gewaarschuwd!

Vlooieninvasies
Door het aanhoudende warme weer deze zomer zijn de omstandigheden voor vlooien om zich voort te planten ideaal. Dat hebben wij in onze dierenkliniek goed gemerkt: Ongeveer een kwart van de huisdieren die bij ons ter consult zijn aangeboden, bleken vlooien bij zich te dragen. Sommige zaten zelfs vol met vlooien. Bedenkende dat wat we zien slechts het topje van de ijsberg is (vlooieneitjes, -larven en -poppen bevinden zich in een veelvoud in de leefomgeving van onze huisdieren), kunnen we de komende tijd dus nog veel meer problemen verwachten! U bent gewaarschuwd!