Nieuwsbrief augustus 2016

Dierenkliniek Duurstede blijft gedurende de vakantieperiode gewoon geopend!
Dierenarts Monique van Paassen is tot en met 7 augustus afwezig. Dierenarts Sickmann is 9 tot en met 29 augustus afwezig. In deze periode versterkt waarnemend dierenarts Kristen Kronenburg onze gelederen.  De spreekuurtijden blijven ongewijzigd en voor spoedgevallen kunt u de dierenkliniek telefonisch altijd bereiken!

Kortingsbonnen Doc & Booff geldig tot 15 augustus
Bij onze dierenkliniek kunt u kortingsbonnen voor de webshop Doc & Booff krijgen waarmee u tot 15 augustus recht hebt op 15 % korting bij uw bestelling.
Zo kunt u drinkwaterfonteintjes voor uw kat daar bestellen, maar ook tal van diervoeders, chipgestuurde voedingsbakken voor katten (Surefeed), vlooien- en wormbestrijdingsmiddelen, hondenmanden, hokken voor konijnen, etc. etc.
Bezoek daarom www.docbooff.nl en vindt u iets leuks om aan te schaffen? Vergeet dan niet eerst de kortingsbon op de dierenkliniek op te halen!

Blaasgruisdieetvoeders: belangrijke informatie!
Blaasgruis komt vaak voor bij katten als oorzaak van blaasproblemen. Als de diagnose gesteld is, schrijft de dierenarts vrijwel altijd een blaasdieet voor om het gruis op te lossen en om herhaling van de problemen te voorkomen, dient dat levenslang te worden gegeven.
Er zijn mensen die, na kortere of langere tijd, een goedkoper alternatief kopen in de dierenwinkel, in een supermarkt of bij een webshop. Het gebeurt dan regelmatig dat de klachten weer terugkeren, met veel ongerief voor de patiënt en hoge kosten voor het baasje als gevolg.
De voederfabrikant Royal Canin biedt nu een oplossing voor deze “therapie-ontrouw”. Als enige fabrikant garandeert die 100 % werkzaamheid tegen blaasgruis. Als de eigenaar kan aantonen dat die zijn/haar kat steeds het dieetvoer van Royal Canin heeft verstrekt (dat kan als die trouw het voer bij zijn eigen dierenarts heeft gekocht) en de kat krijgt dan tóch weer blaasgruis, dan vergoedt Royal Canin de dierenartskosten tot maximaal 250 euro voor de behandeling van dat blaasgruis.
Misschien volgen er in de toekomst nog meer fabrikanten die deze garantie willen geven, maar op dit moment adviseren wij onze klanten om hun huisdier met blaasgruis uitsluitend het dieetvoer van Royal Canin te verstrekken.

Gevaar van blauwalgen
Door de hoge temperaturen van de afgelopen periode hebben blauwalgen de kans gezien om zich snel te vermeerderen in het oppervlaktewater. Openbaar zwemwater zoals bij de Gravenbol wordt hierop gecontroleerd door Rijkswaterstaat en zodra de hoeveelheid te groot is om veilig te kunnen zwemmen, worden er waarschuwingsborden geplaatst. Minder bezochte zwemplekken worden echter niet gecontroleerd.
Blauwalgen kunnen huidirritaties geven, maar ook, bij inname door drinken, ernstige orgaanschade met soms de dood als gevolg. Vooral stilstaand water levert veel risico op voor uw hond. Blauwalgen drijven als een soort olievlek op het water. Als u dat ziet, is het verstandig om uw hond hier niet te laten zwemmen of te laten drinken.

Warmteregulatie bij dieren
Als mensen het warm krijgen, dan gaan ze transpireren. Zweetklieren produceren zweet dat door de huid naar buiten wordt afgevoerd en dat vocht verdampt. Verdamping onttrekt warmte, zodat er een afkoelend effect ontstaat. De verdamping en de afkoeling gaan sneller als er lucht langs de huid stroomt. Als er wind is of tijdens het fietsen is het dus gemakkelijker om wat koeler te blijven dan bij windstilte.
Ook paarden raken de meeste warmte kwijt door te transpireren.

Koeien hebben veel minder zweetklieren en hebben ook sneller last van de warmte. Om toch wat warmte kwijt te raken gaan ze dan hijgen. Door het hijgen verdampt er veel vocht in de voorste luchtwegen en in de bek, dat ook weer een afkoelend effect heeft. Maar vanzelfsprekend zullen koeien liever een koele plek in de schaduw opzoeken. In grote ligboxenstallen zijn vaak grote ventilatoren geplaatst om de lucht in beweging te houden, zodat de koeien ook beter kunnen afkoelen.

Honden hebben nauwelijks zweetklieren. De meeste zitten bij de teenballen (net zoals bij katten), maar die zijn volstrekt ontoereikend. Daarom gaan honden ook snel hijgen bij warmte. Tijdens het hijgen wordt veel bloed naar de tong gevoerd en er wordt veel dun speeksel geproduceerd dat gemakkelijk verdampt  tijdens het hijgen. Op die manier kunnen honden hun warmte meestal uitstekend kwijt.
Oudere honden en vooral kortschedelige honden hebben hier echter meer moeite mee. Soms kunnen die honden tijdens het hijgen de stemspleet niet goed open houden doordat de stembanden (bij oudere honden met stembandverlamming) tegen elkaar worden gezogen of onder andere doordat het zachte verhemelte teveel in de weg zit (bij kortschedelige honden).
Er ontstaat dan ernstige benauwdheid met tegelijkertijd oververhitting. Een levensgevaarlijke situatie! Snel ingrijpen is dan noodzakelijk. Een natte doek over de schouders en een ventilator erop als eerste hulp doet al veel. Vaak is het nodig om extra zuurstof toe te dienen.
Het is natuurlijk beter om dergelijke situaties te voorkomen. Voorkom dus overmatige inspanning bij warm weer en zorg ervoor dat uw hond een koele ligplaats kan opzoeken. En sluit uw hond natuurlijk nooit in een auto op!

Bosvruchten plukken
De maand augustus is de maand van de bramen. En bramen zijn heerlijk om te eten en om er jam van te maken. Hetzelfde geldt voor bosbessen. Het rauw eten van deze vruchten is niet helemaal zonder risico.
De vossenpopulatie in Nederland is de laatste twintig jaar enorm gegroeid en deze dieren kunnen de vossenlintworm bij zich dragen. Deze slechts enkele millimeter lange wormpjes zitten vastgezogen aan het darmslijmvlies bij de vos en produceren eitjes die met de ontlasting naar buiten komen. En zo op de bosvruchten terecht kunnen komen!
Iemand die een besmette braam opeet kan dan tussengastheer worden voor die vossenlintworm. Dat betekent dat er zich ergens in het lichaam een lintwormblaas kan ontstaan, die steeds groter wordt en ook weer dochterblazen vormt. Dit proces gaat erg langzaam (duurt jaren) en geeft uiteindelijk, afhankelijk van de locatie, ernstige problemen.
Behandeling van patiënten met zogenaamde Echinococcusblazen is erg lastig en soms onmogelijk. Daarom is ons advies: was de bosvruchten grondig alvorens ze te consumeren of, nog beter, maak er jam van. Door het koken worden eventuele eitjes afgedood.
Het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht doet onderzoek naar vossenlintwormen. In Nederland is die inmiddels vastgesteld in Groningen, in Limburg en in de Flevopolder. Maar het is niet uitgesloten dat die elders in Nederland ook al voorkomt!

Oorontsteking bij de hond
Vooral in de zomer worden we vaak geconsulteerd voor oorontstekingen bij honden.
Bij oorontsteking heeft de hond vrijwel altijd jeuk aan een oor. Hij staat steeds te schudden met de kop of zit veel te krabben aan het ontstoken oor. De gehooropening is vaak erg rood en er kan veel viezigheid zitten. Soms is het oor ook erg pijnlijk.
Oorontstekingen kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Soms is de oorzaak een grasaartje of een insect dat het oor is binnen gedrongen. De klachten ontstaan dan vrijwel van het ene op het andere moment. Sommige honden krijgen vaak oorontsteking na het zwemmen. Maar ook allergiën kunnen ten grondslag liggen aan oorontstekingen. Vooral bij pups zien we nogal eens oormijt als oorzaak van de oorontsteking.
Oorontstekingen bij honden betreffen bijna altijd het uitwendige deel van het oor. Soms kan het trommelvlies kapot gaan en raakt het middenoor er ook bij betrokken. Het is altijd verstandig om tijdig een dierenarts te consulteren. Hoe sneller de oorzaak wordt opgespoord en hoe sneller er een behandeling wordt ingesteld, hoe beter de genezingskansen! Een chronische oorontsteking is altijd veel lastiger te genezen.