Nieuwsbrief April 2017

Een nieuwe hondenziekte in Nederland
Voor het eerst in de geschiedenis is er bij vier vanuit Oost-Europa geïmporteerde honden in Nederland Brucella canis vastgesteld. Deze bacterie kan abortus geven bij teven en daarnaast ontstekingen aan de geslachtsorganen bij reuen en teven. De bacterie is ook besmettelijk voor mensen en dan vooral voor zwangere vrouwen die kunnen aborteren na infectie met deze bacterie. Er is al vaker gewezen op de risico’s voor het importeren van honden vanuit Oost-Europa, maar desondanks worden nog steeds veel honden, en dan vooral pups, daar vandaan ons land binnen gehaald.

Wordt uw kat ook zo nerveus van blaffende honden in de wachtkamer?
Katten kunnen aardig nerveus worden als ze bij de dierenarts in de wachtkamer moeten wachten in het bijzijn van honden. En als die honden dan ook nog eens blaffen, dan loopt de bloeddruk helemaal op! Bent u bang dat uw kat zich ook zo gaat opwinden tijdens het inloopspreekuur? Maak dan een afspraak op een tijdstip buiten het inloopspreekuur. Dan is de kans dat u lang moet wachten in het bijzijn van blaffende honden aanzienlijk kleiner! Om de katteneigenaren tegemoet te komen heeft Dierenkliniek Duurstede het tarief voor het afspraakconsult wat verlaagd!

Nieuw in ons assortiment van diervoeders: NutriMedica
Wij zijn ontzettend blij een nieuw assortiment diervoeders aan onze klanten te kunnen presenteren die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die wij er aan stellen en tegelijkertijd gunstig geprijsd is. Nutri Medica heeft Superpremium kwaliteit. Het aandeel van dierlijke eiwitten in deze voeders ligt boven de 80 %. Uitsluitend natuurlijke anti-oxydanten zijn toegevoegd. Deze voeders zijn vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Tarwe en soja zijn er niet in verwerkt. Nutri Medica voeders zijn door deskundigen op het gebied van diervoeding ontwikkeld en voldoen aan de meest recente wetenschappelijke inzichten. De samenstelling is, net zoals bij Specific, volgens een vaste receptuur. De smakelijkheid is zowel voor de hond als voor de kat zeer goed. Vanzelfsprekend is de productie gecertificeerd volgens ISO-normen. Nutri Medica omvat onderhoudsvoeders voor alle leeftijdscategorieën en dieetvoeders. Op dit moment zijn er alleen droogvoeders leverbaar. Wilt u uw hond of kat het beste geven? Kom dan eens langs bij de dierenkliniek. De assistente helpt u graag!

April: Maand van de parasiet
Komende maand staan parasieten bij huisdieren extra in de belangstelling. Dierenartsen besteden extra aandacht aan de bestrijding van vlooien, teken en andere parasieten. De Esccap (een onafhankelijk Europees adviesorgaan bestaande uit deskundige parasitologen) heeft tal van informatiematerialen beschikbaar gesteld. U vindt hierop vragen zoals: hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? Hoe voorkom ik dat mijn baby Toxoplasmose oploopt? Hoe moet ik een vlooienplaag voorkomen? Welke ziekten kunnen overgebracht worden door teken? Etcetera, etcetera. De Esccap heeft ook een website: www.esccap.eu
Deze is zeker het bezoeken waard!

Week van de teek
Deze week start op 3 april en is georganiseerd door GGD, RIVM, Wageningen Universiteit, Vakbonden en Natuurverenigingen. Teken zijn berucht als overbrengers van de ziekte van Lyme, waaraan al vele duizenden mensen in Nederland lijden. Maar ook andere ziektes kunnen mensen oplopen door teken zoals Hersenvliesontsteking. Ook honden en andere dieren kunnen ziek worden na een tekenbeet. Teken in de natuur zijn onuitroeibaar. Daarom is het belangrijk om maatregelen te treffen als u of uw huisdier in de natuur gaan wandelen. Maar ook in uw tuin kunnen teken bivakkeren. Wilt u extra informatie over de week van de teek? Bezoek dan onze facebookpagina!

Vetzucht
Het komt nog steeds veel voor bij honden en katten: Vetzucht. Overgewicht wordt het ook genoemd. Net zoals bij mensen is vetzucht slecht voor de gezondheid. Katten met vetzucht hebben een sterk verhoogde kans op het krijgen van Suikerziekte. Bij honden is dat niet het geval. Maar vette honden leven beduidend korter dan slanke honden. Dat heeft vooral te maken met dat vette honden een zwaarder leven hebben: het bewegen kost meer moeite waardoor vermoeidheid eerder toeslaat, de gewrichten kunnen sneller slecht worden door ontwikkeling van artrose. Dit alles resulteert in nog minder beweeglijkheid, waardoor er nog meer overgewicht ontstaat. Tenslotte kunnen dikke honden nauwelijks meer staan en vaak wordt dan, ten einde raad, besloten om de hond te laten inslapen. Zover hoeft het dus niet te komen! Tijdens de jaarlijkse vaccinatie wordt uw hond bij Dierenkliniek Duurstede altijd lichamelijk onderzocht en indien er sprake is van overgewicht, zal dat gemeld worden. In overleg met onze assistentes kan dan een plan opgesteld worden om het gewicht weer op het goede niveau terug te brengen. Zo kan uw hond altijd genieten van het leven en dat is de bedoeling!

Minoes is weer terecht!
Minoes de poes woonde ruim 4 jaar geleden in Nieuwegein. Ze is toen vermist geraakt. De bazin en haar man hebben toen een grote zoekactie op touw gezet en Minoes haalde zelfs de televisie. Er meldde zich toen een getuige, namelijk de buurman, een marktkoopman, die een kat uit zijn bestelwagen had zien springen toen hij in Wijk bij Duurstede de klep open deed. Baas en bazin hebben vervolgens weken lang in Wijk bij Duurstede gezocht, maar tevergeefs. En nu, bijna 4 jaar later, werd Minoes bij onze Dierenkliniek door een vindster binnen gebracht. Dankzij de chip kon snel de eigenaar getraceerd worden. En Minoes bleek helemaal gezond! Minoes is nu eindelijk weer terug bij haar bazin en baas in Nieuwegein! Op onze facebookpagina kunt u het verslag nalezen!

Houd de paaseieren uit de buurt van uw hond!
Pasen komt er weer aan. Dus ook de paaseieren. Chocolade kan voor sommige honden erg giftig zijn. Houd de eieren dus buiten bereik van uw hond. En heeft uw hond onverhoeds toch chocolade opgegeten? Bel dan direct naar de dierenkliniek!

Even voorstellen
Met ingang van 17 april a.s. begint Sabine van Brunschot haar afrondende stage voor haar studie Diergeneeskunde bij Dierenkliniek Duurstede. Zij zal hier 8 weken werkzaam zijn. Het kan dus zijn dat u in genoemde periode door haar geholpen zult worden. Vanzelfsprekend is er natuurlijk ook altijd een ervaren dierenarts aanwezig, die Sabine terzijde kan staan indien nodig.