Nieuwsbrief augustus 2017

Dierenkliniek Duurstede tijdens vakantieperiode gewoon geopend
Dierenarts Monique van Paassen is tot en met  11 augustus afwezig.
Dierenarts Hans Sickmann is van 12 augustus t/m 1 september afwezig.
Waarnemend dierenarts Sjanne Meinders zal tijdens die periodes ons team versterken.
Sjanne is zeer recent cum laude afgestudeerd en is inmiddels door ons ingewerkt. Voor lastige gevallen kan ze altijd de andere nog aanwezige dierenarts (Hans of Monique) raadplegen.

Even voorstellen….
3 augustus neemt Daniëlle van Wouwen afscheid van onze dierenkliniek. Dan eindigt haar stageperiode van 8 weken en daarmee voltooit ze haar studie diergeneeskunde.
Op maandag 7 augustus heten we Eline de Wit welkom die dan haar externe stage bij Dierenkliniek Duurstede zal beginnen.

Nieuwe praktijksoftware
Dierenkliniek Duurstede heeft een nieuw programma in gebruik genomen voor zijn administratie.
De overgang naar dit nieuwe programma is met weinig problemen verlopen.
Het is nu mogelijk om entingsoproepen, facturen en patiëntendossiers per email te verzenden.
Wilt u de entingsoproep voor uw huisdier liever per email ontvangen dan per post? Laat het ons dan even weten!

Zoëtis introduceert een revolutionair middel tegen atopie
Het farmaceutische concern Zoëtis heeft een nieuw middel voor honden tegen Atopie op de markt gebracht. Atopie is een allergie voor in de lucht zwevende deeltjes en dit komt veel  voor bij honden. Pollen- en huisstofallergie zijn voorbeelden van Atopie.
Vooral bepaalde rassen lijden vaak ernstig aan deze vorm van allergie:  Labrador Retrievers, West Highland White terriërs en Duitse herders kunnen hier vaak en soms in hevige mate last van hebben.

Het nieuwe middel, de werkzame stof is Lokivetmab,  is een monoclonale antistof tegen het cytokine Leukotriene 31.
Dit laatste is een belangrijke, zo niet de belangrijkste, stof die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de ontstekingsreactie en de jeukprikkel die optreedt bij Atopie.  De genoemde antistof wordt geproduceerd op een muizencellijn en daarna omgebouwd tot een eiwitstructuur die door het hondenafweersysteem niet meer als vreemd wordt herkend.Het kan alleen maar per injectie worden toegediend. Het werkt dan ongeveer 1 maand, waarna het geleidelijk verdwijnt. Een maandelijkse toediening is dus meestal nodig.

De therapie is extreem veilig en zeer effectief. Slechts bij minder dan 5 % van de honden is er weinig of geen effect van deze therapie, zo is gebleken uit grote veldproeven.
Dit tegenvallende effect is dan meestal verklaarbaar door bijkomende huidinfecties die onvoldoende zijn bestreden, maar soms ook omdat het afweerapparaat van de hond het middel wel als lichaamsvreemd herkent en dan versneld afbreekt.  Dat laatste bleek bij 1,3 % van de behandelde honden het geval te zijn.
De veiligheid is bij dracht en in zoogperiode niet bewezen, maar verder is er geen enkele contra-indicatie om het nieuwe middel in te zetten.
Het is veilig voor jonge honden en voor oude honden en voor nier- en leverpatiënten. Het kan gecombineerd worden met alle andere diergeneesmiddelen indien nodig en het interfereert niet met eventuele hyposensibilisatie (een andere methode om honden minder allergisch te laten worden).

Kortom: een mooie aanvulling op ons arsenaal aan behandelingsmethodes van atopie bij de hond.
Wel een kleine kanttekening: vanwege de veel kostende research en de lastige techniek om het middel te produceren is het geen goedkoop middel. Maar wilt u het beste voor uw atopische hond dan is dit middel waarschijnlijk de beste keus!

Infectieuze anemie vastgesteld bij een paard in Vreeland
In Vreeland nabij Utrecht is voor het eerst in de geschiedenis de ziekte Infectieuze anemie bij een paard vastgesteld. Het betrof een polo-paard die de ziekte vermoedelijk in het buitenland heeft opgelopen. Het desbetreffende paard is, om besmetting van andere paarden te voorkomen, geëuthanaseerd.

Infectieuze anemie wordt veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt door stekende insecten zoals dazen. Theoretisch kan het ook door besmette injectienaalden worden overgedragen. Omdat het virus niet lang overleeft in stekende insecten, zal  een eventuele uitbraak niet snel ver verspreiden, tenzij de zieke paarden over grote afstanden worden getransporteerd waarna ze na insectensteken de ziekte alsnog kunnen overbrengen naar nabij staande paarden. De ziekte is meldingsplichtig.

Terug van vakantie
Bent u terug gekomen van vakantie? Als u de vlooienbestrijding voorafgaande aan uw vakantie goed ter hand hebt genomen, zult u geen vlooienplaag in huis aantreffen. Maar anders bestaat er een kans dat u, bij het betreden van uw woning, hartelijk verwelkomd wordt door hele hordes hongerige vlooien.
In dat geval kunt u een goede interieurspray tegen vlooien gebruiken om deze lastige diertjes snel te doden.
Maar de spray helpt helaas niet tegen de vlooienpoppen. Dat zijn de coconnetjes waarin de larven zich omvormen tot vlooien.
Het is dus belangrijk om uw huisdieren ook goed tegen vlooien te beschermen. Daarvoor zijn prima werkende tabletten of spot-on preparaten verkrijgbaar bij Dierenkliniek Duurstede. Onze assistentes kunnen u adviseren!

Is uw hond in het oosten of in het zuiden van Europa op vakantie geweest? Ontworm dan bij thuiskomst en een maand later nogmaals met een middel dat ook werkzaam is tegen hartworm en tegen vossenlintworm. Nederland is grotendeels vrij van deze parasieten en dat willen we zo houden! 

Dierenkliniek Duurstede helpt mee aan het terugdringen van erfelijke ziekten bij honden
Met de ingebruikname van nieuwe praktijksoftware is het nu mogelijk geworden om deel te nemen aan PETscan van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren. Sinds kort heeft Dierenkliniek Duurstede een overeenkomst met dit ExpertiseCentrum, dat opgericht is door het Universitair Diergeneeskundig Centrum in Utrecht. PETscan is een landelijke database waarmee diagnoses die door dierenartsen in Nederland gesteld worden, gebundeld worden en daarmee kan vastgesteld worden welke ziekten per ras het meest voorkomen.

Voor de meest voorkomende en meest ernstige ziekten zal het expertisecentrum een DNA-test ontwikkelen. Hiermee kunnen dragers van erfelijke afwijkingen of predisposities  opgespoord worden en daarmee kunnen betere fokadviezen gegeven worden. Op die manier kunnen we erfelijke ziekten beter voorkomen en helpen we mee aan het fokken van gezonde honden.

Wilt u meer weten over PETscan? Ga naar: www.diergeneeskunde.nl/ecgg